Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Tiptronic długie przełożenia na zimnym silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli autor wątku nie ma nic przeciwko to chciałbym zapytać jak ruszacie w ciężkich warunkach (np. zima) z miejsca.

Na manualu jeszcze nigdy nie ugrzązłem - dobre opony zimowe, bieg pierwszy,drugi i jakoś zawsze się udaje.

Czasem na wstecznym szybciej się uda albo szybkie bujanie metodą 1->R->1->R itd. aż w końcu auto wysunie się np. z koleiny.

Dziś dosyć długo tak walczyłem, w końcu ruszyłem (nie odśnieżają parkingów wcale:)) i zacząłem się zastanawiać jak ktoś by tu ruszył na automacie z tipem?

Możecie opisać z Waszego doświadczenia jak to najlepiej robić?

Cały czas zastanawiam się na automatem i tak myślę, polskie warunki parkingowe nie są czymś niewskazanym dla automatów więc jak je użytkować?

Opublikowano

Ja raczej nie grzęznę, podstawa to tak jak piszesz dobre opony i delikatne operowanie gazem w kopnym śniegu bo w automacie prawie nie czuć kiedy koła zaczynają tracić przyczepność. Jeżeli już czasem się gdzieś przykopie to idzie go rozbujać, nie zrzucając z D cyklicznie dodajemy gazu i odpuszczamy tak jak w manualu, tyle że nie wysprzęglamy wyrzucając na N. Wykopując się na wstecznym warto dać mocniej w palnik, dociążymy przód i musi wyjechać. Myślę, że nie jest ani łatwiej, ani trudniej zakopać się/ wyjechać z zaspy automatem niż manualem.

Opublikowano

wiem, że bujanie z D na R jest niewskazane, a raczej zabronione, a jak sprawa się ma z ręcznym. Jazda na D i zaciągniecie w skręcie ręcznego szkodzi czemuś (zakładam, że mamy wyłączone esp)? Myślę o zabawie kontrolowanej, bądź próbie kontrolowanie niekontrolowanych :) zachowań auta.

Opublikowano

Niczemu nie szkodzi, jest świetna zabawa. Blokujesz drugi bieg, impuls ręcznym i jechane :kox::good:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

[bendzji] U mnie również przy mrozach nie czuć lock-up'u z 2 na 3. Dopiero po rozgrzaniu.

Opublikowano

Niczemu nie szkodzi, jest świetna zabawa. Blokujesz drugi bieg, impuls ręcznym i jechane :kox::good:

Do tego trzeba miec Q :decayed:

Co do głównego tematu niezależnie jaka temperatura silnika po zmianie kodowania TIP przy normalnej jezdzie zmienia biegi do 2,000rpm

tutaj zmiana na zimnym silniku . film taki krótki bo miałem remont drogi i juz musiałem hamować a zimno było więc wiecej nie robiłem :tongue4: