Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Gaśnie na LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam taki problem pierwszy problem dotyczy jazdy na gazie, a drugi znikającego płynu chłodniczego.

Zacznijmy od pierwszego.. mam instalację gazową od '07 roku auto ma ~230 000 przebiegu.. I od niedawna mam problem z gazem..

Zapalam na PB auto rozgrzewa się do stałej temperatury zmieniam na gaz i jadę.. przejeżdżam niewiele po czym silnik ma brak mocy i gaśnie.. odpalam go na PB (około 5 min palenia go) odpala i jadę na PB nie dzieje się nic..

Drugi mój problem dotyczy płynu chłodniczego.. Otóż czy instalacja gazowa ma jakiś wpływ na ucieczke płynu chłodzącego silnik ? czy przewody są poprowadzone także do instalacji gazowej ?

Dodam że wycieków po pozostawieniu auta w garażu nie ma, mechanik przekazał że dostaje wysokiego cisnienia i raz na jakis czas ucieka.. 2 powiedział że uszczelka pod głowicą, ale to by musiał być spadek mocy nie ?

3 sprawa czy to może być problem akumulatora bo jest do wymiany bo za słaby jest na te auto.. dodam i jest 48aH wiem smiech na sali.. :kwasny:

Oczywiście niedawno zakupiłem go i wymieniam w nim niebawem rozrząd i akumulator wraz z olejem i filtrami

Nie znam się na instalacji gazowej oraz na silniku autka..

Prosiłbym o pomoc..

Opublikowano

sprawdz instalację to po pierwsze, kiedy wymieniałeś filtry i byłeś na regulacji - przeglądzie ? no bo jak na pb jedzie normalnie to wina gazu,

z uciekaniem płynu to pewnie powiedzą, że uszczelka pod głowicą choć nie koniecznie, miałem ''podobny przypadek'' ubywało płynu chłodniczego i falowały obroty(wymiana czujnika temperatury cieczy pomogła - obroty sie ustabilizowały i nie pije płynu chłodniczego)

a jak z temperaturą ?

akumulator słaby ale to nie jego wina

Opublikowano
  • Autor

Co do temperatury to ogólnie 90 C ale płyn jak zniknie to 100-110 i kończę jazdę bo nie ryzykuje.. :/

z falowaniem obrotów to głównie na gazie mam..

przegląd tech mam na luty a regulacja gazu nie wiem bo nie przekazano mi tej informacji :/

Opublikowano

Co do temperatury to ogólnie 90 C ale płyn jak zniknie to 100-110 i kończę jazdę bo nie ryzykuje.. :/

z falowaniem obrotów to głównie na gazie mam..

przegląd tech mam na luty a regulacja gazu nie wiem bo nie przekazano mi tej informacji :/

to w pierwszej kolejności wizyta u gazownika

Opublikowano
  • Autor

A co do ucieczki płynu to może być uszczelka pod głowicą i czy to można sprawdzić po korku od oleju ? bo na korku od oleju mam białe plamki ? Bo olej na bagnecie jest ciemny.. a na korku są plamki zdjęcie niżej..

357a6dc94757fdf1.jpg

e78a6d3445bf54e9.jpg

1945ea678345d2ef.jpg

Opublikowano

takie nalot robi się gdy jest walnięta uszczelka :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Ale dodam że olej w bagnecie jest ciemny... wiem olej i woda sie nie miesza ale wg mnie to tam sa takie tarcia ze musi sie zmieszać i na korku ino jest tak a w bagnecie ciemny olej :/ może sie tak dziać np olej 2letni mineralny ? Bo dopiero co kupiłem to auto.. :/

Opublikowano

Ale dodam że olej w bagnecie jest ciemny... wiem olej i woda sie nie miesza ale wg mnie to tam sa takie tarcia ze musi sie zmieszać i na korku ino jest tak a w bagnecie ciemny olej :/ może sie tak dziać np olej 2letni mineralny ? Bo dopiero co kupiłem to auto.. :/

to co pokazujesz wygląda na uszczelke, mianowicie nalot na korku wlewu oleju, znikający płyn chłodniczy....

a sprawdz jeszcze zbiornik wyrównawczy, czy są tam takie tłuste plamy (oczka) i czy nie czuc benzyną z niego ?

to co piszesz o tym, że auto ma stary olej :mysli: raz spotkałęm się z taką sytuacją, że był podobny nalot na korku ale wiem, że tamto auto nie jeździło trochę czasu więc coś w tym może być ale reszta objaw :mysli:

sprawdz ten zbiornik wyrównawczy

Opublikowano
  • Autor

Tz ja go zakupiłem w listopadzie i jeżdżony był trochę i znikło 1.5 zbiornika czyli 1 cały i puzniej dolałem 5 i tez znikł..

Dostałem tez info ze na przewodach może uciekać (np przy instalacji LPG na złączkach)...

a tu zdjęcia

53694a311f593158.jpg

e2289484160c16ab.jpg

no i mam dylemat co do uszczelki.. Spory koszt tego.. A najgorsze jak to nie będzie to :wallbash:

Opublikowano

A ja myślę, że jak by się dostawał płyn chłodniczy to powinien wzrastać poziom oleju odczytywany na bagnecie, a co do tego nalotu to w samochodach napędzanych gazem taki efekt może się pojawiać, z powodu samego spalania gazu. Miszka82 co masz na myśli że "przestał pić płyn chłodniczy - bo u mnie znika płyn chłodniczy, aczkolwiek ostatnio wymieniłem korek od zbiornika wyrównawczego i jak na razie nie zaobserwowałem ubywania płynu.

