Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Aparat cyfrowy kompaktowy - który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Zwracam sie do Was z prośbą o pomoc w wyborze aparatu cyfrowego ale kompaktowego.Cena do 1500zł.Nie interesuje mnie lustrzanka.Z góry dziękuję za wszystkie propozycje.

Opublikowano

powiedz: nie inetresuje cie lustrzanka ze względu na rozmiary i nieporecznosc czy ze wzgledu, ze nie potrafisz robic zdjec lustrzanka? jesli to drugie to proponuje:

PANASONIC DMC-FZ38

panasonic.fz38.low.jpg

http://allegro.pl/item884087012_panasonic_dmc_fz38_polskie_menu_gwar_24m_fz38.html

lub

SONY DSC-HX1

sony-cyber-shot-dsc-hx1-20x-super-zoom-camera.jpg

http://allegro.pl/item886118775_sony_dsc_hx1_nowy_sklepfoto_com_w_wa_hx1.html

lub

Canon SX1 IS

files.php?file=Canon_Powershot_SX1IS_1_238875330.jpg

http://allegro.pl/item888845795_canon_powershot_sx1_is_nowy_gw12_pl_raty.html

Opublikowano
  • Autor

Po pierwsze fakt nie bardzo umiem robic zdjecia lustrzanka a po drugie te obiektywy i cała torba mnie przeraża,a co sądzicie o Nikonie?

Opublikowano

FZ38 to bardzo interesujący aparat. Parę razy pożyczałem takiego od kolegi i powiem, że bardzo przyzwoite zdjęcia robi. Sam właściciel go także zachwala ; )

Opublikowano

Ja na twoim miejscu brałbym Sony DSC-HX1.

Jest bez wątpienia bardziej poręczny. Ma taki sam zakres ogniskowych (28-560 mm) i równie efektywny system stabilizacji obrazu co Canon. Jego największe zalety to dobrze wyprofilowany, głęboki uchwyt zapewniający dobrą przyczepność palcom, precyzyjny i cichy elektroniczny zoom, 3-calowy odchylany ekran LCD z automatyczną regulacją jasności. Podobnie jak w przypadku Canona SX1 IS, do Sony dostępny jest zasilacz sieciowy, niezastąpiony podczas pracy w studiu. Model HX1 cec**je się bardzo dobrą jakością rejestracji obrazu. Na uwagę zasługuje naprawdę niezła dynamika i niewielkie szumy przy wyższych ekwiwalentach czułości. Obraz z Sony jest plastyczny, a kolory lekko wysycone, przez co przyjemniejsze dla oka. Na uwagę zasługują też funkcje -Panoramy- (rewolucyjne rozwiązanie, niespotykane dotychczas, niebywale upraszczające wykonywanie tego typu zdjęć) i -Zdjęć nocą z ręki. Wady tej konstrukcji to nie najlepsze rozmieszczenie przycisków funkcyjnych, brak gniazda synchronizacyjnego typu -gorąca stopka-, długi czas startu (ok. 3 s), gorszy niż w Canonie balans bieli (dotyczy to zwłaszcza trybu Auto).

Sony DSC-HX1

Zalety:

- niewielkie gabaryty,

- głęboki, wyprofilowany, pokryty gumową wykładziną uchwyt, zapewniający dobrą przyczepność palcom,

- precyzyjny i cichy zoom elektroniczny,

- układ stabilizacji obrazu Super SteadyShot,

- niestandardowo rozwiązane funkcje 'Panorama' i 'Zdjęcia nocne',

- zdjęcia seryjne z częstością do 10 kl./s w najwyższej rozdzielczości,

- możliwość rejestracji sekwencji wideo w rozdzielczości HD z dźwiękiem,

- szeroki zakres ekwiwalentów czułości,

- odchylany 3-calowy ekran LCD z układem automatycznej regulacji jasności,

- zaawansowane funkcje multimedialne,

- gniazdo zasilacza sieciowego DC IN,

- duża dynamika,

- niewielkie szumy nawet przy wysokich ekw. czułości,

- 11 MB pamięci wewnętrznej

Wady:

