Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej ATF do skrzyni tiptronic [JAX] 6HP19 / 6HP19A 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Porady ekspertów

Tiptronic-wymiana oleju

Poradnik: Warsztat

Problem:

Audi A4 3.0 TDI, rok 2005, automat-tiptronik, co ile kilometrów

(co ile lat) należy wymienić olej w skrzyni biegów. Czy podczas przeglądu należy uzupełnić stan oleju, jeśli uzupełnić to jaki olej zastosować, nie wiedząc jaki był wlany (auto nabyte bez książki). Wymiana oleju w skrzyni była przy 80 000km (poprzedni właściciel) teraz jest 140 000km. Problemów ze skrzynią nie ma.

Dziękuję.

--------------------------------------------------------------------------------

Porada:

W automatycznej skrzyni biegów w Audi pierwsza wymiana oleju powinna być po 70.000 i następne co 30-35 tys. Ponieważ nie schodzi całość oleju podczas przeglądów nie ma prawa od wymiany do wymiany brakować oleju (w tej skrzyni sprawdza się stan przelewowo i należy pamiętać że na zimnym oleju skrzyni nie mylić temp.skrzyni z temp.silnika maże nie być stanu a faktycznie po nagrzaniu jest prawidłowy, Olej ma symbol LT 71141 nie mieszać z innymi! Kolor jasno złocisty Jerzy Łokaj

sciagniete z innego forum

Opublikowano
  • Autor

Pozwoliłem sobie zmienić trochę temat wątku, aby ci co nie lubią czytać nie musieli sobie niepotrzebnie mętliku w głowie robić :wink4:

Kolego, nie musisz wstawiać nam tu porad specjalistów, my tu mamy opracowania i materiały serwisowe producenta skrzyń czyli ZF Getriebe GmbH :wink4:

To co jest dobre dla jednej skrzyni nie znaczy, że będzie odpowiednie dla innej. Twoja skrzynia to inny typ, dlatego proszę Cię nie zawracaj sobie głowy tym tematem :wink4:

Opublikowano
Olej ma symbol LT 71141 nie mieszać z innymi! Kolor jasno złocisty

to bardzo ciekawe gdyż w większości wypadków w naszych skrzyniach jest olej niebieski, żółty został wprowadzony przez ZF później...

właśnie dlatego trwa tu pewna dyskusja na temat oleju. Wiedział byś to gdybyś czytał od początku...

Opublikowano

no i monter sie popisales do potegi bo zacytowales jakis szajs z olejem ktory kompletnie nie nadaje sie skrzyni o ktora pytal w tamtym poscie.

wiec wez chlopie daj sobie na luz i przestan nam udowadniac ze wiesz lepiej bo nie wiesz i juz.

jak bedziesz kiedys musial podjac decyzje na jaki olej wydac 1300 zl , bo tyle kosztuje olej do 6hp19 w ASO audi to moze zrozumiesz ze wolisz wiedziec co trzeba wlac a nie czytac jakies glupoty czy sluchac debili w ASO.

jak od tego czy glupek w ASO pofatyguje sie dowiedziec jakim olejem jest zalany AKURAT ten EGZEMPLARZ skrzyni to nie bedzie Ci wszystko jedno byleby sie zgadzalo z katalogiem. bo akurat kiedys nie bylo z tym problemu , tylko ten jeden model skrzyni byl fabrycznie zalewany kilkoma rodzajami oleju. NIE MIESZALNYMI ZE SOBA. i od tego czy wybierzesz dobrze moze zalezec czy zabijesz skrzynie w ciagu poweidzy 10tys km.

zreszta po co ja to tlumacze skoro ten temat Ciebie nie dotyczy. a kazdy kto chce z nami dojsc prawdy moze to zrobic. kto nie chce niech sobie leje co chce...

a olej o ktorym mowa w Twoim poscie to olej do 5hp19 itp starszych TIPow, co wielokrotnie bylo omawiane na forum...

LT 71141 NIE NADAJE SIE DO TIPtronika 6-biegowego. nie i juz. moge Ci na to dac 100tys dowodow. tylko ze wszystko to bylo juz opisane w tym watku.

chłopie wpadles tutaj i to raczej Ty uwazasz ze pozjadales wszystkie rozumy a nam to zarzucasz.

my spokojnie dochodzimy prawdy a Ty chcesz dwoma cytatami rozwiazac wszystkie problemy.

trafiles kula w plot z tym cytetem i tyle. swoja droga daj namiar na tego typa co chce wlewac olej ESSO do 6-biegowego TIPa.. bedzie wiadomo kogo unikac ...

