Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dziwny szum podczas przyśpieszania , wewnątrz i na zewnątrz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od tygodnia nie wiem dlaczego podczas przyśpieszania gaz 2/3 lub full mam syczenie w kokpicie i słychać go na zewnątrz.

Zrobiłem tak otworzyłem okno i gaz na full i jest mocne syczenie ... jakby był zatkany wydech, lub jakaś dziura w przewodach.

Trochę czytałem na forum o zatkanym katalizatorze, ale nie wiem czy to on. - nie widzę spadku mocy..

Nadmienię że to nie stało się od razu słyszałem syczenie wcześniej mniej intensywy i nie zwróciłem uwagi, ale teraz jak przyspieszam, to jest masakra nawet kolesie pytaja co tak ci syczy.

Może ktoś miał taki problem , dzisiaj podłącze do Vaga i sprawdze czy są błędy.

Audi A4 97' 1.9TDI

pozdrawiam

sokol2

Opublikowano

Sprawdż przewody gumowe od turbiny-do kolektora ssącego.

Może być pękniecie

Opublikowano

Skąd ja to znam :gwizdanie:

Za pierwszym razem myślałem, że mi powietrze ucieka z koła :polew:

Też słyszę ten szum, też mi auto nie straciło mocy. Sprawdzałem przepływowierz, termostat, węże gumowe, węże podciśnienia i NIC.

Syczy tak jak syczało. A i nikt nie jest w stanie powiedzieć co się stało. Vag nie pokazuje błędów.

Podobny temat ale tam była strata mocy: http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_notlauf_syczenie_przeplywka-t95208.0.html;all=

Opublikowano

Witam :hi:

U mnie też syczy (szumi) ale poza tym nic złego się nie dzieje. Po prostu się do tego przyzwyczaiłem :)

Opublikowano

nieszczelność dolotu :cool1:

Opublikowano

nieszczelność dolotu :cool1:

Niekoniecznie :gwizdanie:

Opublikowano

sokol22 jak znajdziesz usterkę to napisz co było

Opublikowano

u mnie syczalo przy przyspieszaniu, okazalo sie ze to dziura w jednym z podcisnieniowych wezykow od N75.. w tyl obudowy filtra powietrza wchodzi ci wezyk, odepnij go i dmuchaj w niego - powietrze nie powinno nigdzie uchodzic, jezeli uslyszysz syczenie - znajdz dziure (czesto pekaja pod tymi materialowymi kondonami i nie widac dziury). Kolejna sprawa to wszystkie weze idace do i z intercoolera, zwroc uwage na miejsca po opaskach.

Opublikowano
  • Autor

Podłączyłem Vag'a i niestety brak błędów

W wtorek jestem umówiony z mechanikiem, mam nadzieje że znajdzie usterkę. I oczywiście podzielę się z wami informacjami.

nara

Opublikowano

no bo jaki blad ci mial wyskoczyc, pekniety wezyk? takie rzeczy tylko w logach i w ogledzinach typowo fizycznych mozna wykryc, dlatego mowie ci nurkuj pod maske, odlacz ten wezyk o ktorym mowilem i dymaj. ja bylem poprostu w ogromnym szoku jak sie dowiedzialem ze tak glosny szum wywolany byl malenka dziurka w wezyku podcisniniowym. I szum rowniez w moim przypadku dochodzil z kokpitu, jakby z nawiewow.

Opublikowano

Koledzy u mnie też syczało okazało się dziura w wężu podciśnieniowym tym krótkim są dwie sztuki o długości 60mm i średnica wewnętrzna 50mm dziura była pod opaską koszt 90 zł w serwisie za jeden a jak kupiłem w sklepie z wężami ciśnieniowymi pół metra za 40 zł

Opublikowano

u mnie syczalo przy przyspieszaniu, okazalo sie ze to dziura w jednym z podcisnieniowych wezykow od N75.. w tyl obudowy filtra powietrza wchodzi ci wezyk, odepnij go i dmuchaj w niego - powietrze nie powinno nigdzie uchodzic, jezeli uslyszysz syczenie - znajdz dziure (czesto pekaja pod tymi materialowymi kondonami i nie widac dziury).

To nie to :confused4:

Ile się odmuchałem, odłączałem te wężyki i nic. Syczy dalej.

Opublikowano

to posprawdzaj jescze po tych grubszych wężach :wink4:

Opublikowano

to posprawdzaj jescze po tych grubszych wężach :wink4:

Sprawdzałem już chyba z 10 razy.

Nie tylko ja. Mechanicy też sprawdzali.

Wymieniłem już kilka węży podciśnienia, wymieniłem przewody paliwowe (to nie to). W tygodniu wymienię filtr powietrza ale wątpię, żeby to było to.

Żeby ten dziad chociaż na mocy stracił a tu nic. Pięknie jedzie tylko ten syk.

Prawie jak zawór blow off pssssyt pssyt :polew: :polew: Jestem bardziej niż podłamany bo już się sam z siebie śmieje.

Opublikowano

to wyciągnij jeszcze filtr powietrza i sprawdź czy cały to raz a dwa to obejrzyj IC z każdej strony może tam gdzieś :wink4: mi się przypomniało że FMIC tak mi pięknie podczas jazdy syczy jak dostaje w piz*e :decayed: ale to nie z racji nieszczelności tylko tak sam z siebie

Opublikowano
  • Autor

Koledzy u mnie też syczało okazało się dziura w wężu podciśnieniowym tym krótkim są dwie sztuki o długości 60mm i średnica wewnętrzna 50mm dziura była pod opaską koszt 90 zł w serwisie za jeden a jak kupiłem w sklepie z wężami ciśnieniowymi pół metra za 40 zł

Witam

Dokładnie tak jak Goldik.... Cały dzien szukania i w końcu znalazłem dziurka była również po opaską dociskającą

nie wiem czy dobrze wstawiłem link do zdjęcia:

http://chomikuj.pl/sokol2

Zdjęcie jest w galerii

Także problem rozwiązany,

A ha co do kosztów gumy to hmmm 98 zł za 6 cm gumy(oryginał) to trochę drogo, kupiłem za 35 zł zbrojony i działa.

Wielkie dzięki za pomoc

[br]Dopisany: 03 Listopad 2009, 22:39_________________________________________________A ha mam jeszcze jedno pytanko

Na desce rozdzielczej nie świeci się lampka(dioda) od podświetlenia obrotomierza, Obrotomierz oświetlany jest do połowy . Pewnie spaliła się żaróweczka . Ciężko jest to wymienić ???? Trzeba rozbierać cały licznik ??

dzięki za odpowiedź

Opublikowano

trzeba rozebrać cały licznik ale to nie dział od tego

Opublikowano

Wystarczy wyjąć licznik i masz żaroweczki na wierzchu w młodszych modelach są diody lutowane przynajmniej u mnie są żarowki

Opublikowano

Dobra akcja, stwierdziłem że wymienię gumowy wąż (ten ze zdjęcia sokol22), poszedłem do sklepu a gość mówi 120zł oryginał. Podziękowałem.

Pojechałem do sklepu z częściami do maszyn rolniczych i kupiłem taki wąż (UWAGA) 5 zł!

Teraz pozostało mi sprawdzenie czy to on jest przyczyną syczenia.