Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Tiptronic i szarpnięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiada samochód z 2001r 1,9 TDI 115km ze skrzynią multitronic. Samochód jeździ super jednakże zauważyłem że skrzynia biegów nie do końca pracuje dobrze. Wszystko jest super do ok 20-tego km jazdy. Po przejechaniu takiego dystansu zaczyna mi szarpać samochodem gdy redukuje biegi. Szarpnięcia te są mocno odczuwalne. I tak samo jest gdy zatrzymam sie samochodem, nie wyłanczając silnika jeśli drążek biegów ustawie w pozycji ,,P" i z tej pozycji przejdę na ,,R" czy ,,D" to też odczuwalne jest szarpnięcie samochodem. Tak się mi wydaje jakby chodziło w tym wszystkim o właściwości oleju w skrzyni a raczej ich brak przy rozgrzaniu go w trakcie jazdy. A co Wy myślicie o tym wszystkim. Zresztą samochód był sprowadzony z Niemiec do polski w 2008roku w kwietniu i poprzedni właściciel na 100% nie wymieniał oleju w skrzyni biegów. Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie informacje. :hi:

Opublikowano

:szukaj: :szukaj: :szukaj:

na ten temat co najmniej kilka tematow.

nie bede Ci pisal co tam stwierdzono zeby Cie nie martwic :cool1:

Opublikowano

raczej masz skrzynie tiptronic :cool1: od razu powinieneś wymienić olej

Opublikowano

a faktycznie zupelnie nie spojarzelm na auto.

w b5 to zdecydowanie TIPtronic...

Opublikowano
  • Autor

No tak błąd w temacie. jasna sprawa że to tiptronic. A co do szukaj to korzystalem z tej funkcji jednakże nie odnalazłem problemu idealnie pasującego do swojego. Niektorzy wypisują że wymiana oleju pomogla- ciekaw jestem czy faktycznie tyle wystarczyło.

Opublikowano

więc nie wiem na co czekasz, jak wiesz że poprzedni właściciel nie wymieniał oleju. Jest to podstawa, jak wymiana rozrządu czy oleju w silniku, potem krążą złe opinie o automatach jak trzeba wydać ze 3-4 tysiaki

Opublikowano
  • Autor

Niestety u mechanika jestem dopiero umówiony na styczeń (pierwsza połowa) więc jakoś wytrzymam mam nadzieje. Chce dodać jeszcze że jeśli korzystam z funkcji ,,prawie" manualnej zmiany biegów to wtedy wszystko jest oki. Nic nie szarpie i nie zrywa nawet jak redukuje biegi. Mam nadzieje że wymiana oleju pomoże i problem zniknie.

Opublikowano

Olej+filtr+uszczelka. Koszt około 400zł Do mojej zawsze wchodzi jakies 5-6 litrów. Pamietaj by robic to w warsztacie zajmującym się automatami. Widziałem jak raz zwykły mechanior wymieniał olej w skrzyni tipp. Wylał z 3 litry oleju i dolał nowego.. A filtr? Co do szarpania sprawdz na jakimś wzniesieniu wiekszym czy auto sie cofa na "d" nie powinno.. Moze jest to oznaka konczącego sie sprzęgiełka.

Pametaj by sprawdzili Tobie jeszcze olej w przekładni czy jakoś tak się to nazywa. W samej skrzyni sie wymienia olej a w tej przekładni sprawdza i dolewa. Na pewno mechanicy bedą wiedzieli o co chodzi..

Opublikowano
  • Autor

Mam znajomego mechanika. Rozmawiałem z nim odnośnie wymiany oleju w skrzyni i oświadczył że nie ma problemu. Niejednokrotnie mieli do czynienia z automatem i temat jest im znany. W razie czego zawsze dają gwarancje na wykonaną usługę i tm bardziej w tym wypadku o taką będe zabiegał. Mam nadzieje ze wymiana oleju, filtra i uszczelki rozwiąze sprawę bo nie chce myśleć co będzie jeśli nie. A tak apropo, to kożystając z funkcji szukam wyczytałem że wchodzi ok 6,5l oleju do skrzyni.

Opublikowano

jezeli jest to znajomy to ok.. myslalem bardziej o przypadkowym mechaniku :) no do mnie weszlo kolo 6. Jezeli chodzi o automaty to podzielone zdania sa tacy co mowia ze sie oleju nie wymenia, takze roznie jest z tym ile wchodzi :)

Opublikowano

Jeżeli ktoś mówi, że oleju w automacie się nie wymienia to nie słuchać bo pie***** :gwizdanie: w tiptroniku optymalnie co 40- 60 albo 60- 80 tys km w zależności jak eksploatowana.

Opublikowano
  • Autor

Aha i co do wzniesienia i cofania sie samochodu- to nic z tych rzeczy. Jeśli stoje na wzniesieniu skrzynia w pozycji ,,D" to puszczając hamulec samochód jedzie do przodu. Nawet zona się cieszy że nie musi ruszać z ręcznego. [br]Dopisany: 20 Grudzień 2009, 13:42_________________________________________________Ja przerażająco dbam o samochody (co nie zawsze podoba sie żonie)- a świadczyć może o tym fakt że poprzednią AUDI A4 1.6 benz z 1996r sprzedałem ok 1,5 miesiaca temu w przeciągu 1 tygodnia. Klijent który przyjechal po nią z mechanikami i innymi znawcami od razu zarezerwował ją by następnego dnia o 7 rano przyjechać z kasą i kupić. Dlatego wymiana wszystkich płynów, olejów, filtrów, łącznie z tarczami i klockami hamulcowymi to u mnie podstawa i to też będzie zrobione w styczniu w samochodzie.

Opublikowano
:good:
Opublikowano
  • Autor

No pewnie że :good: