Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Sprawność turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj auto mi przeszło w tryb awaryjny. Po zjechaniu na pobocze i ponownym odpaleniu wszystko ok. do momentu przekroczenia 3000 obr/min. Widziałem już co jest grane. Sprawdziłem skok sztangi i poruszała się tyko 2mm. Udało mi się ją rozruszać do 7mm (wiem, że powinno być ok 20mm), ale bez czyszczenia się nie obejdzie, tylko dziwi mnie jedna rzecz, a mianowicie po rozruszaniu do tych 7mm wszystko jest ok. Dzisiaj co chwilę zamykałem zegar i nie ma już nadluftu. Czy może to być oznaką tego, że turbo nie daje już takiego ciśnienia jak powinno i wystarczy turbinie te 7mm skoku? Autko zbiera się całkiem dobrze. Jak można domowym sposobem sprawdzić czy daje takie ciśnienie jak powinna?

Pozdrawiam.

Opublikowano
:vaglogi: prawdę powiedzą
Opublikowano

Jak można domowym sposobem sprawdzić czy daje takie ciśnienie jak powinna?

Np. za pomocą VAG-COM grupa 11 w dynamicznej próbie.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Vagiem jest najprościej, można też sprawdzić przy pomocy manometru lub wskaźnika turbo boost ale po pierwsze to trzeba go mieć a po drugie trzeba wmontować w dolot króciec do podłączenia manometru lub wskaźnika doładowania turbo - jednak wtedy nie będziesz miał porównania ciśnienia rzeczywistego z tym jaki oczekuje w danej chwili sterownik silnika - jednym słowem diagnoza grupy 011 dynamicznie jest najlepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Dziękuje za poradę. W przyszłym tygodniu podłącze vaga, a jak turbinka będzie już słaba to wymieniam na AWX-a :decayed: .