Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Ile oleju do skrzyni?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś wie ile oleju wchodzi do manualnej 6 biegowej skrzyni biegów łączonej z silnikiem 1,9TDi (AVF)?

Niestety jest on dosc drogi (około 120 zł/litr) i chciałbym wiedzieć dokładnie ile go potrzeba na wymianę.

Pozdrawiam [br]Dopisany: 16 Luty 2010, 21:39_________________________________________________Podrążyłem to zagadnienie w ASO

Panowie u "Bursiaka" w Łodzi nie mieli bladego pojęcie, jeden twierdził że chyba 3 drugi że chyba 6 :wallbash:

Problem oparł się o serwis Audi Auto Viva w Warszawie gdzie miły pan w serwisie po chwili poszukiwań, wpisaniu VIN i odnalezieniu kodu literowego skrzyni poinformował mnie, że do wszystkich manualnych 6 biegowych skrzyń biegów z napędem na jedną oś wchodzi 2,2 l oleju :notworthy:

Dodam tylko, że koszt oleju to 123 zł za litr :naughty:

Pozdrawiam

Kuba

Opublikowano

Nie musisz kupować oleju w ASO. Ja do swojej skrzyni kupiłem CASTROL TAF-X 75W-90 GL-4 GL-5 SYNTETYK.

Ważne jest, żeby olej spełniał normę GL-4+ lub GL-5. Za półlitrowe opakowania płaciłem trochę ponad 20zł.

Opublikowano
  • Autor

To już sam nie wiem. Z tego co udało mi się znaleść na forum wynika że lepiej nie eksperymentować z innymi olejami i kupić w ASO. :confused4:

Opublikowano

tego co udało mi się znaleść na forum wynika że lepiej nie eksperymentować z innymi olejami i kupić w ASO.

Możesz zapłacić 370 zeta za 3L oleju - tylko czy jest sens?

Jeżeli koniecznie upierasz się na ASO to sprawdź ten sam numer oleju w skodzie.

Tylko koniecznie od Superba I, do skrzyń silników montowanych poprzecznie stosuje się inny olej.

Opublikowano
  • Autor

Zastanawia mnie tylko jedno że wchodząc na wyszukiwarkę olejów CASTROL i wpisując AUDI 1.9 Tdi castrol zaleca do silnika olej edge 5w-30 ale do manualnej skrzyni biegów zaleca nie swój olej TAF-X 75W-90 GL-4 GL-5 tylko VW Group Gear Oil G52. P/N. G 052911. Ciakawe że nie polecają sswojego

oleju?

Opublikowano

może dlatego, że wymiana oleju w skrzyni biegów nie jest przewidziana w przeglądach? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

może dlatego, że wymiana oleju w skrzyni biegów nie jest przewidziana w przeglądach? :naughty:

MOTUL w swojej wyszukiwarce olejów poleca do tej skrzyni swoje wyroby ale te niestety nie spełniają normy 501.50 której wymaga VW/AUDI. Szczerze powiem, że niezły galimatias z tymi olejami.

A co do samej wymiany oleju w skrzyni to olej na opakowaniu ma datę ważności więc nie sądzę żeby w skrzyni nabierał cudownych właściwości.

Opublikowano

Poco w ogóle wymieniasz olej w skrzyni? masz jakieś wycieki? ubywa go?

Opublikowano

MOTUL w swojej wyszukiwarce olejów poleca do tej skrzyni swoje wyroby ale te niestety nie spełniają normy 501.50 której wymaga VW/AUDI. Szczerze powiem, że niezły galimatias z tymi olejami.

A co do samej wymiany oleju w skrzyni to olej na opakowaniu ma datę ważności więc nie sądzę żeby w skrzyni nabierał cudownych właściwości.

Jak planujesz jeździć autem to polecam wymianę na oryginalny olej, koszt remontu skrzyni jest zdecydowanie większy. Tak jak piszesz olej nie ma żadnych cudownych właściwości o czym uświadomił mnie kiedyś pewien mechanik pracujący w niemieckim ASO VW. Facet wręcz śmiał się z naiwności ludzi. Możesz kupić w ASO dwie litrowe butelki i jedna 0,5 litra będzie trochę taniej.

Opublikowano
  • Autor

Z drugiej strony nie sądzę żeby VW/Audi zajmowało sie produkcją oleju, któryś z dużych koncernów robi go dla nich.

Opublikowano

zajmowało sie produkcją oleju, któryś z dużych koncernów robi go dla nich.

Wg moich informacji dla ASO olej przekładniowy dostarcza ESSO

Opublikowano

zajmowało sie produkcją oleju, któryś z dużych koncernów robi go dla nich.

Wg moich informacji dla ASO olej przekładniowy dostarcza ESSO

ja również zagłębiałem sie w temacie wymiany oleju w skrzyni i wszystkie zródła mówią że oleje przekładnowe dostarcza ESSO

...i zapłaciłem 25 zł/l a nie 80zł z ASO

• 2 lata później...
Opublikowano

A co ile taki olej należy wymieniać?