Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Uaktywnienie na FIS-ie informacji o otwartym bagażniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że już kiedyś poruszyłem temat informacji na fisie (licznik z analogowym zegarkiem)o otwartym bagażniku i kilka osób potwierdziło że takowej funkcji niema postanowiłem wkońcu wziąść sprawy w swoje ręce i zmuśić wyświetlacz aby tą informację wyświetlił. Zakupiłem na allegro zegary z uszkodzonym wyświetlaczem żeby nie latać co chwila do samochodu i wyciągać licznika. Ale do rzeczy sprawa jest dziecinnie prosta wystarczy wlutować diodę na wejściu sygnału pochodzącego z krańcówki klapy. Poniżej zdjęcie gdzie ta diode wlutować niestety kiepskiej jakości.

Na żółto zaznaczyłem istniejące ścieżki oraz rezystor na płycie, sygnał z klapy przychodzi na 6 pin wtyczki zielonej, jeżeli pujdziemy za ścieżka to zaraz obok będą puste miejsca do wlutowania owej diody. Oczywiśćie osoby które mają oryginalny FIS prawdopodobnie będą musiały podciągnią kabel z krańcówki, ja go miałem ponieważ miałem kontrolkę w starych zegarach. Nie wiem jak sprawa będzie wyglądać w przedliftowych zegarach bo tam napewno rozkład ścieżek jest inny.

1n8m_A.jpg

PawGA.jpg

Opublikowano

Witam

A czy na pełnym fisie powinna wyświetlać się informacja o otwarciu przedniej maski?

Opublikowano

U mnie otwarcie bagażnika była pokazywane na fis w oryginale. Podciągnąłem kabel z zamka maski i podczepiłem pod sygnał z tylnej klapy - potrzebowałem do alarmu :)

Opublikowano

A jak sprawa wygląda z pokazywaniem otwartych którychkolwiek dzwi :mysli: , bo tylna klape mi pokazuje

Opublikowano

o mnie pokazuje każde z drzwi i klapę tylną, interesuje mnie przednia maska bo jakieś kabelki idą od zamka więc moze powinno wyświetlać jak przednia macha jest otwarta.

Opublikowano

U mnie w oryginale maska też nie pokazywała się na fis.

Opublikowano
  • Autor

Otwartej przedniej kapy nie pokazuje, ale jak koega k0za wspomniał można zamek przedniej maski podłączyć z klapą bagażnika. a oryginalna krańcówka w zamku maski jest chyba po że gdy wyskoczy komunikat o niskim poziomie oleju to jak otworzymy i zamkniemy maskę to zniknie. Co do otwartych drzwi to pokazują to tylko zegary z cyfrowym zegarkiem (32 pinowa wtyczka od FIS) zegary z analogowym (20 pinowa wtyczka FIS) nie mają wejść z krańcówek drzwi. Myślę że dało by się jeszcze uaktywnić pokazywanie otwartych drzwi kierowcy ponieważ sygnał z krańcówki jest doprowadzony do licznika ale prawdopodobnie trzeba by zmienić to w wsadzie licznika.

Opublikowano

Widzę że kolega bin85 zna sie co nieco na tych rzeczach a masz może sposób na zanikający fis?

Opublikowano
  • Autor

No właśnie narazie nic nie wymyśliłem ale będę prubował, jeżeli coś mi sie uda to napewno o tym napisze