Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wymiana alternatora na bardziej wydajny-Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam "drobny" problem z zasilaniem w mojej Audiczce. Ori alternator nie daje sobie rady z poborem prądu i muszę go wymienić na mocniejszy. Koledzy, podpowiedzcie jaki altek (od jakiego auta) można do niego maxymalnie zmieścić, ponieważ w ADR nie ma zbyt wiele miejsca a myśle o montażu 120-140 amp i więcej. Czy od TDI'ków podejdzie?? Pozdrawiam :audi: maniaków

Opublikowano

Napisz co sie dzieje bo moze to nie wina alternatora tylko regulatora lub aku.

Opublikowano
  • Autor

Aku i altek sa dobre. Ostatnio nawet łożyska zmieniałem i regulator, bo robiłem przeglądzik i rozrząd. Na początku miałem wzmaka 1,2 kW a teraz się przesiadłem na 3kW i kondensatory, mocniejsze aku itp nie dają rady. Mniej więcej przy 1,8kW napięcie spada poniżej dyszki i altek nie ma siły, żeby pociągnąc dalej. Dlatego właśnie plan zmiany na coś większego, ale nie wiem od czego by przypasował jak najwydajniejszy alternator. Proszę o pomoc w tym temacie. Może ktoś już zmieniał alt na mocniejszy?? Każde info się przyda...

Opublikowano
  • Autor

To chyba jest jedyne wyjście :mysli: Myślałem po prostu, że ktoś z klubowiczów już kombinował coś z taką operacją. Jutro zobaczę czy może od TDI pasuje, bo siostra ma takiego, może akurat coś wymyśle ciekawego i zrobie "podmiankę" :naughty:

Opublikowano

Altek 3 kw to chyba tylko z jakiegoś autobusu :kox:, tylko małe ale , będzie na pewno na 24 v..........

Poza tym jak odpalisz sprzęt na maksa to będziesz miał 4 kuce mniej pod butem :polew:

Opublikowano

Poza tym jak odpalisz sprzęt na maksa to będziesz miał 4 kuce mniej pod butem :polew:

i załóż kask bo Ci głowę rozerwie. :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Piotrsob1, Dałeś mi teraz dobry pomysł... Nie każdy altek od dostawczego/ciężarowego ma 24V. Ostatnio miałem w ręku alt'a od Sprintera, ale wymiarowo jest za duży i za dużo kombinacji z mocowaniem. Ale dorwałem jeszcze jeden od ciężarowego Mercedesa(12V) :gwizdanie: Wymiarowo by podpasował, ale sporo zabawy z przerobieniem mocowania...

hehe teraz czasami jak jeżdze to wydaje się jakby z tej małej stajni 20 zabili :decayed:

i załóż kask bo Ci głowę rozerwie. :cool1:

Póki co jest tylko ok 138-140 dB i można w miarę "spokojnie" wysiedzieć, ale brak mocy daje sobie we znaki :confused4::wallbash: