Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Auto gaśnie po zapaleniu i nie można zatankować do pełna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po aż 4 miesiącach spokojnej jazdy pojawił się kolejny problem, a mianowicie, auto 1-2s po zapaleniu nagle gasło i można było cudować, gazować, a i tak gasło.

Przy odczytywaniu vagiem pojawiły się następujące błędy:

00561 - Kontrola dodawania mieszanki ( ten błąd mam od ponad roku i pomimo czyszczenia przepustnicy, przepływomierza, czujnika temperatury, termostatu, wymiany świec na NKG, zawsze błąd powracał po przejechaniu 100-150km. Auto spala w mieście 10-12l (odcinki 10km), w trasie 8l więc uważam to za normę. Obroty są stabilne i auto nie ma spadków mocy. Nie spotkałem jeszcze ADR, żeby nie miał problemu z tym błędem.

01249 -Cylinder 1 – usterka wtrysku – N30

01250 - Cylinder 2 – usterka wtrysku – N30

01251 - Cylinder 3 – usterka wtrysku – N30

01252 - Cylinder 4 – usterka wtrysku – N30 ( te cztery błędy pojawiają się także jako towarzyszące do błędu – 00561 i nie wydaje mi się, aby faktycznie był problem z wtryskami, dodawałem już 2x STP, ale nie odczułem żadnej różnicy, błędy pojawiły się nadal po jakimś czasie ale nie wszystkie naraz tylko co jakiś czas dochodził kolejny.

17978 - Contr.Module Locked – To jest nowy błąd. (Czytałem, że może to być immobilizer, który to powoduje odcięcie zapłony dlatego też auto gaśnie. Zgodnie z opisem rozkręciłem kierownice , odpiąłem wtyczkę do immo i psiknąłem środkiem do czyszczenia elektroniki. Teraz pozostaje czekać, czas zweryfikuje czy to była przyczyna błędu.)

01247 -Zawór kanistra regulatora odpowietrzającego EVAP – N115. To jest nowy błąd. (Wg vag „tank vent is on” i faktycznie zawór głośno cyka także przypuszczam, że wszystko z nim OK.)

Znając te błędy ponownie wyczyściłem przepływomierz i przepustnicę, psiknąłem także styk immo, wyciągnąłem także bezpieczniki i psiknąłem styki, oraz sprawdziłem jak wyglądają świece. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale świece były wymieniane 2000km temu i teraz widzę, że jest na nich ciemny suchy nagar. Tak ma być ?

Wszystkie filtry i olej były wymieniane jakiś 1000km temu.

Gdy założyłem wyczyszczoną przepustnicę przyszedł czas na jej adaptację, ale po przekręceniu kluczyka nic nie było słychać spod maski więc wyłączyłem zapłon i zapaliłem auto. Silnik pracował bardzo nierówno i obroty falowały. Okazało się, że wtyczka zasilająca (sterowanie) do przepustnicy nie była założona (bez komentarza). Odpiąłem akumulator, skręciłem wszystko, podpiałem akumulator i zrobiłem adaptację. Silnik po zapaleniu już pracował równo i pozostawiłem go aby się nagrzał do 90C. Poprosiłem potem kumpla aby prowadził, a sam siadłem z lapkiem i cofamy sobie na puszczonym gazie aby wyjechać na drogą i nagle po przejechaniu 20m do tyłu auto zaczęło przerywać, jak kumpel nacisnął sprzęgło to obroty delikatnie falowały i brzmiało to tak, jakby silnik pracował na 3 gary. Zgasiliśmy silnik, zapaliliśmy i jeździliśmy potem znowu gasiliśmy i zapalaliśmy i wszystko było już OK.

Po tym nieudanym adaptowaniu odczytałem błędy i pojawiły się :

00670 Czujnik pozycji przepustnicy – G127

16507 Obwód czujnika A pozycji przepustnicy – wysokie napięcie wejściowe

Ale to rozumiem, przez wpadkę z odpiętą wtyczką więc tego nie analizuje.

Aha w połowie jeżdżenia podjechaliśmy na Orlen bo był najbliżej aby zatankować. Ostatnie kilka miesięcy tankuje tylko na SHELU ale mam do niego dość daleko. Na stacji przypomniałem miałem problem z odbijającym pistoletem. Ma go od kilku miesięcy przy tankowaniu.

NIE DA RADY ZATANKOWAĆ TEGO SAMOCHODU DO PEŁNA. Pistolet odbija i koniec. Na schelu też to miałem, ale myślałem, że to wina dystrybutora. Niestety na Orlenie jest to samo. Nawet naciskałem na przycisk odpowietrzenia (chyba do tego służy), który jest przy wlewie paliwa i był słychać „pssssss”. Po przekręceniu kluczyka brakowało jakieś 1/5 lub 1/6 do ostatniej kreski. Kiedyś pamiętam, że przy normalnym tankowaniu do pełna wskazówka wychodził nawet poza ostatnią kreskę. Co się dzieje ? Problem z zaworem węgla aktywnego? Przecież cyka… a może pływak się zablokował w baku o ile taki tam jest, albo wskazówka się zacina i nie dochodzi do końca skali ?

