Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Multitronic. Wysokie zużycie paliwa, obroty na poziomie 1800 rpm po puszczeniu gazu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z dość duzym spalaniem w mojej a4 to 2004 rocznik 131km automat.

Na trasie jeszcze w miare bo kolo 8.6 ale jak wjezdzam do miasta to komputer pokazuje od 10-17 na baku przejezdzam srednio 730km w cylku mieszanym. Wydaje mi sie, ze to sporo.

Druga sprawa to auto trzyma obroty 1800 przez pewien czas po spuszczeniu nogi z gazu.

Zmieniłem juz soft i dalej bez poprawy, kompute nie pokazuje żadnych błedów w silniku.

We Wrocławiu nikt nie moze mi pomóc jak macie jakis pomysł prosze o pomoc.

pozrawiam

Opublikowano

a kto kupuje multitronica? :cool1:

zuzycie paliwa zdecydowanie zbyt wysokie.

jednak z tego co napisales wnioskuje ze jest to zuzycie chwilowe, bardziej miarodajne byloby gdybys podal srednie lub tez chwilowe ale jadac ze stala predkoscia z uzyciem tempomatu.

wykonaj logi statyczne i dynamiczne. bledy malo kiedy dadza obraz sprawnosci silnika.

sprawdzales bledy skrzyni biegow?

w sprawie obrotow, skontaktuj sie z kims z multi, czy przypadkiem nie zachowuje sie podobnie..

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie nie chodziło mi o spalanie chwilowe tylko srednie, a wiec jesli w cyklu mieszanym srednie pokazuje mi okolo 10l w mieście grubo ponad.

Jesli ktos ma multi to ile mu pali bo kazdy mowi inaczej.

pozdrawiam

Opublikowano

pozrawiam

A byłeś w DYNOSOFCIE. Chyba nie bo tam chłopaki na 100% by powiedzieli Ci co go boli. Oczywiście we wrocławiu.

ul. Grobla Kozanowska 28

Telefony: +48 513 399 363

+48 502 730 289

Pozdro

ZC

Opublikowano
  • Autor

Zapytam tam jeszcze nie byłem dzieki za info może jeszcze cos podkrecą... hehe

Opublikowano
  • Autor

Witam!

Mam problem z dość duzym spalaniem w mojej a4 to 2004 rocznik 131km automat.

Na trasie jeszcze w miare bo kolo 8.6 ale jak wjezdzam do miasta to komputer pokazuje od 10-17 na baku przejezdzam srednio 730km w cylku mieszanym. Wydaje mi sie, ze to sporo.

Druga sprawa to auto trzyma obroty 1800 przez pewien czas po spuszczeniu nogi z gazu.

Zmieniłem juz soft i dalej bez poprawy, komputer nie pokazuje żadnych błedów w silniku.

pozrawiam

Opublikowano

Przy jakiej prędkości w trasie masz to spalanie 8.6?

To co pokazuje Ci FIS to dla mnie norma... Od początku zakupu auta zapisuję sobie dane odnośnie spalania (tankowanie). Średnie spalanie wychodzi mi 8L - średnio na baku robię 780km w cyklu mieszanym. Jeżdżę na 17"/234/45 - nogę mam raczej ciężką, klima cały czas włączona. Najlepszy wynik dla pełnego baku to 6.1L (cały w trasie, autostrada 130km/h i normalna droga 110km/h). Najgorszy 9L (głównie miasto).

Wskazania FIS-u bierz troszkę z przymrużeniem oka (to chwilowe spalanie) - u siebie sprawdzam rzeczywiste spalanie podczas każdego kolejnego tankowania.

Jeśli chodzi o obroty - u mnie opisany przez Ciebie problem nie występuje. Jaką masz aktualnie wersję sterownika i softu skrzyni (jakie były wcześniej)? Gdybyś mógł podać też model skrzyni... Problemy które opisujesz masz od początku posiadania auta czy też zaczeły się niedawno?

BTW - sprawdzałeś czy adaptacja Ci nie wypadła? W mojej opinii auto pali wtedy więcej...

Katalogowe wartości dla spalania AVF z multi to 8.6 w cyklu miejskim i 5.4 w trasie (daje to średnie spalanie 7L) - przy czym takie pomiary uzyskuje się na hamowni. W rzeczywistości trzeba dodać przynajmniej 1L (warunki pogodowe, zwykle większe felgi i opony, jakość paliwa i masę innych pierdół...) i wychodzi tak jak mamy - to chyba normalne spalanie takiej konfiguracji. W bajki typu 4L czy 5L już dawno przestałem wierzyć ;)

Opublikowano

moim zdaniem nie ma się czy przejmować ! od prawie roku mam audi a4 b6 2,0l benzynka 2003r 131hp i wesz co w mieście bierze mi 11l/100 a na trasie schodzi poniżej 7l/100!! wiec sam widzisz

Opublikowano

No to też katalogowo dla benzynki :) 2.0 z multi - 11L miasto i 6.3 w trasie.

Opublikowano
  • Autor

Tak ale te obroty mnie nie pokoją bo juz pare osób wpinało sie kompem i nic nie mogli znaleść.

Co do spalania to i tak wiecej mi pali niz pisał wczesniej Bart-S.

Moje dane apropos spalania nie sa chwilowymi tylko srednymi.

Jesli ktoś ma podobne spalanie to niech napisze jesli mniejsze tez

Z góry dzieki pozdro