Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z przyśpieszaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich przeglądam forum i nie mogę znaleźć podobnego przypadku jaki występuje u mnie. A mianowicie widzę że niejednokrotnie był poruszany temat braku mocy ale u mnie jest nieco inaczej, ponieważ usterka pojawia się co jakiś czas. Czasami się zdarza, że po jadę swoim 1,9TDI 110 KM i wszystko jest ok przyspiesza ale po przejechaniu kilku kilometrów gdy chcę przyspieszyć wciskam pedał gazu a on jakby nie reagował owszem przyspiesza ale strasznie powoli. Dopiero gdy się zatrzymam i zgaszę silnik, po czym znowu go uruchomię i już jest wszystko ok. Co może być tego przyczyną ktoś ma jakiś pomysł?

Opublikowano

Witam tez chce sie podlaczyc pod ten temat mam ten sam problem, tylko ze u mmie potrafi sie tez samo naprawic podczas jazdy, a czasem wlasnie dopiero ponowne odpalenie pomaga posiadam a4 1.9 TDI 110km rok 1996 pozdrawiam i czekam na odpowiedzi gdzie szukac przyczyny

Opublikowano

zapieczone kierownice w turbinie, zawór n75, standard!!!

Opublikowano

A Czy jest możliwość ich rozruszania bez wyciągnięcia turbiny? czy może jazda na wyzszych obrotach spowoduje rozruszanie tych kierownic?

Opublikowano

jest możliwość rozruszania kierownic mianiowicie klucz 14 i tachać góra dół

tym sposobem sprawdzisz czy sztanga gładko pracuje

Opublikowano

a czy moge poprosic o blizsze wytlumaczenie co mam zrobic z ta 14 :) gdzie ja zalozyc. Powiem tak ostatnio zauwazylem ze wystarczy przytrzymc samochod na obrotach tak okolo 3tys moze troche wiecej i wtedy nie ma problemu z wkrecaniem sie na obroty wiec chetnie bym spróbowal w ten sposob co mówisz moze pomoze czekam na info

Opublikowano

sposób na parę dni lepiej wyciągnij turbo i se je wyczyść nie ma z tym problemu opisy sa...a jak chcesz kombinować to sprawdź tego linka

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t100073.0.html;highlight=rozruszanie+sztangi

....ale nie wróże ci długiej jazdy bez not aufa...

Opublikowano

Dziś trochę ostrzej pojeździłem tak powyżej 3 tys i przydlawil sie kilka razy później jeździł normalnie nawet jak jechałem 60na 5 biegu redukcja do 3 i gazu i bez problemu sie wkręcał, zobaczymy jeszcze zaraz jak będzie jechał jak postalpare godzinek :) mam nadzieje ze sie rozruszało samo ale wsumie nic nigdy samo sie nie dzieje :) pozdrawiam

Opublikowano

Możesz spróbować jak radzi kolega nyggga za pomocą dużej strzykawki ale moim zdaniem jest to raczej zabieg profilaktyczny w rozruszaniu sztangi ja stoję za kluczem 14 :)

Jak to zrobić nic prostszego weź 14 w dłoń, łbem klucza złap sztangę w jej szerszej górnej części i oprzyj o korpus turbawki może to trochę zawiłe tłumaczenie ale zajmuje to 3 sekundy

jeśli sztanga będzie Ci gładko podnosiła się i opadała w całym zakresie to zacznij szukanie od czegoś innego

Opublikowano

wlasnie sprawdzilem tak jak mówiles i chodzi lekko nawet palcami jak zlapalem to udalo mi sie poruszyc troche a przy uzyciu klucza w calym jego zakresie jest ok i wraca bez problemu, jak masz jeszcze jakies rady to gdzie szukac przyczyny jak narazie jest ok chodz ostatnio znowu mial zadlawienie ale pozniej bylo ok

Opublikowano

to ze ruch jest w pelnym zakresie na postoju to nie znaczy ze podczas jazdy jest tak samo ...

