Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B6] Sterownik do multitronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. A4 1,9 tdi 02/04r. przebieg 188tys AVF GJA. Sprawa jest taka. Po przejechaniu około 20-30 km skrzynia przechodzi w stan awaryjny, zaczyna mrugać kontrolka na FIS-ie i z ledwością się rozpędza. Zawiozłem auto do mechanika. Podobno przelutował połączenia i usunął błędy. Po przejechaniu 15 km znowu to samo. Twierdzi, że niestety trzeba wymienić sterownik. I teraz pytanie? Ile może kosztować taka usługa wymiany i adaptacji sterownika. Chodzi o to żeby mnie nie oskubał jak za zboże. Oczywiście chodzi o orientacyjną cenę.

No i pytanie drugie. Czy ktoś miał do czynienia z tym Panem

http://www.allegro.pl/item917082875_naprawa_skrzynia_multitronic_multitronik_12mc_gwa.html

Jestem z Zielonej Góry i znalazłem to ogłoszenie na allegro i zastanawiam się aby zawieźć auto właśnie do tego warsztatu. Może jakieś sugestie i opinie. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano

tez miłem problem z multi ze sterownikem sprawe zalatwiłem u gościa w Ozorkowie koło Łodzi ( teoretycznie moge polecić ponieważ musilem dwa razy rozbierać skrzynię i wyciagać sterownik ponieważ za pierwszym razem nie udało mu sie naprawic)

na początku podepnij VAG zobacz jakie błędy wywala

musisz znaleźć kogośc kto wie co to za skrzynia i jak sie za nią zabrać bo reszta to moze ci popsuc bardziej niz jest ( mysle ze ten mechanik u którego byłes nawet nie otwieral sterownika)

za naprawy płaci sie około 700 - 800 zł plus wyjecie ( ja wyjmowalem sam - operacja precyzyjna ale do zrobienia)

nowy sterownik to koszt około 3-4 tys tak słyszlem ale nie jestem pewnien

mysle ze skoro auto odpala i jedzie to sterownik sie nadaje do naprawy ale musi sie zabrac sie za to ktoś kto wie co robi

powodzenia w naprawie

Opublikowano

zadzwoń do Sserwisu pana Sopy tam coś ci poradzą ponoć najlepszy w polsce

Opublikowano
  • Autor

Witam. Niestety jak dzisiaj zajechałem do mechaniora, on juz coś zaczął grzebać przy aucie. Do piątku ma być naprawiony, więc sie wszystko okaże. Muszę niestety zaufać gościowi. Z tego co wiem 10 lat pracował w serwisie VW, a teraz ma swój warsztat i robi głównie audi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tryb awaryjny nie musi oznaczać usterki połączeń elektrycznych sterownika - mogłeś zacząć od zapięcia VAG-a i sprawdzenia błędów.

No nic teraz czekamy co powie mechanior - nowy sterownik dla Twojej skrzyni to 4200zł:confused4: Jeśli potwierdzi się, że uszkodzeniu uległy "luty" - pomyśl nad modyfikacja skrzyni na 7 lamel (oczywiście w przypadku jeśli siedzi tam 6). W dużym stopniu zabezpieczy to sterownik przed następną tego typu awarią...

Opublikowano
  • Autor

Witam. No i wyszło na to, że mechanior nie zrobił nic. Okazało się że nie posiada odpowiedniego sterownika( miał tylko od 2,5 tdi). Dał mi nr tel do jakiegoś warsztatu w Poznaniu ( podobno najlepszego i wszyscy tam jeżdżą). Po wyjechaniu z warsztatu zrobiłem jakieś 10 km i znowu tryb awaryjny. Doczłapałem się do domu i podpoiłem Vag-coma. Pokazały mi się następującebłędy:

adc4fdf3670ca6cbmed.jpg

cebab9d65558c51emed.jpg

9cc9cb5d1218bf62med.jpg

fe6484f8b1be6b4amed.jpg

a to po wykasowaniu błędów

8afc8fd50437eaccmed.jpg

blok pomiarowy

878a5acbb2baf4d8med.jpg

i jeszcze silnik

c8ae0f7757527688med.jpg

Opublikowano

no i wyglada na sterownik,

Opublikowano
  • Autor

No i następna sprawa, że dzisiaj wyjechałem do elektronika na trybie awaryjnym to po 2 km tryb awaryjny sie wyłączył i było wszystko git. Oczywiście wszystko było w pożądku wieć nic nie stwierdził. Specjalnie jeździłem do okoła warsztatu żeby sie coś pokazało, ale bez skutku. Więc dalej jestem tak samo mądry. :confused4::wallbash:

