Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Problem z mocą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.

Mam pewien problem ze swoim silnikiem 1.8 125KM....otóż po przekroczeniu 4000-5000 rpm silnik zamiast dosatać kopa to traci moc. Wygląda to tak jak by załączało się odcięcie paliwa. Auto ma istalację gazową. Na gazie jak i benzynie problem jest ten sam. Tutaj pytanie do doświadczonych użytkowników: od czego zacząć aby rozwiązać problem?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

zacznij od podpięcia VAG-a i zobacz co pokaże, może układ zapłonowy...kable świece, może przepływka...

Opublikowano
  • Autor

podpinałem....wyrzucił sonde lambde, jakąś kontrole wolnych obrotów i jeszcze jakiś sterownik. Błędy zostały wykasowane z kompa, pośmigam trochę i podepnę ponownie i zobaczę co wyrzuci. Ale czy sonda lambda może odpowiadać za takie objawy jak opisałem powyżej?

Opublikowano

witam

mam to samo co kolega... proszę o kilka wskazówek co można zrobić aby silnik znów pracować jak należy..

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Byłem wczoraj u znajomego elektromagika ...i problem został rozwiązany. Znajomy nie do końca chciał mi zdradzić co dokładnie zrobił, natomiast szukaj rozwiązania w kompie auta. Z tego co mi mówił to grzebał coś w jakimś sterowniku. Wyrzucało mi błędy sondy i wolnych obrotów. Teraz jest ok...co prawda autko trochę zamulone ale jest duża poprawa. Planuję wymienić jeszcze filtry, świece i przewody i mam nadzieję ,że będzie wszystko dobrze.

Opublikowano

oby bylo lepiej :hi:

Opublikowano

sprawdziłem na Vagu pokazało Błąd 16486 przepływomierza , czy ktoś może mi powiedzieć co to może oznaczać , postaram się wymienić przepływomierz może padł.

Opublikowano

sprawdziłem na Vagu pokazało Błąd 16486 przepływomierza , czy ktoś może mi powiedzieć co to może oznaczać , postaram się wymienić przepływomierz może padł.

"słaby sygnał z przepływki" zrob loga-zobaczymy,co z nią :wink4:
Opublikowano

ale raczej trzeba będzie ją wymienić co z przepustnica czyściłeś

Opublikowano

witam

mam problem

po odpięciu wtyczki przepływomierza pokazało na vagu błąd 16486

ja podłączyłem wtykę z powrotem to błąd pozostaje cały czas taki sam

nie znika . żadnej różnicy.

jak poradzić sobie z tą sytuacją

jakie napięcia powinny być na wtyczce

jak się robi adaptacje przepływomierza

Opublikowano

witam

mam problem

po odpięciu wtyczki przepływomierza pokazało na vagu błąd 16486

ja podłączyłem wtykę z powrotem to błąd pozostaje cały czas taki sam

nie znika . żadnej różnicy.

jak poradzić sobie z tą sytuacją

jakie napięcia powinny być na wtyczce

jak się robi adaptacje przepływomierza

przeplywomierz sie wymienia... :wink4:
Opublikowano

mówisz że przepływomierz jest death.

dlatego taki błąd , jutro załatwię oryginalny na podmianę i zobaczymy co będzie

jeszcze dodam że wcześniej auto szarpało i nie chciało jechać przy 4000rpm

a po odpięciu wtyki dostało takiej mocy jak nigdy

wiem że ma wartości domyślne i można zapchać kata.

mam nadzieje że wszystko wróci do normy...

Opublikowano

po wymianie przepływki trzeba adaptować przepustnice? :mysli:

Opublikowano

po wymianie przepływki trzeba adaptować przepustnice? :mysli:

po kazdorazowej wymianie elementu,który ma ścisły związek z ustalaniem dawki paliwa-powinno zrobić sie reset sterownika-ułatwia przywrócenie wartości domyslnych,zapisanych w ECU,adaptacja przepustnicy-bez jej uprzedniego czyszczenia-nie ma sensu :wink4:
Opublikowano

muszę o tym poczytać :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam, chciałem powrócić do swojego problemu, opisanego na szczycie strony.

Otóż w ostatnim czasie wymieniłem przypływkę, świece, kable, cewkę zapłonową,filtr powietrza i jest lepiej ,ale problem z przyspieszaniem jest nadal. Po podłączeniu VAGa nie wyrzuca żadnych błędów. Doradźcie proszę co mogłem przeoczyć? Ostanio przed wymianą cewki mechanior stwierdził ,że auto pracuje na 3 garach. Już sam nie wiem co o tym myśleć. Liczę na Wasze podpowiedzi! Pozdrawiam!

Opublikowano

Sprawdź ciśnienie jakie jest przepustnica zaadoptowana

Opublikowano

Witam, chciałem powrócić do swojego problemu, opisanego na szczycie strony.

Otóż w ostatnim czasie wymieniłem przypływkę, świece, kable, cewkę zapłonową,filtr powietrza i jest lepiej ,ale problem z przyspieszaniem jest nadal. Po podłączeniu VAGa nie wyrzuca żadnych błędów. Doradźcie proszę co mogłem przeoczyć? Ostanio przed wymianą cewki mechanior stwierdził ,że auto pracuje na 3 garach. Już sam nie wiem co o tym myśleć. Liczę na Wasze podpowiedzi! Pozdrawiam!

Jakby Ci pracował na 3 garach, to nie miałby normalnej pracy, i napewno byś to zauwazył. Chodziłby jak młockarnia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam kolegów czy możne mi ktoś powiedzieć gdzie znajduje się ta przepustnica bo u mnie też jest coś slaby strasznie go muli i dużo pali

Opublikowano

witam kolegów czy możne mi ktoś powiedzieć gdzie znajduje się ta przepustnica bo u mnie też jest coś slaby strasznie go muli i dużo pali

przepustnice masz tam, gdzie widzisz linke od gazu. Takie kólko oprotowe, bezpośrednio przed kolektorem ssącym.