Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

W jakim kraju jest zakaz posiadania CB (UE)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie pisze w dziale Car audio CB bo to pytanko prywatne nie techniczne.

A wiec jak w temacie a szczególnie chodzi mi o Niemcy, Austria, Słowenja,Czechy,Słowacja,Chorwacja( nie EU), Włochy.

Słyszałem że sa kraje w których nie to ze nie można używać ale nawet posiadać. Pytam bo będe mial parę wyjazdów i normalnie nie mam CB ale planuje wyposażyć sie na tę podróż i czy warto aby nie miec problemów lub nie zubożeć o kilkaset "ojro".

Dzieki

Opublikowano

kolego... jechałem Niemcy, Francja, Szwajcaria, Austria, Monte Carlo, Włochy, Liechtenstein, Luxemburg, Hiszpania (900km w głąB) i ostatni raz radiowóz widziałem na granicy Polsko-Niemieckiej :wink4:

Opublikowano

Zakazu posiadania to chyba nie ma ale w niektórych krajach np Niemcy twoje radyjko musi mieć możliwość zmiany pracy w jakimś tam zakresie częstotliwości...nie jestem pewnien czy nie chodzi tu o FM/AM. W niemczech jakieś tam służby korzystają z pewnej częstotliwości i jest ona zabroniona do użytku prywatnego...

ponoć policja to sprawdza...

dowiedz się dokładniej o co chodzi przed zakupem cb żeby babola nie było...

Opublikowano

Ja słyszałem i czytałem na forach, że w Austrii policja czepia się kierowców za posiadanie CB radia. Podobno w razie kontroli wystarczy powiedzieć, że to jest na użytek w Polsce i jest spokój. Ja niedawno jeździłem do Wiednia nawet nie wiedząc wcześniej o tej sprawie i nie miałem żadnych problemów.

Jeśli chodzi o Niemcy, Holandię i Belgię nie masz czego się obawiać. Oni nawet nie wiedzą do czego to służy :>

[br]Dopisany: 21 Luty 2010, 12:57_________________________________________________

W niemczech jakieś tam służby korzystają z pewnej częstotliwości i jest ona zabroniona do użytku prywatnego...

dowiedz się dokładniej o co chodzi przed zakupem cb żeby babola nie było...

Też coś o tym słyszałem ale jak tyle czasu jeździmy do Niemiec to polizei akurat jeszcze się tego nie czepiała. Poza tym Polacy nadają na AM, również w Niemczech na kanale 28 więc raczej nic nie zakłócają. Jakby tak było to nikt by nie zakładał Unidenów i niektórych Presidentów a te akurat nie mają przełącznika AM/FM.

Opublikowano

nie slyszalem o tym ale nawet gdyby byl taki zakaz to moim zdaniem i tak on cie nie dotyczy bo samochod masz zarejestrowany w Polsce i jego "wyposarzenie" odpowiada polskim przepisom.

w niektórych krajach np Niemcy twoje radyjko musi mieć możliwość zmiany pracy w jakimś tam zakresie częstotliwości...nie jestem pewnien czy nie chodzi tu o FM/AM. W niemczech jakieś tam służby korzystają z pewnej częstotliwości i jest ona zabroniona do użytku prywatnego...

pierwsze slysze, a juz nie raz bylem w niemczech i korzystalem z CB i ani razu nie mialem zadnej kontroli

Opublikowano

Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja - byłem w tym roku i ... żadnych zakazów raczej nie ma.

Przynajmniej nigdzie się na nie nie natknąłem czytająć to i owo o wyjeździe do powyższych krajów.

W Austrii Policja sprawdzała winietki i do CB nic nie miała (2 autka gęsiego) a w Chorwacji nawet zdjęli Szwagra za prędkość i też brak zainteresowania, a czepliwi byli :angry:

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie Panowie napisałem dlatego ze tez mnie straszono o Austri ale bede walił na CB przed siebie i tyle.Dziękuje za pozostałe info i pozdrawiam

Opublikowano

klubowicz Gregor bywa czesto w Austri wiec moze wypowie sie w tym temacie :gwizdanie:

Opublikowano

Hej!

No więc Czechy, Słowacja, Niemcy, Holandia, Belgia, Chorwacja nie mają zakazu używania cb radia w samochodzie osobowym, a przynajmniej ja nic o tym nie słyszałem. Do Chorwacji jechałem już autem i nie miałem problemu typu cb-policja. Niemcy korzystają z FM-u więc im to niczego nie zakłóca bo my korzystamy z AM-u. Włochy natomiast mają zakaz używania cb radia w samochodzie osobowym na terenie ich kraju. Miałem już kontrole policyjną w Austrii i Czechach i nawet nie zwracali uwagi na antenę. To co może ich rozjuszyć na pewno to to, jak by się przy nich gadało przez radyjko, bo oni wiedzą, a na pewno słyszeli że ostrzegamy się przed kontrolami nawzajem. A jak już byliby rozjuszeni to wtedy się zaczną pewnie czepiać i węszyć co masz nie tak. Słuchy chodziły o tym, że niby Austria miała zrobić zakaz używania cb radia w osobówce, ale na razie do tego nie doszło i nie ma takiej ustawy, bo bym pewnie słyszał na radyjku jak się w tym kierunku przemieszczam.

Opublikowano

Włochy natomiast mają zakaz używania cb radia w samochodzie osobowym na terenie ich kraju.

Mnie we Włoszech zatrzymali w lipcu na obwodnicy Treviso, antena na dachu, CB między siedzeniami.

Ani słowa o CB nie powiedzieli.