Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Regulacja wskażnika paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,po tescie wskaźników wyszło ze paliwowy nie ustawił się pod katem 90 stopni.Jak to skorygowac,aby wskazania były prawidłowe.

Użyłem :Polski Vag 4.9.

Najlepiej łopatologicznie,bo doświadczenie mizerne. :(

Opublikowano

np. recznie ... :wink4:

Opublikowano

np. recznie ... :wink4:

hehe, czyli na stacji paliw :wink4:

Więc tak:

-uruchamiasz np. VAG-COM;

-wybór pada na 17 czyli kombiinstrument (licznik);

-10 adaptacja;

-wybierasz kanał 01;

-zapamiętaj wartość w STORED VALUE;

-w polu NEW VALUE wpisz np. 128 i wykonaj TEST i zapisz;

-zrób test wskaźników.

Jeżeli nie zadziała wróć to poprzedniej wartości.

Opublikowano

chyba ze wskazowka przesunela sie na osce .. to zabawa vag'iem nic nie da i trzeba rozbierac zegary ...

Opublikowano

chyba ze wskazowka przesunela sie na osce .. to zabawa vag'iem nic nie da i trzeba rozbierac zegary ...

zgadzam się w 100%, ale zanim dojdzie do drastycznych scen to warto uruchomić vag'a, kalibrację doświadczyłem na własnym przykładzie :naughty:

Opublikowano

Skalibrowałem vag'iem...

Opublikowano

Panowie a podpinając sie pod temat.

Jak zrobie u mnie kanał pierwszy to wyskakuje ze kanał nie dostepny???

Ale ja mam inny troszke problem.

U mnie jak zrobie test wskaźników to wskazówki idą do końca i po chwili wracają na pozycje srodkowa "chyba".

I tu pytanko czy wskazówki powinny sie zatrzymać dokładnie na 100km/h i 3k rpm "disel"

Bo u mnie zatrzymuja sie kawałek przed??

Może idzie to jakoś wyregulować VAG-iem, bo przestawić wskazówki sciagając je i zakładając na nowo to dlamnie ostateczność.

Opublikowano

ja mam tylko Polski Vag 4.9. jest opcja -podaj kanał podaj wartość, wpisałem kanał 01 i wartośc 128, test i zapisz, wyskakuje że; ta funkcja jest niedozwolona lub liczba jest nieprawidłowa.Coś robię nie tak?

Opublikowano

Może jest to zależne od rodzaju licznika, zobacz na kanale 02 lub http://wiki.ross-tech.com/index.php/Audi_A4_%288E%29_Instrument_Cluster_%288EC/8ED/8HE%29#Adaptation[br]Dopisany: 08 Listopad 2009, 19:59_________________________________________________

...

Bo u mnie zatrzymuja sie kawałek przed??

kawałek przed czyli ile?? 1mm 2mm... 5mm??

Opublikowano

OD KM zatrzymuje sie na 92-95 km

A od RPM zatrzymuje sie kreske przed 3000 rpm.

Opublikowano

OD KM zatrzymuje sie na 92-95 km

A od RPM zatrzymuje sie kreske przed 3000 rpm.

Ja bym nie ruszał... a jak chcesz to możesz szukać odpowiednich kanałów i zmieniać wartości lub rezanko w zegarach.

Co wskaźnika paliwa to napewno zmieniałem wartość w kanale 01 VAG-COM'em

Opublikowano

Regulowałem vag comem według rad-

17-licznik,adaptacja,kanał -30. Wpisywałem wartości od 120 -135,niestety wskazówka nie zmieniła połozenia.O ile doczytałem, to ten zakres pozwala na regulacje +2,-2 litry.a mi trzeba obnizyc o jakięś 15.Macie jakieś pomysły prócz,rozbierania zegarów??[br]Dopisany: 08 Listopad 2009, 20:30_________________________________________________Pomoże ktoś...?

Opublikowano

Regulowałem vag comem według rad-

17-licznik,adaptacja,kanał -30. Wpisywałem wartości od 120 -135,niestety wskazówka nie zmieniła połozenia.O ile doczytałem, to ten zakres pozwala na regulacje +2,-2 litry.a mi trzeba obnizyc o jakięś 15.Macie jakieś pomysły prócz,rozbierania zegarów??[br]Dopisany: 08 Listopad 2009, 20:30_________________________________________________Pomoże ktoś...?

a co z kanałem 01 na VAG-COM'ie?? Polski VAG pokazał ci błąd na kanale 01

co do wartości to od 0 do 256 (wyraz 8-bitowy)