Jump to content
IGNORED

[1,9 AFN] Po 5 minutach jazdy nie dziala turbo


Recommended Posts

Witam,

Dzisiaj mój samochód w pewnym momencie nie potrafił poradzić sobie z przekroczeniem 120km/h. Odczułem całkowity brak mocy. Nie słyszałem "szumu" turbiny. Na każdym biegu był strasznym żółwiem. Wyłączyłem silnik na jakieś 10 minut i po włączeniu znowu wszystko ok. Na każdym biegu normalna praca turbiny, znany "szum" i przyspieszanie bezproblemowe. Taki stan utrzymuje się przez kilka minut i potem znowu jest słaby, chyba że dam mu odpocząć. Podłączyłem więc u znajomego do Vaga i pojawił się błąd 0575. Wiem co oznacza i podejrzewam N75, bo sporo było o tym na forum. Dodam tylko, że po uruchomieniu turbina od razu pompuje solidnie, nic się muli.

Czy na początek mam wymienić N75?

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

no w AFNie to i inna może być przyczyna.

Na początek powinna być porządna diagnostyka (nie tylko odczytanie błędów)... :wink:

Będzie wiadomo więcej, jak nie wszystko... :cool:

Link to comment
Share on other sites

Jak znajomy mial Vaga to mozna bylo od razu sprawdzic cisnienie doladowania w czasie dynamicznej jazdy. Bo blad 575 moze byc od niedoladowania jak i przeladowania.

Czyli dziura w dolocie, zatkany kat, zapieczone kierownice spalin, uszkodzone podcisnienia jak i n75. Z doswiadczenia wiem ze n75 jest pancerny w AFN i raczej sie nie psuje.

Link to comment
Share on other sites

hm... rozumiem, postaram się to jutro zbadać, ale... czy jak była by jakaś dziura w dolocie, zapieczone kierownice, czy coś z katem na początku przez jakiś czas wszystko działałoby świetnie? ( niedawno było super jakieś 20minut jazdy). Przez te pierwsze minuty nie ma żadnych objawów złej pracy turbiny na każdym biegu.

Link to comment
Share on other sites

hm... rozumiem, postaram się to jutro zbadać, ale... czy jak była by jakaś dziura w dolocie, zapieczone kierownice, czy coś z katem na początku przez jakiś czas wszystko działałoby świetnie? ( niedawno było super jakieś 20minut jazdy). Przez te pierwsze minuty nie ma żadnych objawów złej pracy turbiny na każdym biegu.

jak najbardziej moze tak byc .... :wink:

Link to comment
Share on other sites

hm... rozumiem, postaram się to jutro zbadać, ale... czy jak była by jakaś dziura w dolocie, zapieczone kierownice, czy coś z katem na początku przez jakiś czas wszystko działałoby świetnie? ( niedawno było super jakieś 20minut jazdy). Przez te pierwsze minuty nie ma żadnych objawów złej pracy turbiny na każdym biegu.

Najwieksze obciazenia masz na biegu IV i V

Na I II i III czas np dziury w doladowaniu jest za krotki by komp bleda wylapal i notlaufa wlaczyl.

Trzeba diagnozowac.

Link to comment
Share on other sites

hej. Ja miałem to samo. poprostu turbinka ci sie zabrudzila spalinami i lopatki nie pracują. musisz ją przeczyscić koszt ok 300-500 zl w zaleznosci od warsztatu. pozdr

uzupełnij profil

Link to comment
Share on other sites

Odzyskałem moc. Wymiana N75 i problem z głowy. Dzięki i pozdrawiam.

mysle ze tu wrocisz szybciej niz myslisz z tym samym problemem :cool:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...