Opublikowano

logi zawsze zostaja

Opublikowano
  • Autor

Zanim wyjechałem to jeszcze podpinałem pod vaga i wykasowałem błędy. Jak ruszyłem to skrzynia była jeszcze w trybie awaryjnym, ale samoczynnie przeszła po 2 km na "normalny" tryb. Sam się ździwiłem, że tak się stało i że nie było żadnych logów.

Opublikowano

demolka - mogłeś od razu jechać do sserwis, zaoszczędziłbyś czas i kasę. Teraz nie wiem co Ci doradzić - trzeba po prostu dobrze naprawić ten sterownik. Jeśli się nie da, Sopa Ci o tym powie.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie jestem w kontakcie Sserwisem. Wysłałem screeny z vaga i mają oddzwonić z diagnozą. Problem tylko będzie w dojechaniu do Sserwisu bo mam 400 km. Dwa razy już się zdarzyło, że auto przestało w ogóle reagować na pedał gazu. O dalszych poczynaniach będę informował. Pozdrawiam.

Ps. Czy słyszał ktoś o warsztacie Teomotors pod poznaniem? Bo w sumie to do nich mam najbliżej.

Opublikowano

Czy może ktos polecić kogos dobrego od skrzyni multi w warszawie lub w okolicy??Chodzi mi o sterownik skrzyni regeneracja.

Opublikowano

Zgadzam się z zdaniem Bart-S!!! Jedź do Sopy, tez miałem problem ze skrzynią Multi, gdzie indziej chcieli po 3500 zł za naprawe. Pojechałem do Sopy zapłaciłem 800 zł. Przejechałem 10 tyś km a skrzynia dalej śmiga bez zarzutu...

Tak przy okazji Bart-S - dziękuję :hi:

Opublikowano

jest to skrzynia wymagająca wiedzy

dlatego trzeba jechać do Sopy nawet jak jest daleko

z drugiej strony jest ryzyko jest zabawa zaoszczędzisz na drodze ale jak trafisz na jakiegoś magika co tylko myśli ze umie to może ci narobić więcej problemów i skasować cię na duża kasę a skrzynia dalej będzie kuleć

w mojej mieścinie nikt nie chciał wyciągnąć mi sterownika bo to jest duży zabieg tak mówili a ja sam dzięki postom Bart-S :hi: :hi: :hi: wyciągnąłem gada :>

a poza tym jak pojechałem do serwisu skody myślałem ze tam może dostane ojej do tej skrzyni bo miałem kilka do nich kilka ulic dalej to dali mi olej do DSG i powiedzieli ze jeszcze lepszy będzie a to zupełnie mija się z prawda

wiec tak jak koledzy radzą jak chcesz mieć spokój wal do Sopy - tam przynajmniej masz pewność że ktoś kto sie za to zabiera nie robi tego pierwszy raz :)

Opublikowano

a poza tym jak pojechałem do serwisu skody myślałem ze tam może dostane ojej do tej skrzyni bo miałem kilka do nich kilka ulic dalej to dali mi olej do DSG i powiedzieli ze jeszcze lepszy będzie

:doh1: :wallbash: :wallbash: :wallbash::fool:

w mojej mieścinie nikt nie chciał wyciągnąć mi sterownika bo to jest duży zabieg tak mówili a ja sam dzięki postom Bart-S :hi: :hi: :hi: wyciągnąłem gada :>

Tak przy okazji Bart-S - dziękuję :hi:

Cieszę się, że mogłem Wam pomóc. Życzę komfortowej i bezawaryjnej jazdy :good:

Opublikowano

a możecie podać adres Sopy??

Opublikowano
www.sserwis.pl - tam masz wszystkie potrzebne dane :good:
Opublikowano
  • Autor

Witam. Na 3 marca umówiona wizyta w Sserwisie. Naprawa ma potrwać około 4 godzin, więc tego samego dnia powrót.

Wielkie dzięki za pomoc w temacie. Pod koniec tygodnia coś naskrobie na forum. Pozdrawiam.

Ps. w teomotors pod poznaniem chcieli za naprawę 1800 zł i trzy dni pracy.