Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Dziwny dźwięk - metaliczne ocieranie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem ze swoim A4. Po zjechaniu z autostrady i jeździe na obr. 3000-3200 w głównej mierze, zacząłem słyszeć dziwny dźwięk - metaliczne ocieranie. Pojawia się ono powyżej 1500-1600 obr/min. i zwiększa swą intensywność wraz ze wzrostem obrotów. Bez dodawania gazu dźwięk nie występuje. Próbowałem go zlokalizować, jednakże nie mogę wskazać konkretnego miejsca. Słychać go przede wszystkim z przodu samochodu. Zostały sprawdzone alternator i turbina. Jednak problem tkwi w czymś innym. Ponadto dźwięk jest słyszalny po rozgrzaniu się silnika. Czy ktoś miał może z czymś takim do czynienia??? Proszę pomóżcie!!!

Opublikowano

Sprawdź napęd pompy oleju. Wpisz w szukajkę słowa:

"wałki wyrównoważające" oraz "pompa oleju BLB".

Opublikowano

Kolego jest sporo tematów związanych z tym silnikiem i tymi objawami. Przede wszystkim musisz sprawdzić jak kolega wyżej napisał pompę oleju - bo ta niestety jest feralna w tych jednostkach. Ale oczywiście nie pomożemy Ci na odległość zdiagnozować silnika czy jego części - możemy Cię tylko naprowadzić. Użyj szukajki i na pewno coś znajdziesz. :good:

Opublikowano

Sprawdzales rozrzad? Moze jakas rolka? :gwizdanie:

Opublikowano

witam

ja mialem metaliczny dzwiek ale po 200km spadek mocy i dymil na czarno ,poczym padla turbina 1700zl za wszystko

Opublikowano

Cześć. U mnie metaliczne głośne szuranie występowało podczas rozruchu gorącego silnika. Trzeba na podnośniku zdjąć osłony, jeśli hałas jest z przodu miski olejowej to łańcuszkowy napęd wałków wyrównoważających (uszkodzony napinacz - slizganie łańcucha na małej zębatce) natomiast z tyłu miski - uszkodzone koło dwumasowe i to było w moim aucie.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Wszystkim za wskazówki. Wpierw pod lupę rzeczywiście pójdzie rozrząd i pompa oleju. Pozdrawiam!