Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Śruba zabezpieczająca - klucz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupilem latem audi a4 b7 kombi na oryginalnych felgach 17" wszystkko pieknie tylko przyszla zima trzeba wymienic kola i nagle zonk nie ma klucza do sruby zabezpieczajacej :( moze wie ktos gdzie mozna zakupic albo kto w okolicy krakowa odkreca takie sruby? ponizej zdj sruby

tUlPi.jpg

Opublikowano

zapytaj w ASO :wink4:

Opublikowano

prawdopodobnie są to oryginalne śruby zabezpieczające, pozostaje więc zakupienie zestawu w ASO, możliwe że w jakimś punkcie wymiany opon będą mieli taką końcówkę

Opublikowano

żeby nie było: jak nie znajdziesz klucza to możesz, nie pamiętam dokładnie jak to było ale w tą śrubę wkręcasz inną i wykręcasz - coś w tym stylu. wulkanizator by wiedział o co chodzi albo może jakoś sprytnie naciąć nakrętkę, tylko tak żeby nie zniszczyć felgi... :wink4:

Opublikowano

Miałem podobny problem.Brak końcówki. Rozwiązałem to poprzez dopasowanie innej końcówki do kluczy która miej więcej pasował i wbiłem ją w tą oryginalna na chama a potem zostało już tylko odkręcenie. Najśmieszniejsze że po dwóch miesiącach przy generalnym sprzątaniu auta znalazłem tą oryginalną końcówkę w bagażniku gdzieś pod tapicerką :wallbash:.

PS. Sprawdź dokładnie wszystkie zakamarki!!!

Opublikowano
  • Autor

bylem dzis w ASO dopasowali mi oryginalna i zamowilem taka, na jutro ma byc koszt: 100 zl coz zrobic wkoncu jezdzi sie Audi :wink4:

Opublikowano

bylem dzis w ASO dopasowali mi oryginalna i zamowilem taka, na jutro ma byc koszt: 100 zl coz zrobic wkoncu jezdzi sie Audi :wink4:

W sumie jak na Audi to niedrogo :wink4:.

Takie klucze dobrej firmy kosztują sporo ponad 100 (np.McGARD ok.140zł w komplecie z 4 śrubami), a w przypadku zagubienia końcówki, dorobienie nowej też kosztuje w granicach 100.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

podepnę się pod temat

kupiłem żonie hondę i właśnie mam też ten problem. Przeszukałem całe auto i nie mam tej pieprzonej końcówki do śruby do kół (francuz też oczywiście nie powiedział handlarzowi że nie ma itp itd).

Czy ktoś ma prosty i szybki pomysł aby tą śrubę wywalić i wstawić normalną?

Czytałem, że można dospawać drugą śrubę i kręcić, wbić na chama jakiś płaskownik i kręcić itp.

Jakieś dobre rady?

Opublikowano

to wyglada na ori śrube made in audi wiec szukaj znajomych w okolicy z audi.przy stalowych felgach gdy sruba wystaje nie ma problemy zeszlifowalem troche srube na plasko i odkrecilem zabka ale tu widze ze sruby sa schowane

Opublikowano

można też tak:

Wiercisz wiertareczką małą dziurkę w śrubie.

i używasz wykrętaków, wykrętak to taka niby śruba stożkowa z lewym niby gwintem.

czyli kręcąc wykrętakiem w lewo: wykrętak wkręca się w nawierconą w śrubie dziurę, jak wykrętak złapie opór to kręcąc nim dalej w lewo - wykręcasz śrubę.

Koszt wykrętaków - 5-10pln.

Trzeba dobrze nawiercić dziurę w śrubie, możliwie centralnie w środku, i starać się wiercić prosto wzdłuż osi śruby. Dobrze wywiercona dziura w śrubie to 99% sukcesu w tym wypadku.

WYkretak wygląda tak:

wykretaki-do-srub-3-3-19_1359.jpg