Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Dziwne drgania i dźwięki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, koledzy od kiedy kupiłem swoją A4 mam problem z nią, a mianowicie powiedzmy, że jadę na 4 biegu mam 1500obr, wciskam pedał gazu na max i auto przyśpiesza obryty dochodza do 1800 i się zaczyna taki dźwięk dziwny i drgania pod nogą i na karoserii, dzieje się to do 2300obr i po przekroczeniu ich mija wszystko. Miał ktoś taki objaw może u siebie. Może coś poradzicie bo uciążliwe jest to zwłaszcza przy jeździe pod górkę w korku bo jadąc na 3 z obrotami 2200 nie da się jechać muszę dawać 2 bieg i mieć te 3500 obr bo ten dźwięk i te drgania powodują uczucie że coś odleci za moment.

Opublikowano

Kurde ciezka sie polapac z twojego opisu ??

Dobrze zrozumialem jedziesz na 3-biegu masz 2200obr. i auto niec chce jechac,redukujesz i podczas przysp.zaczyna telepac buda i cos huczec?

Telepac moze przez poduszki pod silnikiem?

A dzwiek ,moze sprobuj na jalowym niech ktos mocniej przygazuje a ty nasluc**j a noz cos wypatrzysz,bo te telepanie ?? moze dwomas!!!!

Opublikowano

Grzesiekkbc, jaki masz przebieg?

To może być objaw padającego sprzęgła.

Opublikowano
  • Autor

Lukas4334

Jest tak, że na 1 i 2 nie ma tego objawu ale juz na wyższych biegach w przedziale 1800-2300 obrotów jest to trzęsienie i ten dźwięk, dlatego muszę w czasie jazdy pod górkę jadąc w kolumnie pojazdów unikać tego przedziału obrotów redukując z 3 na 2 lub jechać więcej niż 2300 obrotów.

Dżej

Przebieg wg licznika to 243 000 z czego ja zrobiłem nim 43 000 i ten objaw mam od kupna.

Tak się zastanawiam czy to czasem nie wina złego chipa, który powoduje to spalanie stukowe :mysli: Kiedyś coś o tym czytałem.

Opublikowano

Dwumasy w 1z raczej nie ma a spalanie stukowe to raczej w benzyniaku ;).

Ja bym sprawdził poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów.

Opublikowano

Przepraszam za dwumas -nie popatrzylem na opisie.

I tez zaczal bym od poduszek pod silnikiem.

Opublikowano

Sprawdź też wydech -wieszaki, a zwłaszcza plecionkę - daje takie objawy jak piszesz gdy jest już za twarda.

Opublikowano
  • Autor

Plecionka jest nowa bo stara furczała ale ten odgłos został dalej, a takie pytanie bo tłumikarz przy wymianie plecionki stwierdził że katalizator jest wybity i została sama puszka i czy to czasem nie robi się tam w niej jakiś rezonans. Poduszki sprawdzę na trzepakach przy okazji robienia przeglądu? Jak powinna wyglądać uwalona poduszka?

Opublikowano

Kolego a ten dzwiek to nie przypadkiem take syczenie tzn.jak przycisniesz pedal gazu (oczywiescie w trakcie jazdy) wkrecajac sie na obroty jest ten dzwiek ale nie caly czas ???

Ja tez niemam kata i po wywaleniu zostawilem puszke i zadnej rurki tam niewspawywalem i tez taki dzwiek wystepuje!

Opublikowano
  • Autor

To nie syczenie, to taki dźwięk jak by się tłumik przepalił w tym przedziale obrotów. Miałem dziurawy IC tak że wiem jak to syczy. To jest dziwne ze jadąc na wyższym biegu np 4 mając 1000obr i wciskając pedał gazu do oporu auto się rozpędza i jest spokój aż do 1800 i wtedy zaczyna trzepać karoserią i drgania czuć na pedale gazu.

Opublikowano

sądzę, że to mogą być poduszki skrzyni lub silnika - radzę sprawdzić

Opublikowano

243 kkm to 2 x życie sprzęgła.

Opublikowano
  • Autor

U mnie sprzęgło pracuje dobrze nic nie ciągnie, nie ślizga. Na postoju "gazując" nie ma tych objawów na biegu jałowym. Juto będę robił zaciski z przodu to przy okazji mi poduszki sprawdzą na podnośniku. Takie pytanie mam jeszcze odnośnie hamulca przedniego może coś pomożecie, mój wątek jest w dziale UKŁAD HAMULCOWY.

Opublikowano

A bierze nisko czy wysoko?