Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5 95'] Wysokie spalanie i kod 00561

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tak jak w temacie na VAG'u wyskakuje mi blad 00561:

00561 - Mixture Adaptation

15-10 - Adaptation Limit (Add) Not Reached - Intermittent

Czy ktos moze mi powiedziec, jaka jest przyczyna wyskakiwania tego bledu i czy ma to zwiazek z wysokim spalaniem, oraz jak to naprawic??? :)))))))

Na forum znalazlem kilka odnosnikow do tego bledu, ale nic konkretnego napisane nie bylo.

HELP!!!!!

Opublikowano

witam! mialem to samo... wymienilem przeplywke i sonde lambda i nie pomoglo.... okazalo sie ze jest to termostat! silnik byl niedogrzany wiecej palil i wyskakiwal wlasnie te blad mieszanki zobacz czy w czasie jazdy - po ok 20 minutach masz temperature rownych 90 stopni, jesli nie to na bank temmostat. pozdrawiam, JH.

Opublikowano
  • Autor

Zadam laickie pytanie: a ten termostat to od czego jest?? I ile kosztuje ewentualna wymiana??

Opublikowano

witam! mialem to samo... wymienilem przeplywke i sonde lambda i nie pomoglo.... okazalo sie ze jest to termostat! silnik byl niedogrzany wiecej palil i wyskakiwal wlasnie te blad mieszanki zobacz czy w czasie jazdy - po ok 20 minutach masz temperature rownych 90 stopni, jesli nie to na bank temmostat. pozdrawiam, JH.

Dokladnie tak sam ja tez miałem bledy silnik niedogrzany , wymiana termostatu, i bledow brak.

termostat to zalezy zamiennik 30-40zł a org. okolo 100zł.

Opublikowano

Zadam laickie pytanie: a ten termostat to od czego jest?? I ile kosztuje ewentualna wymiana??

a skacze ci temperatura? Czy trzyma ją dobrze? Jeśli trzyma to nie ma sensu wymieniać termostat.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę dokładnie wahania temperatury i dam znać bo nie pamiętam dokładnie.

Opublikowano

Termostat nie ma nic w wspolnego z bledem 00561 !

Opublikowano

Termostat nie ma nic w wspolnego z bledem 00561 !

teoretycznie nie ale praktycznie niewykluczone, że przez termostat wyskakuje ten błąd.

Opublikowano

Prawie caly rok jezdzilem z wadliwym termostatem i w tym czasie nie pojawiał się ww. bledzik.

No chyba, ze moj samochód nie jest wyrocznią :)

Opublikowano

no i nie tylko u ciebie. Wiele osób miało problemy z termostatem i nie mieli żadnych błędów aczkolwiek nie wyklucza to innej opcji.

Myślę jednak, że błąd zostawł w pamięci jednak po przepływce kolegi lub sondzie. Chyba, że kasował na bierząco i po wymianie nawet się pojawił (?).

Opublikowano
  • Autor

Jezdzilem po miescie (okolo 45 minut) i temperatura wynosi 90 stopni. Wahan nie bylo. A blad kasowalem regularnie. Przeplywomierz wyczyscilem, sondy nie ruszalem, ale bledu zadnego nie wywalalo. Czyzby sonda???

Opublikowano

- nieszczelność dolotu (sprawdź wszytko miedzy przepustnicą a przepływką)

- nieszczelność wydechu (niedogrzewa sondy lambda - np plecionka)

- cisnienie paliwa za małe , sonda, przepływka, przepustnica itd...

zacznij od sprawdzeni szczelności dolotu u mnie była nieszczelnosc przy "odpowietrzeniu silnika" tej rurce co idzie z pokrywki zaworowej do dolotu miedzy przepsutnica a przepływka, no i jeszcze miałem dziure przy plecionce w wydechu ...zrobiłem to i nie ma błedu.

Pozdro i daj znac czy cos pomogło czy nie.

Opublikowano

Jezdzilem po miescie (okolo 45 minut) i temperatura wynosi 90 stopni. Wahan nie bylo. A blad kasowalem regularnie. Przeplywomierz wyczyscilem, sondy nie ruszalem, ale bledu zadnego nie wywalalo. Czyzby sonda???

czyli masz w porządku raczej termostat.

Na trasie nie spada poniżej 90 stopni?

Główne przyczyny występowania tego błędu to:

- przepływomierz

- sonda lambda

- przycinający się zaworek węgla aktywnego

- słabe ciśnienie paliwa

- pokonywanie krótkich dystansów między gaszeniem silnika

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Przepustnica została wyczyszczona u mechanika i na razie błąd mieszanki się nie pojawia. Wyskoczył mi za to zupełnie nowy błąd: 515, coś z czujnikiem Halla, ciekawe...

Opublikowano

przeczyść styki i zbadaj wizualnie czy przypadkiem nie jest coś gdzieś przerwane, zażygane olejem itd.

Jeśli nie pomoże to do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

Tak, sprawdze Halla jutro. Wyczytałem gdzieś na forum, że taki błąd może wyskakiwać, jak szwankują cewki zapłonowa. Przeczyszcze styki i mam nadzieje że to pomoże.....[br]Dopisany: 14 Maj 2007, 22:23 _________________________________________________Styki sprawdziłem, wyczysciłem, błąd dalej jest. Ciekawi mnie tylko, że przed wizytą u mechanika tego błędu nie było. Czyżby coś zepsuł????

A ten błąd co mi się pojawia to:

00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)

30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

Hall do wymiany??

Opublikowano

skoro kable w porządku to raczej do wymiany będzie czujnik. Zweryfikuj tą diagnozę jeszcze u jakiegoś dobrego speca.

Masz problemy z odpaleniem? Silnik pracuje równo?

Opublikowano

00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)

30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

Hall do wymiany??

Miałem ten sam błąd zaraz po zakupie samochodu. Autko normalnie zapalało, ale było zamulone. Po przekroczeniu 3000 obr. praktycznie nie szło, zero przyjemności z jazdy. Wymieniłem czujnik halla i od razu odżyło - po przekroczeniu 3000 obr rogal na twarzy :grin:

Za czujnik płaciłem 300 zł (zamiennik)