- długi czas startu (ok. 3 s),

- mało intuicyjna obsługa (trudno dostać się zwłaszcza do ISO),

- nie najlepszy balans bieli przy ustawieniach automatycznych,

- drogi i miej popularny nośnik pamięci umieszczony w jednej kieszeni z akumulatorem,

- brak gniazda synchronizacyjnego typu -gorąca stopka-,

- brak obrotowego ekranu LCD

- brak obiektywu Carl Zeiss, z którego słyną aparaty Sony

Canona SX1 IS

Zalety:

- szybki czas startu i małe opóźnienie migawki,

- odchylany i obracany ekran LCD,

- pilot zdalnego sterowania,

- gniazdo synchronizacyjne typu 'gorąca stopka',

- optyczna stabilizacja obrazu,

- wspomaganie systemu AF,

- osobny przycisk służący do nagrywania sekwencji wideo,

- gniazdo zasilacza sieciowego,

- świetny balans bieli,

- możliwość nagrywania sekwencji wideo w rozdzielczości HD,

- zasilanie łatwo dostępnymi bateriami lub akumulatorami AA,

- popularny nośnik pamięci (SD),

Wady:

- płytki, niewyprofilowany uchwyt,

- nie najlepsze rozmieszczenie przycisków funkcyjnych,

- mało precyzyjny, głośny zoom elektroniczny,

- kiepska dynamika,

- spore szumy powyżej ISO 800

- brak pamięci wewnętrznej,

- duże zużycie energii (baterie wystarczają zaledwie na około 80 zdjęć)

Panas FZ38 to też b. dobry aparat. to zdjecia z tego aparatu:

34559.jpg34558.jpg34296.jpg34563.jpg

musisz subiektywnie wybrac miedzy tą trójką.

Opublikowano

podpinam się pod wątek

ze wzgledu nie na rozmiary ale na praktycznie zerowe umiejetności fotografczne który aparat byl by lepszy??

Opublikowano
  • Autor

a jakis Nikon?Słyszałem że tez dobrej jakości robi zdjęcia

Opublikowano

Chodzi ci o NIKON P90? Niezly ale odstaje od tych trzech.

Opublikowano
  • Autor

no to mam dylemat ale widze ze Panas wypada najlepiej,zgadza się?Chodzi mi zwłaszcza o szumy.

Czyli Nokon P90 nie warto sobie głowy zawracać?Teraz jest w Media na wyprzedarzy za 899zł

Opublikowano

cena niezla... jesli wystarczy ci ten model to bierz. ja jednak pokusilbym sie o SONY DSC-HX1 - to jest aparat, z ktorego zakupu bedziesz zadowolony na 100%

Opublikowano
  • Autor

a widziałes jak robi zdjęcia ten soniaczek?Chodzi mi głównie żeby nie było szumów ,bo kolory i kontrasty na tym poziomie sa juz ok

Opublikowano

mam Canon SX1 od około roku więc się ustosunkuję do wypowiedzi endriuu:

Wady:

- płytki, niewyprofilowany uchwyt, może dlatego że nie mam zbyt dużych dłoni to jakoś tego nie zauważyłem

- nie najlepsze rozmieszczenie przycisków funkcyjnych, tu się trzeba zgodzić choć nie jest to dyskwalifikujące

- mało precyzyjny, głośny zoom elektroniczny, też o tym czytałem... ale jakoś nie zauważyłem żadnej tragedii

- kiepska dynamika, trzeba się zgodzić ale po zabawie z ustawieniami daje radę

- spore szumy powyżej ISO 800 ja bym nie nazwał tego "spore" tylko MAKABRYCZNE... byłem w szoku jak można w dzisiejszych czasach tak skopać aparat pod tym względem

- brak pamięci wewnętrznej, no nie ma... tylko co z tego jeśli mamy karty po 16GB to po co mi jakieś 512MB wbudowane

- duże zużycie energii (baterie wystarczają zaledwie na około 80 zdjęć) to dla mnie bzdura... ale chyba wiem dlaczego - używam aku 2500 a bateryjki to chyba teraz mają zdecydowanie mniejszą pojemność

Podsumuję tak... zależy co kto chce...

