Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Dziwny dźwięk dochodzi z tyłu, co to może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, ostatnio zauważyłem że coś mi zaczęło szumieć z tyłu auta: dźwięk ten jest najbardziej słyszalny przy ok 50km/h, niezależnie od tego czy jadę prosto czy skręcam... nie jest to typowe huczenie czy szum jak to przy łożyskach bywa, raczej dźwięk bym porównał do takiego który wywołałaby opona z bieżnikiem całkowicie poprzecznym...( oczywiście wadę opon wykluczam gdyż ten sam dźwięk słychać tez przy jeździe po śniegu ). czy możliwe że to most? olej w moście był zmieniany jakiś czas temu...! wycieków raczej nie ma. chyba że łożyska też potrafią w ten sposób hałasować. może ktoś spotkał się już z takimi objawami? czekam na porady i pomysły... :mysli:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

właśnie wszedłem na forum bo mam podobny problem i też myślałem o tylnym wale napędowym (kłatro). Coś mi się poci przy tylnym wale napędowym i myślałem ze to może być przyczyną ale w serwisie powiedzieli że b.lekko się poci i że to raczej nie powinno mieć wpływu. W każdym razie będę chciał wymienić uszczelnienie przy tylnym wale napędowym coby być pewnym w 100% że tam się nic nie dzieje (wszakże to jedno z najważniejszych w tym samochodzie coby kłatro działało jak należy i jak najdłużej). Może ktoś ma wiedzę na temat co warto tam wymienić, ile to może kosztować i w razie czego polecić dobry zakład we Wrocławiu lub okolicach (np. kotlina Kłodzka)?

Co do wycia łożysk to z tego co pamiętam można to sprawdzić przy szybkim ruszaniu, hamowaniu - jak łożysko jest padnięte to wtedy nie powinno hałasować. Jak piszę bzdury to proszę mnie poprawić za co z góry dziękuję!

Opublikowano

hmmm... ciekawe.

W sumie to z kłami na tym forum mało osób miało do czynienia (kłatro)

jakbyś miał quattro to może koledzy by mieli większą wiedze... :decayed:

Opublikowano

A moze macie juz tarcze hamulcowe w kiepskim stanie(czuc pod palcem ze nie sa głądkie) i klocek nie wraca tak jak powienien i od tego jest szum??Bo u mnie własnie tak jest :wink4:

Opublikowano

A moze macie juz tarcze hamulcowe w kiepskim stanie(czuc pod palcem ze nie sa głądkie) i klocek nie wraca tak jak powienien i od tego jest szum??Bo u mnie własnie tak jest :wink4:

mogą hamulce szumieć :good:

Opublikowano

mogą hamulce szumieć :good:

No mi od tego szumi :)
Opublikowano

Szumi to w waszych zakutych łbach :polew:

Opublikowano

Szumi to w waszych zakutych łbach :polew:

:wtf::bicz: Vario chyba kapke za daleko sie posunąłeś :wink4:
Opublikowano

hmmm .... hamulce raczej nie - wymienione klocki jakieś 20kkm temu i nie ma szans żeby tak szybko się zjechały, tarcze też mają ok 50kkm i wyglądają dobrze. Oczywiście przyjrzę się temu jeszcze dokładniej ale na moje nie ma szans aby to było tak łatwo :wink4:

proszę o więcej sugestii, może ktoś, może coś ... jak wiadomo nic nie boli tak jak chora "krówka"

Opublikowano

Możliwe, ale jak czytam te teksty to ręce mi same piszą takie komenty - jak kogoś uraziłem to sorki

Opublikowano

jednak prawdopodobnie jest to łożysko tylnego koła - już zakupiłem FAG'a i będę wymieniał do dwóch tygodni - jak przejdzie dam znać, może się komuś przyda.

Opublikowano

Witam,

ja również mam podobny problem. Powyżej 75 km/h zaczyna mi szumieć/buczeć. Klocki i tarcze raczej odpadają, bo wymieniałem jakieś 12 kkm temu. Zastanawiam się czy to nie zimówki hałasują aczkolwiek w tamtym roku tego nie słyszałem. Obawiam się, że to łożysko - kiedyś miałem ten problem w przednim kole (było uderzone) z tym, że na zakrętach 2 razy głośniej było słyszalne... a tu nie. Poczekam do wymiany na letnie oponki - jeśli dalej to będzie słychać to wizyta u mechanika niezbędna.

Opublikowano

Witam

U mnie podobne problemy wyje z tyłu auta z tym ze dzwiek dochodzi bardziej z tylnego koła prawego ,dzis byłem u mechanika stwierdził po ogledzinach ze to najprawdopodobniej łozysko . Za tydzien bede wymieniał napisze co i jak.

jak ktos juz cos wie niech pisze.

Opublikowano
  • Autor

witam ponownie... otóż w moim przypadku okazało się łożysko..... a najlepszy jest powód dlaczego było takie raczej mechaniczne grzechotanie a nie typowe wycie jak to w łożyskach bywa: w zakładzie pokrecili kolem troche i stwierdzili ze nie na 100% ale chyba łożysko, po czym mechanik sie mnie zapytał czy czasami gdzieś mnie nie wyrzuciło bokiem na krawężnik ostatnimi czasy ..?!?! a ja sobie myśle- hmmm, no jasne zima jest bokiem sie troszke lata, jasne że jakiś czas temu przyfutrowałem akurat tym kołem które było podejrzane w krawężnik, no i łożysko poszłoooooo...

łożysko wymienione, autko śmiga że az miło...:] pozdrowionka dla wszystkich, i dzieki za sugestie..:]

Opublikowano

dzieki za sugestie

a ile dales za lozysko bo rozpietosc cen jest od 60 do 250 pln ??

co warto kupic? SKF chyba jest ok ? kosztuje 150

pozdr

Opublikowano

FAG (to samo co SKF, INA tylko inne 3 literki na kartoniku), 103pln ale to cena hurtowa - kumpel handluje częściami po całej Polsce - jak coś zapytaj go za ile by Ci wysłał, porządna firma ... http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=334850

Opublikowano

dzieki koledzy napisze co kupilem i jak po wymianie , wizyta u mechanika we wtorek

pozdr.[br]Dopisany: 06 Marzec 2010, 12:47_________________________________________________Witam

zapodalem lozysko SKF koszt 150 + koszt wymiany 80

pomoglo ,juz nic nie wyje autko chodzi ok

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

tak samo jak kolega wyżej tylko że łożysko 103pln ale za to robocizna 100pln. Przy okazji się dowiedziałem ze drugie też mnie czeka w bliższej przyszłości ...

pozdrawiam współgalerników !