Opublikowano
  • Autor

u mnie jak sprawdzałem sztanga też chodzi bez problemu i obserwowałem przy pracującym silniku gdy wcisnąłem gaz do dechy sztanga się unosi. A zauważyłem że usterka ta ostatnimi czasy pojawia się dopiero wówczas jak autko postoi jakiś czas przynajmniej 8 godzin bo problem pojawia się zazwyczaj rano jak jadę do pracy i później jak wracam ale tak jak pisałem na początku wystarczy zgasić silnik i ponownie go uruchomić i wszystko jest oki.

Opublikowano

Ja mam to samo, byłem wczoraj u mechanika i po zapięciu VAGa wyszło od razu, czyszczenie turbiny i wymiana wężyków:)

Wiem że to nie na temat ale jeśli ktoś z krakowa polecam serwis na ulicy mokrej, niedaleko serwisu Kaczmarczyk który ja od wczoraj omijam szerokim łukiem:)

ach i naprawa usterki wyceniona na 250zł

Opublikowano

Witam! Mam tez ten problem, przynajmniej podobny w moim audi a4 b5 tdi 110KM przy prędkości pomiędzy 110 a 120 KM/H odłącza się turbina i muszę zgasić silnik i zapalić ponownie? Dostałem informacje że może to być przepływomierz, czujnik od turbiny, sama turbina. jakiś zaworek pod turbiną lub komputer. Powie mi ktoś w czym tkwi problem? Z góry dziękuje!

Opublikowano

Witam wszystkich też miałem taki problem proponuje sprawdzić wszystkie wężyki podciśnienia ja miałem jeden pęknięty i po wymianie wszystko śmiga bez problemów koszt ok 25 zł. Proszę uwarzać na końcówki ja urwałem z turbiny z zaworku i miałem dodatkowy koszt 105 zł radzę nie ciągnąć na siłę tylko najpierw okręcić . Po wymianie wężyków już 2 lata i żadnego zawieszania turbiny, a i nic nie czyściłem w turbinie. Wężyki fi 4mm i 3 mm oczywiście wewnątrz.

Opublikowano

Witam wszystkich też miałem taki problem proponuje sprawdzić wszystkie wężyki podciśnienia ja miałem jeden pęknięty i po wymianie wszystko śmiga bez problemów koszt ok 25 zł. Proszę uwarzać na końcówki ja urwałem z turbiny z zaworku i miałem dodatkowy koszt 105 zł radzę nie ciągnąć na siłę tylko najpierw okręcić . Po wymianie wężyków już 2 lata i żadnego zawieszania turbiny, a i nic nie czyściłem w turbinie. Wężyki fi 4mm i 3 mm oczywiście wewnątrz.

w ASO zakupiłeś te wężyki?

Opublikowano

witam wszystkich przeglądam forum i nie mogę znaleźć podobnego przypadku jaki występuje u mnie. A mianowicie widzę że niejednokrotnie był poruszany temat braku mocy ale u mnie jest nieco inaczej, ponieważ usterka pojawia się co jakiś czas. Czasami się zdarza, że po jadę swoim 1,9TDI 110 KM i wszystko jest ok przyspiesza ale po przejechaniu kilku kilometrów gdy chcę przyspieszyć wciskam pedał gazu a on jakby nie reagował owszem przyspiesza ale strasznie powoli. Dopiero gdy się zatrzymam i zgaszę silnik, po czym znowu go uruchomię i już jest wszystko ok. Co może być tego przyczyną ktoś ma jakiś pomysł?

Dla ścisłoścki kolego takich tematów jest setki na tym forum i nie pisz ze szukałes bo jak widzac nie chciało ci sie szukać

Podepnij vaga i zrób logi stat i dynam i bedziesz wszystko wiedział.

ZC

Opublikowano

Dla ścisłoścki kolego takich tematów jest setki na tym forum i nie pisz ze szukałes bo jak widzac nie chciało ci sie szukać

Podepnij vaga i zrób logi stat i dynam i bedziesz wszystko wiedział.

ZC

OT

szybkie cięcie zimnego chirurga :decayed:

Opublikowano

witam! mialem ten problem... pojechalem 2 razy na lotnisko i dobrze przydepnalem. wystarczy troche go pocisnac ale nie na polskich drogach, poniewaz samochod chwile niech pojedzie te 180 km/h a nie co chwila zwalniac... pozdrawiam