....

a Mystic - przyczepie sie tylko do Twojego zdania , ze JAX to potoczna nazwa 6hp19. to raczej nie tyle nazwa co TYP , i to jeden z kilku skrzyni 6h19 (czy tam 6hp19a) sa tez inne symbole dla identycznych konstrukcyjnie skrzyn. nie wiem czy roznia sie przelozeniami czy czym ale wystepuja inne i zapewne maja ten sam problem z olejem co my. takze super ze zmieniles temat :good:

mozesz w nim jeszcze dopisac. "z gory dziekujemy za porady z forum opla" :polew: :polew:

Opublikowano
  • Autor

Porada:

W automatycznej skrzyni biegów w Audi pierwsza wymiana oleju powinna być po 70.000 i następne co 30-35 tys. Ponieważ nie schodzi całość oleju podczas przeglądów nie ma prawa od wymiany do wymiany brakować oleju (w tej skrzyni sprawdza się stan przelewowo i należy pamiętać że na zimnym oleju skrzyni nie mylić temp.skrzyni z temp.silnika maże nie być stanu a faktycznie po nagrzaniu jest prawidłowy, Olej ma symbol LT 71141 nie mieszać z innymi! Kolor jasno złocisty Jerzy Łokaj

Przytoczyłeś przykład procedury wymiany oleju w skrzyni tiptronic 5-biegowej poprzedniej generacji. Olej sam nie ścieka ze skrzyni, ścieka z samej miski, aby wymienić cały przy tak zwanej wymianie dynamicznej przepompowuje się olej specjalnym urządzeniem/pompą z komory skrzyni przy podłączonym vag/vasie, który monitoruje cały czas temperaturę oleju, ciśnienie, tak by skrzyni nie zapowietrzyć.[br]Dopisany: 05 Maj 2010, 22:54_________________________________________________monter22, nie mniej nam za złe, my to wszystko w trosce o Twoją skrzynię :wink4:[br]Dopisany: 05 Maj 2010, 22:58_________________________________________________

a Mystic - pryzczepie sie tylko do Twojego zdania , ze JAX to potoczna nazwa 6hp19. to raczej nie tyle nazwa co TYP , i to jeden z kilku skrzyni 6h19 (czy tam 6hp19a) sa tez inne symbole dla identycznych konstrukcyjnie skrzyn. nie wiem czy roznia sie przelozeniami czy cyzm ale wystepuja innei zapewne maja ten sam problem z olejem co my. takze super ze zmieniles temat :good:

mozessz w nim ejszcze dopisac. "z gory dziekujemy za porady z forum opla" :polew: :polew:

Masz rację, źle się wyraziłem. I w tym co piszesz jest 100% prawdy. Przeglądałem ostatnio etkę i szukałem jakie rodzaje tipa były jeszcze montowane w 3.0, s4, wersjach na EU, US itd. i pomimo, że typy podane różne to zawsze w opisie jest, że to 6HP19 :wink4:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Tak sobie przekopalem troszke neta i ponizej przedstawiam to co znalazlem na temat olejow:

Lifeguard 6 : producent Shell, oznaczenie: shell M-1375.4, oznaczenie audi G055005A2

Lifeguard 6 Plus: producent shell, oznaczenie: shell M-1375.6, oznaczenie audi G055162A2

Dalej poszukuje info nt life guard 8.

Opublikowano
  • Autor

Nie musisz szukać. info nt. LG8 dawałem w tym poście:

http://www.a4-klub.pl/smf/b7_asb_wszystko_nt_oleju_atf_do_skrzyni_tiptronic_jax_6hp19_6hp19a-t110310.0.html;msg1489656#msg1489656[br]Dopisany: 30 Maj 2010, 20:44_________________________________________________Panowie, powymienialiście już te oleje ? Ładnie tak nie dzielić się wrażeniami z kolegami ?

Może doproszę się w końcu od Was jakie wersje softu macie w swoich sterownikach :wallbash:

Ostatnio pisałem ze wsparciem ZF Getriebe i otrzymałem informację, że jeśli aktualnie w sterowniku siedzi wersja 70 to przy zalaniu zielonego LG8 nie trzeba upgradować. Takie info otrzymałem też wcześniej z autoryzowanego ZF Services Deutschland GmbH

Niederlassung Dortmund.

