Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BPW] Sonda Lambda 2.0TDi - jak zdiagnozować ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem że wielu z was zdziwi sie na ten temat ale chodzi właśnie o sondę lambda wystepujacą w silnikach TDi z filtrem DPF.

Otóż mój samochód zdaje się być mniej dynamiczny niż powinien być. Miałem zajac się kompeksowo wywaleniem DPFa zwłaszcza iż mam mody w planach ale chwilowy brak funduszy troszkę mnie przystopował.

Jednakże przez przypadek znajomy chciał sprawdzić jakiś tam chiński uniwersalny tester diagnostyczny i pierwsze co mu wyskoczyło w testerze to błąd sondy lambda - po wielu kłótniach o to czy takowa sonda jest u mnie czy nie okazało sie ze faktycznie w BPW jest sonda o nr 03G 906 262G.

Chciałem zweryfikować jego dianozę jednakże VAG nie pokazuje nic. Po przegrzebaniu setek stron nt diagnozy TDi jedynie otrzymałem info iż sonde mozna zdiagnozowac w trybie wypalania dpfa na kanale 74 grupa 3 (lambda wartośc między 1.0-2.0)

Hmmm i tu pytanie do znawców tematu:

1. Czy sonda lambda diagnozuje sie w VAGu w inny sposób niż opisany powyżej ?

2. Z tego co wiem diagnoze sondy lambda mozna dokonac również poprzez pomiar napięcia - jeżeli tak to jakie powinno być napięcie?

3. Czy sonda lambda wpływa na parametry silnika w sposób bezpośredni - tj. czy osiągi mogą być zaniżone w przypadku błednych wartości lambda

Będę wdzięczny za wszlekie rzeczowe sugestie

Opublikowano

Vag pokazuje blad ? co pokazuje kanal 74

z tego co kojarze to tylko 74 kanal pokazuje sprawnosc lambdy potrzebnej do regeneracji DPF-a

Opublikowano

Vag pokazuje blad ? co pokazuje kanal 74

z tego co kojarze to tylko 74 kanal pokazuje sprawnosc lambdy potrzebnej do regeneracji DPF-a

VAG nie pokazuje błedów

W trybie regeneracji nie odczytywałem wartości z kanału 74

Jednak w trybie normalnej jazdy było to od 1 do wartości powyżej 2 (z tego co wyczytałem powinno zawierać się między 1-2) Przy zdjęciu nogi z gazu wartośc jest na poziomie 25-28 ale to chyba sensowne bo skład spalin wtedy jest zupełnie inny.

Opublikowano

to moze inaczej ... jest jakis problem z autem ... ?

wynikami jakiegos chinskiego uniweslanego testera bym sie nie przejmowal ... ;)

Opublikowano

Jest deczko zmulony ... na jakiejś tam hamowni wyszedł w serii 130KM i ok. 300nm ...

Opublikowano

Jest deczko zmulony ... na jakiejś tam hamowni wyszedł w serii 130KM i ok. 300nm ...

no to moze zacznijmy od pelnej diagnostyki [logi]

Opublikowano

no to moze zacznijmy od pelnej diagnostyki [logi]

Logi robiłem sobie nie raz i to zanim wyszedł wynik z hamowni i jest good lub wręcz very good - choc nie moge ich zamieścić na forum z przyczyn ode mnie nie zależnych.

A moje pytanie jest krótkie:

Jak diagnozuje sie sondę lambda w TDI

Jaki jest jest wpływ na funkcjonowanie sadzomiota

Opublikowano

d) Table 74

Checking the lambda probe function.

Specified – required value: Position 3 max. 1.38

The check is carried out when driving in the 3rd gear at 3600 - 3800 rev/min.

syganal ten jest uzywany do efektywniejszej regeneracji filtra