Po usunięciu błedów, auto przez 2 dni odpala i pracuje poprawnie,gdyby jednak coś znowu zaczeło wariować to co robić oraz co z tym tankowaniem ? :(

Pomóżcie zanim stracę wiarę w tą markę, bo doi mnie to auto niemiłosiernie, a ja jak głupi ładuje kasę i traktuje z sercem , a ono jak dziwka puszcza się na lewo i prawo.

Opublikowano
Pomóżcie zanim stracę wiarę w tą markę

pewnie to była okazja cenowo... funkel nieśmigana igiełka z niecofanym licznikiem

Z paliwem zaczął bym od tego że paliwo w baku na 99% jest, kwestia raczej uszkodzonego pływa, wiązki czy też zegarów (zrób test vag-iem zegarów)

Sprawdź bezpieczniki

29, 32 i 34

bez_tytu_u_1408.jpg

oraz sprawdź (podmień na inny o takim nr od kogoś) przekaźnik 372

Numer przekaźnika 372

Oznaczenie 4D0951253

Opublikowano
  • Autor

Nie ja kupowałem ten samochód, ale teraz już nie ma co płakać tylko trzeba żyć dalej, widziałem gorsze egzemplarze.

Ta tableke już widziałem i wymieniałem te bezpieczniki oraz psikałem ich gniazda aby wyczyścić, a gdzie jest ten przekaźnik 372, o którym pisałeś, na co ona ma wpływ ?

[br]Dopisany: 25 Październik 2009, 15:49_________________________________________________pytanie jak zrobic test zegarow ?

Opublikowano

przekaźnik pompy paliwa i jej pracy, znajomy podmieniał w ADR jak miał podobne błędy z tym że jego nie chciała palić :confused4:

adres 17 potem output test i wcisnąć start

17 -> 03 i start[br]Dopisany: 25 Październik 2009, 16:13_________________________________________________przekaźnik pod deską od strony kierowcy, na pewno znajdziesz

img77679is1jk.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc, oby to było to, chyba tylko dzięki temu forum jeszcze mam ten samochód.

W srodę zabiorę sie za wymiane kostki i kusi mnie jeszcze wymienić przewody WN i może cewkę, czy one moga miec wpływ nato, że na świecach jest czarny suchy nagar ?

Opublikowano

taki osad może być na świecach

Opublikowano

Zmień sobie czujnik temperatury, ja miałem to samo ale w silniku 2400 ccm

Opublikowano
  • Autor

Czujnik temperatury czego ? gdzie go znajde, pamietasz moze jego nr ?

Opublikowano

czujnik temp cieczy zapewne

Opublikowano
  • Autor

A jak on wygląda i gdzie się znajduje ten czujnik bo tego tematu jeszcze nie przerabialem ?[br]Dopisany: 27 Październik 2009, 20:36_________________________________________________Znalazlem, że czujnik temp cieczy jest niby tutaj ...

czunik.jpg

a tak na marginesie to coś takiego mi kiedyś wpadło elstra za free, czy to jest ten czujnik ?

100_1311a.jpg

100_1312a.jpg

Opublikowano

Ja tez ADR-a i nie mam tych błedów jak Ty, u mnie jest czysto w ECU. Co do problemu to wyglada jakby immo co s szwnkował sprawdx czy jak gaśnie to nie mruga czasem lampka od immo.

Opublikowano

Mam ADR już ponad 2 latka i nigdy nie miałem z nim problemów oprócz listwy z wtryskami gazu

Opublikowano

Trafna uwaga z tym immo

albo mogą się zaczynać problemy z pompą

a wskazania poziomu paliwa to da się skorygować

ale ilość paliwa powinieneś rozpoznać po spalaniu

i będziesz wiedział czy masz do pełna zatankowane czy nie

a wtedty będzie wiadomo czy to pływak lub wskaźnik wali w pręta czy żeczywiście nie da się zatankować do pełna

Opublikowano

podmieniles w koncu ten przekaznik?

Opublikowano
  • Autor

Od ostatniej soboty auto zrobiło 400km i póki co zapala poprawnie, jutro sprawdze vagiem czy jakies bledy sie pojawily, jak zacznie szwankować to wymienie przekaźnik...

Sprawdze też te zegary vagiem chociaż tego nigdy nie robiłem i nie wiem jak to wygląda. Czy vag zgłosi mi błąd,a jeśli tak to co wtedy należy zrobić, czy też może skalibruje jakoś sam wszystko ?[br]Dopisany: 30 Październik 2009, 02:06_________________________________________________Po przejechaniu 500km powrocil jedynie blad mixture adaptation czyli 0562. Ten zawsze powracał wiec go można olać...

Auto odpala i jeździ poprawnie...

Zrobiłem też test zegarów, wszystkie wskazówki ustawily sie na 100%, a później 50% więc chyba jest OK ?

PS: czy Wam na luzie,po zapaleniu też tak auto delikatnie drga,trzęsie na boki ? Czy to normalne boj już auto ma 13 lat czy też może jakas kolejna oznaka awarii ?