Opublikowano

A ja myślę, że jak by się dostawał płyn chłodniczy to powinien wzrastać poziom oleju odczytywany na bagnecie, a co do tego nalotu to w samochodach napędzanych gazem taki efekt może się pojawiać, z powodu samego spalania gazu. Miszka82 co masz na myśli że "przestał pić płyn chłodniczy - bo u mnie znika płyn chłodniczy, aczkolwiek ostatnio wymieniłem korek od zbiornika wyrównawczego i jak na razie nie zaobserwowałem ubywania płynu.

Podnoszenie się poziomu oleju może być spowodowane częstym zapalaniem i gaszeniem silnika oraz pokonywaniem często krótkich tras, np w mieście.co do uciekania płynu, miałem podobnie, uciekał płyn i falowały obroty, też był podejrzenie uszczelki pod głowicą, a okazało sie że po wymianie czujnika temperatury cieczy chłodzącej wszystko wróciło do normy - obroty sie ustabilizowały a płyn przestał ubywać.

Wracajac do tematu Chowixa...na czym sprawa stoi ? Zadziałałes coś ?

Opublikowano
  • Autor

Na dziś mam wizytę i ma sprawdzić mi co dokładnie mu dolega..

Do wymiany mam także rozrząd i olej to myślę że po drodze sprawdzi wszystkie przewody..

Co do korka to też jeden mechanik mowił ze cisnienie jest wysokie i prawdopodobnie gdzies przeciska się w okolicach pojemnika.. No ale najgorsze jest to ze ucieka nie wiadomo kiedy i nie wiadomo gdzie.. :mysli:

Zobaczymy co on stwierdzi.. Jak będę miał już info to na pewno tu napisze :)

A pytanie moje jeszcze co ja mogę oczyścić domowymi sposobami w instalacji gazowej ?

Tz posiadam tylko podstawowe narzędzia ;) Nie mam narzędzi specjalistycznych ani kanału.. (mialem i zasypałem bo nie potrzebny :wallbash: wrr)

Jak narazie serdecznie dziękuje za pomoc wszystkim ! :hi:

Opublikowano

daj znać co to było

Opublikowano
  • Autor

No niestety wczoraj wizyty nie było (brak czasu mechanika) w poniedziałek - wtorek postaram się odpowiedzieć co powiedział mechanik :)

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Takie naloty na korku i na bagnecie często pojawiają się jak auto mało lata było już o tym na forum.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No i byłem u mechanika ;)

Jak na razie zrobił mi 4 wahacze góra.. z FEBI z robocizną 700zł :slina: a co do gazu to po majstrował podobno przy modulatorze i jak na razie śmiga powiedział że jest do wymiany.. co do nalotu to powiedział, że to od tego że auto stało.. Dziś w garażu zobaczyłem, że wyciekł płyn chłodniczy (czerwonawe zabarwienie) no i myślę ze gdzieś przewód jest źle dokręcony albo wycieka z pojemnika wyrównawczego.. W poniedziałek jadę go znowu oddać na wymianę rozrządu, oleju, akumulator i może na te wahacze.. :/ wycenił ze jeden wahacz 200zł (to całość 800zł + robota i stabilizatorki 100zł (2szt)) za rozrząd 300zł wymiana.. :( sporo kaski no ale trzeba włożyć żeby jeździć :)[br]Dopisany: 22 Styczeń 2010, 07:41_________________________________________________No co do LPG to odwiedziłem w końcu gazownika xP 50zł i kłopot z głowy :P wyczyścił nastawił i git :)

w piątek wymiana kompletna rozrządu tj pasek rozrządu napinacz pasek pompy i pasek alternatora ;) i pompeczka :przebiegly:

razem ? 305zł z przesyłką :)

Tyle :) można zamknąć temat :)

No i koniec dobrego ;/ !!

Znowu auto gaśnie.. :/ zostawiłem go na 5h w temp -5*C i teraz nie jeździ na gazie nawet przy rozgrzanym silniku do 90*C

Opublikowano

Hm ja mam taki problem autko jak w opisie.Wymieniany króciec plastikowy gdyż był pęknięty i uciekał mi płyn chłodniczy.Ostatnio coś mi nie pasowało wskazywanie temp w takie mrozy i zerknąłem na zbiorniczek i po przejechaniu 2,5 tys km widzę taka oto ilość płynu :(Czy to jest normalne?Płyn raczej mi nie dolał oryginalny tylko jakieś zielone dziadostwo :confused4:

c443b9d8b53b383emed.jpg

Dodatkowo jak jest dosyć zimno na dworze to auto ma problem przełączyć sie na gaz po prostu gaśnie podczas jazdy :shocked:

Opublikowano

Jak bys mógł to napisz jaki Ci to mechanik robił w Raciborzu??

Opublikowano

hmm nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale robiłem to u kozy,a co do tego płynu to chciałem czerwony g 12 ale mi powiedzial ze jak wcześniej był tez jakiś zielony to może lepiej nie zmieniać bo może to tylko zaszkodzić :mysli:

Opublikowano

Nie zaszkodzi jeżeli zielony zlejesz z układu chłodniczego i później wlejesz g12.