Następna dostępna wersja softu to DS 110, która w audi dla VAS-testera jest oznaczona jako SW AU02A002.

Co daje: "Ab diesem Moment ist bei Wandlerkupplung bis 40°C offen"

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

w końcu się umówiłem na wymianę oleju, jakoś nie mogłem się zebrać. W czwartek wymiana więc coś więcej napisze po tym czasie. Jeszcze tylko muszę do aso przedzwonić czy mi wgrają nowy sterownik skrzyni.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanko ile płaciliście za tą wymianę dynamiczną w ASO? Przymierzam się teraz do wymiany w A6 C6 olej LGF8 zamówię tak jak wyżej napisano u Pani Pauliny :wink4: a filtr i ten uszczelniacz musi być z ASO czy mogę też swój mieć? O czym jeszcze trzeba pamiętać bądź przypomnieć Panom z ASO żeby czegoś nie zapomnieli bądź nie pominęli przy wymianie?

Opublikowano
  • Autor

Ja za wymianę dynamiczną w ASO w Sz-nie czyli przepompowanie całego starego oleju z płukaniem i uzupełnienie nowym płaciłem 350 zł + koszt filtra, uszczelki misy olejowej i uszczelki pod korek spustowy. Filtr i uszczelki kupowałem w aso. Czynność trawa prawie 4 godziny. Jest na to specjalna procedura . Ważna jest odpowiednia temperatura oleju, bo nie można rozpocząć przy oleju za zimnym lub za gorącym. W końcowej fazie wymiany trzeba przeprowadzić wstępną adaptację tak by skrzynia się ładnie odpowietrzyła. Niech sprawdzą jaki masz aktualny numer oprogramowania w sterowniku, bo dla LGF6+ i LGF8 jest inne niż dla LFG6. Z tego co pamiętam to dla mojej skrzyni jest to nr DS 110 code AU02A002. Nie wiem jaką ty masz skrzynię więc dokładnie musisz dowiedzieć się w aso lub zapytaj Mauro z ZF Getriebe GmbH mail: [email protected]

Tu masz opisane procedury VAG:

Spuszczanie oleju z misy olejowej (nie z komory planetarnej skrzyni) wymontowanie i zamontowanie miski olejowej:

http://sleev.neostrada.pl/akp/Tiptronic/miska.pdf

Wymontowanie i zamontowanie filtra siatkowego oleju:

http://sleev.neostrada.pl/akp/Tiptronic/filtr.pdf

Spuszczanie lub wlewanie płynu ATF po naprawie

http://sleev.neostrada.pl/akp/Tiptronic/Wymiana_ATF.pdf

Sprawdzanie i korygowanie poziomu płynu ATF w przekładni planetarnej:

http://sleev.neostrada.pl/akp/Tiptronic/sprawdzenie_ATF.pdf

Opublikowano

Dzięki bardzo za info, więc muszę u siebie do ASO podjechać pogadać i umawiać się na wymianę.

Opublikowano

Jestem właśnie na etapie dowiadywania się ceny LFG8 u Pani Pauliny ale jak na razie nie ma jeszcze info od gebelsów ile ten olej ma kosztować. Mystic.pl Ile Ci wyszło na ta wymianę dynamiczną oleju?

( otwierają sie wam te linki które podał Mystic.pl bo mnie żaden :confused4:)

Opublikowano
  • Autor

Na dynamiczną poszło około 13 litrów, więc reszta ok. 7L na następną wymianę statyczną z samej miski wystarczy spokojnie.

Linki mi się otwierają, nie wiem w czym może być problem, że Tobie nie banglają.[br]Dopisany: 10 Listopad 2010, 10:39_________________________________________________

Jestem właśnie na etapie dowiadywania się ceny LFG8 u Pani Pauliny ale jak na razie nie ma jeszcze info od gebelsów ile ten olej ma kosztować.

