Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AYM] Jakie macie obroty podczas zimnego rozruchu silnika przy minusowej temp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pytanie do wszystkich posiadaczy auta z silnikem 2.5 v6 tak jak w temacie. Dziś przy -4 stopniach moja v- łka miał około 1100 obr/min przez jakieś 40 sekund po czym obroty spadły do normalnych. Wiem że tak zwane ssanie przy zimnym silniku załącza sie ale chodzi mi o to czy te obroty nie są zbyt wysoki i czy przypadkiem nie mam czegoś uszkodzonego. Dodam że silnik zapal bez problemu. Co prawda żeby się nagrzał do temp. roboczej czyli 90 stopni, potrzebuje przejachania ok 15- 20 km w zależności od mrozu. Ja oczywiście gdy silnik jest zimny nie przekraczam 1.800 obr/min. Jak jest u was panowie podczas porannego rozruchu.

Opublikowano

W moim AKE przy niskich temperaturach, po odpaleniu wchodzi na mniej więcej 1100 rpm. Po jakichś 30-40s spada do normalnych 760 rpm, przy czym im zimniej tym dłużej wyższe obroty się utrzymują.

Opublikowano

Ja co prawda mam garaz, w ktorym jest zawsze 10-15 stopni w zime, ale tez obroty wskakuja na ~900.

Jak auto stoi czasem na zewnatrz to przy minusie miewalem nawet obroty na poziomie 1200-1300 przy wiekszych mrozach.

W ubiegly weekend bylem u znajomego, auto stalo u niego pod domem i po nocy po odpaleniu mialem wrazenie, ze mocno telepalo przez chwile silnikiem... swieczka/i ?

Opublikowano

U mnie sie przełącza sekwencyjnie, ale ja mam starsze auto. Słychać stuknięcie tak jak by trzech przekaźników. Po odpaleniu jest 1100, słychać pstryk i jest 1000 znowu pstryk i 900 znowu pstryk i spada do normalnych obrotów, trfa to ok 5 minut, czyli czas na wypalenie fajki :)

Tak się dziej przy -15 ( w tamtym roku), natomiast w tym jeszcze nie wpił się na 1100, tylko jeden przekaźnik chodził, czyli zaczynał od 900.

Opublikowano

wszystko jest w porządku, ja też mam na zimnym około 1000rpm

Opublikowano

W ubiegly weekend bylem u znajomego, auto stalo u niego pod domem i po nocy po odpaleniu mialem wrazenie, ze mocno telepalo przez chwile silnikiem... swieczka/i ?

Najbardziej prawdopodobne, jak będziesz dziś to możemy pomierzyć.

Opublikowano

Moze wpadne ;)

Opublikowano

u mnie bywa również podobnie.jak odpale obtoty są normalne po paru sek wpadają na wyższe i sie tak utrzyują do ok 60 sek a pózniej juz norma

Opublikowano

Ja np dzis swoją odpalałem o 3 w nocy i obroty miala 1000rpm, takze mysle ze wszystko ok :)

na dworze było -5 a auto stało w garazu takze cos przy 0 było

Opublikowano

od 2 dni 1000 rpm przy odpaleniu z rana efekt przymrozków w nocy