Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Błąd 01312- Czy da się wymienić sterownik pompy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

pare dni temu bez zadnych wczesniejszych niepokojących objawów samochód zgasł i nie chce odpalić.na vag wywaliło błąd 01312-uszkodzenie sterownika pompy wtryskowej.przy próbach rozruchu cos tam próbuje zaskoczyc,ale nic to nie daje.Odnosze wrazenie,ze tak jakby nie dostawał paliwa(jednak paliwo jest-był odpowietrzony,z p.wysokiego cisnienia leje jak szalony).Czy mozna wymienic/regenerowac tylko sterownik?czy trzeba całą pompę?

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

mozna zmienic sam sterownik tylko przewaznie jest tak ze naj pierw pada sterownik a za jakis czas cala pompa wiec lepiej odrazu zregenerowac całosc

Opublikowano

te pompy siadaja przy ok 200 000 km w Audi. Jak oddajesz pompe do regeneracji to najpierw zakladaja nowy sterownik z czyjnikami pozniej wrzucaja ja na stół probierczy i jak jest wszystko ok to oddaja z gwarancja. Ale padniety sterownik oznacza problem z tłoczkiem przestawiacza kąta wtrysku poprostu sie zaciera wiec wymiana sterownika moze być zbyteczna. Najpierw powinieneś zając sie mechaniką pompy w sumie regeneracja mechaniki to jest kwota rzedu ok 1000 zł a pozniej poszukaj kogos kto moze zrobic ci sterownik koszt ok 500 i w taki sposób można obciac koszta o połowę.

Opublikowano
  • Autor

tak tez zrobie.Ale mam jeszcze jedną,dziwną sprawę.Zdjąłem pokrywe sterownika i tam biegną bocznie po zew stronie pompy 2 czarne kable.Izolacja na tych kablach była uszkodzona,a kable zwarte!!! :shocked:izolacja kruszyła się,jakby była nadpalona/stara/zmorszała itd :slina:.Dziękuję za radę!!:)

Opublikowano

witam! ja mialem dokladnie tak samo tj samochod rano odpalil jak zaczolem cofac to nagle zgasl i koniec... probowalem odpalic i nic az padl akumulator vag tez pokazal cos ze sterownikiem (chyba zablokowany sterownik pompy) posprawdza;lem co sie dalo dzwonilem do pompiazy wszycy mowili ze to strownik 700zl. juz mialem wyjmowac pompe ale postanowilem ostatni raz sprobowac tylko ze wsadzilem wezyk do banki z paliwem (ominolem filtry i wszystko) i zaczolem krecic i nagle zaczol lapac az zapalil do dzisiaj odpukac chodzi juz 4 miesiace ...mam nadz ze to sie nie zmieni. aha tylko ze umnie jak odkrecilem przewod od wtrysku to bylo sucho a jak krecilem ostatni raz to zaczol coraz mocniej psikac az zapalil. wydaje mi sie ze jakis syf w baku podszedl i go przytkal. potem dowiedzialem sie ze tak krecac na sucho mozna zatrzec pompe umnie naszczescie nic jej sie nie stalo:D

Opublikowano

nie wiem dokładnie jak wyglądaja kable o których piszesz ale jezeli jest to taśma która idzie do czujnika halla teo bedziesz mial wiekszy wydatek czyli cały sterownik do wymiany

Opublikowano
  • Autor

nie,to nie taśma(taśma jest w środku),a to są 2 kable idące na zewnątrz obudowy pompy po prawej(?).były gołe i zwarte :kox: ...podejzewam,ze szlag trasfił sterownik tak czy siak

Opublikowano

spróbuj wymienic te kable moze wtedy odpali bład na vagu bierze sie z braku kominikacji ze sterwonikiem jezeli to nie pomoze bierz sie za sterownik a dokładnie za tranzystor ja wymienilem i smiga jak głupi

Opublikowano
  • Autor

rozwarcie i zaizolowanie kabli nic nie dało,nie pali.Tranzystora sam nie wymienie,bo nie jestem elektronikiem :no: .wszedzie gdzie dzwoniłem nie wymieniają samego sterownika,tylko regenerują całą pompę.Przeciez sam sterownik wydobyć to nie problem.Czy ktoś wymieniał sam sterownik w okolicach śląska?

dzwonilem do goscia,ktory naprawia sterowniki za 300,nie za tanio?

Opublikowano

ja placilem 500 zł ale w wiekszosci przypadków sprawdzaja i wymieniaja sterownik dopiero po diagnozie na stole poberczym ewentualenie wymieniaja reszte gratów. Sam sterwnik nowy z ustawiaczem kąta wtrysku to 800 zł stół probierczy jakies 600 i kalibracja czyli instalka wstadów ze starego sterownika imibilaizer to koszt ok 500 zł i juz masz 1900 zł w Boschu a regeneracja całej pompy mecanicznie to koszt ok 2500 wiec policz sobie ole kosztuje reszta a ta reszta to tłoczek + tulejowanie starej obudowy i zawory zwrotne które raczej sie nie psują czyli 500 zł czesci mechanicze do max 800 zł!!!!

Opublikowano
  • Autor

Arto,to zaryzykować i wysłać ten sterownik za te 300?tak jak pisałem wczesniej - wyjąć sterownoik to nie problem.Pompa mechanicznie chyba jest ok,bo nie było zadnych oznak usterki mechanicznej.Natomiast zwarte kable do zaworu początku tłoczenia to chyba ewidentna przyczyna:(

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

witam!!!

jakis czas temu pisalem o awarii sterownika pompy w moim 2.5tdi.Przypomnę,ze awaria byla dosc dziwna,gdyz uszkodzeniu uległa izolacja przewodów do zaworu regulacji dawki(?) i owe przewody zwarły się!!!:(Szukałem pomocy w roznych warsztatach,ale wszedzie proponowali od razu peln regeneracje pompy za 2500-3000pln,mimo ze mowilem im o braku oznak zuzycia pompy oraz o komunikacie VAG(uszkodzony sterownik pompy) i o tych zwartych przewodach.Na szczescie mam kuzyna mechanika:)Wyjąłem sterownik,wysłałem do firmy YAKUZA z Torunia.Sterownik wrocił po 5 dniach naprawiony.Potem montaz(trzeba połączyc obcięte przewody od zaworów-mało miejsca),cięzkie odpowietrzanie i...DZIAŁA:)))zapala na dotyk,chodzi równo i odpukac jest git:))))Koszt naprawy-560pln(naprawa ster. + kurierzy + mechanik).

Pozdrawiam!!!!