Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Problem z uruchomieniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Otóż wyobraźcie sobie drodzy forumowicze że wymieniałem ostatnio czujnik temperatury, autko ma 230,000 więc miał prawo pełne się zepsuć. Wymieniłem go i z usmiechem na ustach poszedłem spać, rano pojechałem do pracy i wszystko było ok, wieczorem już po chcę odpalić auto a tu wielki ch... w końcu odpaliłem wciskając pedał gazu w podłogę, no ale umówmy się tak być nie może :wallbash: pierwsze co zrobiłem to wszedłem na TO forum bo nieraz mi kieszeń i nerwy uratowało no i dowiedziałem się że ten cholerny czujnik daje sygnał na świece żarowe.. pojechałem do serwisu gdzie ten czujnik kupiłem i pan mowi, proszę sprawdzić czy wszystkie świece są ok jeśli tak to wymienimy czujnik jeśli nie to pocałuj pan się w d... no i pytanie do Was drodzy koledzy jak u licha zabrać się do tych świec?! ponieważ moja wiedza kończy się tylko na namierzeniu ich w silniku a później co? dodam też że przy okazji auto straciło ssanie.. :gwizdanie:

Opublikowano

Witam!

Otóż wyobraźcie sobie drodzy forumowicze że wymieniałem ostatnio czujnik temperatury, autko ma 230,000 więc miał prawo pełne się zepsuć. Wymieniłem go i z usmiechem na ustach poszedłem spać, rano pojechałem do pracy i wszystko było ok, wieczorem już po chcę odpalić auto a tu wielki ch... w końcu odpaliłem wciskając pedał gazu w podłogę, no ale umówmy się tak być nie może :wallbash: pierwsze co zrobiłem to wszedłem na TO forum bo nieraz mi kieszeń i nerwy uratowało no i dowiedziałem się że ten cholerny czujnik daje sygnał na świece żarowe.. pojechałem do serwisu gdzie ten czujnik kupiłem i pan mowi, proszę sprawdzić czy wszystkie świece są ok jeśli tak to wymienimy czujnik jeśli nie to pocałuj pan się w d... no i pytanie do Was drodzy koledzy jak u licha zabrać się do tych świec?! ponieważ moja wiedza kończy się tylko na namierzeniu ich w silniku a później co? dodam też że przy okazji auto straciło ssanie.. :gwizdanie:

pierwsze, to VAG, tam sprawdzisz dlaczego auto nie odpala, jak silnik nabiera temperaturę i co widzi w związku z tym ECU

jeżeli czujnik jest wadliwy bedzie info o zwarciu do plusa lub do masy

drugie, silnik w Twoim aucie nie ma ssania to nie benzyniak z gaznikiem, tutaj istnieje pojęcie przyspieszenie kąta wtrysku

trzecie, świece masz w głowicy, na forum znajdziesz jak je wymontowac i sprawdzić

Opublikowano

dzięki za odpowiedź koledzy:) jutro z samego rana lecę do garażu i działam, zamówiłem VAG-a w końcu bo widze że bez niego nie da rady, powinien przyjść w poniedziałek póki co jutro sprawdzę "fizycznie" te świece :)

Opublikowano

dzięki za odpowiedź koledzy:) jutro z samego rana lecę do garażu i działam, zamówiłem VAG-a w końcu bo widze że bez niego nie da rady, powinien przyjść w poniedziałek póki co jutro sprawdzę "fizycznie" te świece :)

świece nie mają nic do twojego zapalania :gwizdanie:
Opublikowano

i mnie się tak wydaje że to niemożliwe.. musi być coś z tym cholernym czujnikiem... ALE CO?

pogadamy jak zvagujesz auto :gwizdanie:
Opublikowano

oczywiście, jak już podepniesz Vaga to na zupełnie zimnym silniku przed jego odpaleniem, wejście w Select - 01 Engine - 02 Fault Codes i odczyt błędów (jeśli będą) a potem 08 bloki wartości mierzonych (Meas Block) - grupa 007 i odczyt wszystkich temperatur :

paliwa, powietrza i płynu chłodzącego, daj potem znać jakie były odczyty i wskazania. Vaga dostaniesz w wersji demo więc nie odczytasz grupy "000" jak również nie zrobisz odczytów w trybie Basic Settings (nastawy podstawowe), jeśli będziesz miał wersję (311.2 N) i problem z wejściem w ww. funkcje to możesz do mnie napisać na PW.