Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Dziwny dźwięk ABS'u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem z Abs-em podczas chamowania pojawia sie dziwny chrupiacy dzwiek :wallbash: i niewiem co moze byc jego przyczyna a niezabardzo mam ochote wszystkiego tego co wymysli se mechanik... wiec prosil bym o pomoc :hi:

Opublikowano

Linki hamulcowe Ci chyba zamarzly.. :mysli:

Nie wprowadzaj kolegi w blad skoro nie wiesz.

witam mam problem z Abs-em podczas chamowania pojawia sie dziwny chrupiacy dzwiek :wallbash: i niewiem co moze byc jego przyczyna a niezabardzo mam ochote wszystkiego tego co wymysli se mechanik... wiec prosil bym o pomoc :hi:

Musisz koniecznie sie zatrzymac i odholowac auto. W kolach masz czujniki abs, ktore sa ze szkla. Przez zbyt czeste i ostre hamowanie musialy sie pokruszyc i teraz slychac chrupanie. Jezeli dalej bedziesz tak jezdzil to pusci oslona gdzie te szklane czujniki sa umieszczone, szklo wyleci i auto przestanie hamowac. To jest bardzo niebezpieczne takze nie jezdzij tym autem.

Opublikowano

Linki hamulcowe Ci chyba zamarzly.. :mysli:

albo cylinderek w szczenkach tylnich :decayed: żartowałem

dobrze jest tak musi być

Opublikowano

witam mam problem z Abs-em podczas chamowania pojawia sie dziwny chrupiacy dzwiek :wallbash: i niewiem co moze byc ...

chłopaku tak właśnie działa ABS :shocked:[br]Dopisany: 28 Grudzień 2009, 19:20_________________________________________________

Musisz koniecznie sie zatrzymac i odholowac auto. W kolach masz czujniki abs, ktore sa ze szkla. Przez zbyt czeste i ostre hamowanie musialy sie pokruszyc i teraz slychac chrupanie. Jezeli dalej bedziesz tak jezdzil to pusci oslona gdzie te szklane czujniki sa umieszczone, szklo wyleci i auto przestanie hamowac. To jest bardzo niebezpieczne takze nie jezdzij tym autem.

o karwa ale bajki piszesz :kox:
Opublikowano
  • Autor

no moze i tak dziala a powiedz mi czemu jeszcze miesiac temu tak sie nie dzialo hmmm wtedy nie dzialal ?? powiedz mi czy wymiana wachaczy moze miec cos z tym wspólnego ?? :hi:

Opublikowano

A czy dzisiaj było ślisko? Bardzo ślisko? Śnieżek, lód i te sprawy?!

Opublikowano
  • Autor

a co to ma do rzeczy ?? to niezalezy od pogody i od sily chamowania pojawia sie przy kazdym chamowaniu i przy kazdej pogodzie... a po 2 stojac na zewnatrz auta to dzwiek dochodzi tylko z przednich kół... :hi:

Opublikowano

Jak chrupie Ci przy mocnym hamowaniu na śliskim, to tak ma być.

Jak chrupie Ci przy lekkim hamowaniu na suchym, to masz problem. Użyj :szukaj:, a dowiesz się wwięcej.

Opublikowano

powiem tak że jeżeli jezdnia jest sucha to żeby ABS zadziałał to hamulec musisz wcisnąć z całej siły natomiast jak jest śnieg , lód liście czy coś podobnego to wystarczy lekko i ABS odrazu zadziała i to chrobotanie jak piszesz to właśnie ABS nie pozwala aby ci kół nie blokowało i ci tak pedał chamulca odbija

Opublikowano
  • Autor

ale tego dzwieku niebylo pojawil sie dopiero miesiac temu po wymianie wachaczy i pytalem czy moze miec to cos wspulnego :hi:

Opublikowano

a w jakim stanie masz klocki i tarcze może klocki ci się kończą i jest takie chrobotanie

Opublikowano
  • Autor

z przodu mam nowe od miesiaca a z tylu juz zaczynaja sie kończyc pomalu... ale przed wymiana przodu tez nic nie bylo slychac... i to mnie martwi hmmm :hi:

Opublikowano

dobra może zacznijmy od nowa :decayed: jak wciskasz hamulec i masz ten dzwięk to pedał hamulca ci odbija tak pulsuje czy nie

Opublikowano
  • Autor

tak pulsuje i daje ten dziwny dzwiek nawet jesli bede chamowac z 10 kmh :)

Opublikowano

No spece ale się wykazaliście, czujnik ABSu jest walnięty na 99%, przy wymianie jakiś rzeźnik go pewnie uszkodził, miałem tak samo tj. objawy jak mi w Oplu wymieniali piasty i koronkę uszkodzili, BTW w DE, ledwo z Hamburga do Poznania dojechałem, kolego jedź do serwisu i niech sprawdzą połączenie ew. czy coś nie jest zerwane.

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

OK wielkie dzieki :good::hi:

Opublikowano

Witam, podepnę się do tematu-mam to samo dziwne uczucie nie da się hamować tak naprawdę bo odpycha pedał odrazu po delikatnym wciśnięciu ale mam to nieszczęście że wyskakuje mi wykrzyknik jak przekrocze 20km/h i wyłancza mi się abs ale teraz w zime by się przydał ;( a dżwięk jest właśnie taki jak kolega pisze takie chrobotanie przy minimalnie wciśniętym hamulcu.

jak się kolego uporasz z tym napisz co to było bo ja tarcze u mnie podejrzewam.

Opublikowano

Ja również mam coś takiego od miesiąca w moim A4 a przy prędkości powyżej 100km włącza mi sie kontrolka ABS

dzisiaj dałem samochód do mechanika także niedługo będę wiedział co jest grane

Okazało się że z tyłu po prawej stronie padł czujnik ABS obrotów koła i dlatego przy większej prędkości zapalała się kontrolka ABSu a ten dziwny dźwięk z przodu to wywołuje jakaś pompka ale to właśnie od tego walniętego czujnika. Na razie samochód nie jest zrobiony bo nie mogłem dostać tego czujnika

i teraz szukam na allegro