Jesteś pewien, że masz odpowiedni tym skrzyni pod olej LGF8 ? Tu możesz sprawdzić jaki olej do jakiej skrzyni jest dedykowany przez ZF:

http://www.tsgparts.net/images/pdf/teml11.pdf

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=110310.msg1459997#msg1459997

Opublikowano

Tak jestem w temacie już od jakiegoś czasu tylko cena oleju z ASO była jak dla mnie z du...py wyssana.

to jest moja tabliczka

HYH_Tabliczka.jpg

Co do LFG 6+ czy 8 mam trochę obiekcje bo jak ma być 8 to chyba tylko dynamiczna jeśli 6+ to można by się pokusić o np podwójną statyczną i też byłoby OK Bo z tą dynamiczną to trzeba dobrze być w temacie żeby czegoś nie spaprać a nie oszukujmy się w ASO specjalistów od ASB to raczej nie ma

Opublikowano
  • Autor

No widzę, że masz 6HP19A :good:

Nie ma się co bać aso. Mają sztywne procedury opisane w zeszytach szkoleniowych, więc przypału być nie powinno. Tylko trzeba dopilnować aby w zleceniu wpisali na jaki olej dokładnie zmieniają czyli np. "olej dostarczony przez klienta: ZF Getriebe GmbH, LifeGuardFluid 8" a nie samo "olej dostarczony przez klienta" bo w razie W się wyprą i powiedzą, że im jakiegoś Dextrona kazałeś zalewać. Ja bym się nie bał i robił wymianę dynamiczną w aso na najnowszy zielony LGF8.[br]Dopisany: 10 Listopad 2010, 11:41_________________________________________________Dopilnuj tylko aby Ci SW wgrali odpowiedni.

Opublikowano

No widzę, że masz 6HP19A :good:

Nie ma się co bać aso. Mają sztywne procedury opisane w zeszytach szkoleniowych, więc przypału być nie powinno. Tylko trzeba dopilnować aby w zleceniu wpisali na jaki olej dokładnie zmieniają czyli np. "olej dostarczony przez klienta: ZF Getriebe GmbH, LifeGuardFluid 8" a nie samo "olej dostarczony przez klienta" bo w razie W się wyprą i powiedzą, że im jakiegoś Dextrona kazałeś zalewać. Ja bym się nie bał i robił wymianę dynamiczną w aso na najnowszy zielony LGF8.

Uwież mi zeszyty zeszytami a ludzie ludzmi co z tego że mają procedury jak ktoś ma problem z czytaniem ze zrozumieniem lub poprostu coś mu się "opsnie" (temp. ciśnienie) to że w ASo w Szczecinie są może łebscy goście to nie znaczy że u nas w Kraku też na takich trafię a jeszcze żebym przy tym mógł być to może i inaczej by to wyglądało jak bym widział czy gość jest pewny swoich działań czy trzy razy czyta to samo i się drapie po głowie ogólnie dla mnie w ASO to pracuje mechaników na palcach jednej ręki a reszta to praktykańci itp. Jak ktoś jest dobry to zaraz robi na siebie a nie na kogoś. Dlatego z tą wymianą się zastanawiam do kogo jechać do serwisu ASB czy ASO.

Na razie nie mam odpowiedzi z Renza co do dostępności oleju ty chyba też u nich zamawiałeś?

Opublikowano
  • Autor

Niby racja, ale łatwiej w aso wyegzekwować gwarancję niż w jakimś innym warsztacie. Musisz sam ocenić i podjąć decyzję.[br]Dopisany: 10 Listopad 2010, 12:01_________________________________________________

Na razie nie mam odpowiedzi z Renza co do dostępności oleju ty chyba też u nich zamawiałeś?

Ja brałem u Kujawy, ale wychodziło trochę drożej. Jak byś szukał u nich to pytaj o Pana Zbyszko Gaik.

Opublikowano

Brałeś na wysyłkę czy musiałeś się sam zgłosić ? ile dałeś możesz przypomnieć ?[br]Dopisany: 10 Listopad 2010, 12:15_________________________________________________Ile jesteś po tej wymianie masz jakieś odczówalne skutki na + lub - ?

Opublikowano
  • Autor

Brałeś na wysyłkę czy musiałeś się sam zgłosić ? ile dałeś możesz przypomnieć ?[br]Dopisany: 10 Listopad 2010, 12:15_________________________________________________Ile jesteś po tej wymianie masz jakieś odczówalne skutki na + lub - ?

Olej wysyłali kurierem. Nie pamiętam dokładnie ile płaciłem ale coś pomiędzy 1200-1300 zł, tylko wtedy € stało niżej.

Odczucia opisywałem gdzieś na początku tego wątku. Ogólnie poprawa jest na plus, szczególnie płynniej zapina 3-4 w górę i dół.

Edit: Od wymiany przejechałem ok 24kkm, z czego ok. 17kkm po programie u rogala na 550Nm i zero problemów ze skrzynią. Po dokładnym zbadaniu tematu tej skrzyni producent i niektóre aso twierdzą, że skrzynia zniesie do 650 Nm.