Kupując aparat priorytetem były filmy FullHD + duży zoom i dlatego padło na Canon SX1 (HX1 robi tylko 1440x1080 a innych wtedy na świecie nie było) ... a że przy okazji robi w miarę zdjęcia to tylko duży plus - także moje założenia mogła spełnić również dobra kamera...

a to jakie filmy robi to cudko można sobie obejrzeć na youtube (szkoda tylko że tam jest kompresja - po podłączeniu do TV szczęka opada)

Opublikowano

Po pierwsze fakt nie bardzo umiem robic zdjecia lustrzanka a po drugie te obiektywy i cała torba mnie przeraża,a co sądzicie o Nikonie?

Nie masz czym się zrażać.. Wystarczył by Ci jeden obiektyw jeśli chcesz robić takie tylko dla siebie fotki. Jakość zdjęć z lustrzanki jest nieporównywalnie lepsza.. W lustrzance też masz programy typu Auto, przyroda itp. Więc nie ma tu żadnej filozofii..

Tu masz np. d3000 http://www.allegro.pl/item878491085_nikon_d3000_18_55vr_4gb_lad_pokr_aku_stabilizacja.html

co prawda troche przekracza kwote do jakiej chcesz coś kupić, ale moim zdaniem będziesz duzo bardziej zadowolony. A w zestawie masz juz karte pamieci torbe a dodatkowo za 29zl statyw (który w moim przypadku nieraz się przydaje.. - ale ja za swój zapłaciłem ponad 200)

Ew. tańszy d40 podstawowa lustrzanka Nikona dla początkujących.. http://www.allegro.pl/item885363444_nikon_d40x_w_zestawie_z_obiektywem_nikkor_18_55mm.html

d60 http://www.allegro.pl/item881930772_nikon_d60_nikkor_18_55_af_s_dx_ed_ii_torba.html

Opublikowano

a widziałes jak robi zdjęcia ten soniaczek?Chodzi mi głównie żeby nie było szumów ,bo kolory i kontrasty na tym poziomie sa juz ok

DSC03151.JPG

DSC01781.JPG

DSC02663.JPG

DSC00618.JPG

DSC00487.JPG

DSC01456.JPG

Opublikowano
  • Autor

sam robiłes te foty czy to jest demo?

Opublikowano

To są real foty. ostatnia to suwnica w Stoczni Szczecińskiej.

Opublikowano
  • Autor

to powiem że ładne zdjęcia i masz fajne oko fotograficzne :wink4:

Opublikowano

a kto powiedzial, ze to moje zdjecia? :naughty: robił je znajomy ze Szczecina. http://www.bera.szczecin.pl/copermine2.html

ja nie mam tego aparatu. mam lustrzankę. komplement przekażę.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta :)

poszukuje małego aparatu do damskiej torebki :decayed: tylko bez skojarzeń :gwizdanie: ma być mały, ładny i robić przyzwoite zdjęcia :good: cena najlepiej ok. 1 000 zł, ale jak będzie warto to coś więcej się znajdzie :wink4:

Opublikowano

Odgrzeje kotleta :)

poszukuje małego aparatu do damskiej torebki :decayed: tylko bez skojarzeń :gwizdanie: ma być mały, ładny i robić przyzwoite zdjęcia :good: cena najlepiej ok. 1 000 zł, ale jak będzie warto to coś więcej się znajdzie :wink4:

Panasonic Lumix DMC-ZX1 - najlepszy sprzet dla Pani :cool1:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9716

http://allegro.pl/item1039575529_aparat_cyfrowy_panasonic_dmc_zx1_niebieski_okazja.html