sirVoytek Opublikowano 10 Listopada 2009 Opublikowano 10 Listopada 2009 Czy ktoś może mi wytłumaczyć metodą "łopatologiczną" jak naprawić tylną wycieraczkę w mojej A4? Problem polega na tym że handlarz który szykował moją absolutnie nie "bitą" a4 źle połączył przewody z gniazdem w klapie bagażnika, do którego wciska się wtyczkę od silniczka wycieraczki. Nie byłoby może problemu gdyby przewody były całe, może doszedłbym metodą prób i błędów, ale niestety kabel 30 cm przed gniazdem jest sztukowany. Natomiast w samym silniczku na płytce elektronicznej zrobiono jakieś tajemnicze "obejścia", przy pomocy zwykłego drutu, efekt jest taki że, tylko silniczek który był w kupionym aucie działa na tej prowizorce. Natomiast nowy silniczek który kupiłem na allegro nie chce działać. Będąc na szrocie sprawdziłem dwa inne silniczki i też nie działały mimo zapewnień sprzedającego że są sprawne, tak że nie mam podstaw podejrzewać iż kupiony na allegro miałby być niesprawny - szczególnie po odkryciu prowizorki w moim silniku. Gdyby ktoś wiedział jakie napięcie powinno być na poszczególnych pinach gniazda, będę bardzo wdzięczny za informację. Pzdr.
zbychzz Opublikowano 11 Listopada 2009 Opublikowano 11 Listopada 2009 no to najpierw zacznij od przekaźnika, jeżeli nie on to będzie trzeba sprawdzić przewody przy zawiasach klapy, bo tam istnieje prawdopodobieństwo że się uwaliły. Co do silniczka to jeszcze napisz jak sprawdzałeś. Miałem przypadek że na akumulatorze działał a po podłączeniu do wiązki nie działał (była uszkodzona elektronika) tak też lepiej sprawdzać u kogoś komu to śmiga. tak przy okazji to jest o tym już trochę wątków tak, że skorzystaj z
sirVoytek Opublikowano 11 Listopada 2009 Autor Opublikowano 11 Listopada 2009 Korzystałem z opcji szukaj ale znalazłem tylko tematy dotyczące uszkodzonego silniczka, u mnie silniczek jest sprawny - natomiast źle są podłączone przewody w gnieździe do którego podłącza się wtyk silniczka. Tego dowiedziałem się w warsztacie od elektryka który to sprawdził, zanim oddam samochód do warsztatu chciałem spróbować czy czasem sam nie usunę usterki.
Rekomendowane odpowiedzi