Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Błąd 575, zawór n75 puszcza podciśnienie gdy jest podłączony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jechałem sobie ok 80, wrzuciłem 4 daję gazu i silnik zaczyna wtedy hamować...

Podjechałem na bok, podłączyłem vaga pod laptopa (jeżdzę z laptopem zawsze :decayed:) i wyskoczył błąd 575 którego nie idzie skasować.

Silnik był włączony, sprawdzam sztangę turbiny a ona w górze, gdy silnik wyłączyłem poszła w dół.

Od razu po włączeniu silnika idzie do góry i jest przeładowanie.

Odpiąłem przewód od n75 i wtedy sztanga jest ciągle w dole (tak dojechałem do domu, lepiej aby było nie doładowanie niż przeładowanie...).

Czy spotkaliście się z czymś takim?

Może to być wina n75?

A może czujnik ciśnienia się zepsuł i ECU odpala sztangę aby ciśnienie wyrównać?

Jutro odpalę vaga i zobaczę czy na bs sztanga będzie chodziła czy nie.

Opublikowano

Silnik był włączony, sprawdzam sztangę turbiny a ona w górze, gdy silnik wyłączyłem poszła w dół.

Od razu po włączeniu silnika idzie do góry i jest przeładowanie.

to jest prawidłowe zachowanie sztangi i tak powinno być, z pewnością nie ma przeładowania od razu po odpaleniu silnika bo jest zbyt niska dynamika gazów spalinowych na biegu jałowym. Proponuję byś zrobił log dynamiczny i wkleił na forum to zobaczymy czy masz przeładowanie czy niedoładowanie pod obciążeniem i wtedy się ustali co należy w pierwszej kolejności sprawdzić gdyż błąd 00575 jest błędem zbyt ogólnym by podać właściwą diagnozę, tym bardziej, że nie podałeś opisu przy tym błędzie a są trzy możliwości :

- wartość ciśnienia nie osiągnięta (niedoładowanie),

- wartość ciśnienia przekroczona (przeładowanie),

- różnica regulacji ciśnienia (przeładowanie z niedoładowaniem na przemian).

W wersji Vaga 311.2 N jest jeden z powyższych opisów dodatkowo wyświetlany przy błędzie 00575.

Opublikowano
  • Autor

Dodatkowo jest różnica dorególowania, błąd sporadyczny.

Po skasowaniu od razu pokazuje się ponownie.

Z tego co pamiętam to sztanga była opuszczona i podnosiła się gdy silnik wchodził na obroty.

Zaraz porobię logi.

Opublikowano

Z tego co słyszałem rozmawiając z różnymi specjalistami zajmującymi się diagnostyką vag zawodowo zawór N75 naprawdę sporadycznie się psuje zrób logi będzie można coś więcej powiedzieć

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem logi, ale niestety kilka mi się skasowało.

Zamieszczam z próby statycznej.

log01011.gif

W dynamicznej grupy 011 widać było że na początku turbawka pompuje za słabo a później za mocno (miało być ok 2100 a było 2500).

Gdy w BS wchodzę w grupę do badania sztangi turbiny słyszę jakby powietrze gdzieś uciekało z okolicy turbo.

Turbina jest nowa, sztanga chodzi ładnie, nie bierze oleju i nie ma luzów.

Czy umiera powoli gruszka turbiny, może z niej ucieka powietrze przez co ma gorszą reakcję?

Opublikowano

W większości wypadków to wina zaworka sterującego sztangą - omiń go na krótko cienką rurką i wtedy zobacz czy problem się powtarza do ok 120km/h powinno być ok a po przekroczeniu wtedy przejdzie w awaryjny. A jeśli też wystąpi to daj log dynamiczne na 4 biegu :hi:

Opublikowano

W większości wypadków to wina zaworka sterującego sztangą - omiń go na krótko cienką rurką i wtedy zobacz czy problem się powtarza do ok 120km/h powinno być ok a po przekroczeniu wtedy przejdzie w awaryjny.

Powiedziałbym wręcz odwrotnie, że w mniejszości przypadków winny jest N75, zmostkowanie wężyków nic mu nie da, przecież wiadomo, że sterownik załapie tryb awaryjny z powodu przeładowania, nie trzeba nawet mostkować przewodów tylko wypiąć wtyczkę z N75 i będzie to samo. Przy przeładowaniu jest tylko parę możliwości :

zapieczona zmienna geometria,

zapieczona zardzewiała wewnątrz sztanga w gruszce w pozycji wciągniętej,

niedrożny, załamany, zagnieciony wężyk ciśnienia atmosferycznego łączący N75 z obudową filtra powietrza,

brak sygnału sterującego do N75,

uszkodzona cewka wewnątrz N75 lub jego zabrudzenie.

Sprawdź sobie powyższe możliwości a znajdziesz przyczynę.

Przy przeładowaniu masz jeszcze gdzieś nieszczelność i stąd ta różnica doregulowania i najpierw słaba reakcja a potem przeładowanie, najbardziej prawdopodobne wydaje mi się tutaj zatkanie wężyka ciśnienia atmosferycznego. Jeśli chcesz sprawdzić sam N75 to wypnij z niego wtyczkę i podepnij do jego pinów plus i minus bezpośrednio z akumulatora (ostrożnie by nie zrobić zwarcia) a następnie zdejmij z jego króćca ATMO wężyk i odpal silnik - jeśli wtedy sztanga zostanie wciągnięta do gruszki to N75 nadaje się albo do czyszczenia albo wymiany.

Opublikowano
  • Autor

A czy mogę zamienić do testu N75 z N18?

Zawór ERG mam odcięty, więc N18 się nudzi...

Odnośnie jeszcze tej różnicy ciśnień.

Logi dynamiczne zrobiłem, ale vag mi się wywalał, więc wywaliłem cały katalog i wgrałem na nowo, zapomniałem że logi miałem w nim.

Wyglądało to tak że na niskich obrotach turbo pompowało mniej niż mapa wymagała a później o wiele za dużo.

Miałem problem ostatnio po zatankowaniu na orlenie.

Po kilku km silnik zgasł i nie chciał odpalić.

Kolega mnie zaholował na parking, tam próbowałem ożywić auto, nie dało się, pojechaliśmy na inną stację po paliwo, zmieszaliśmy i też nie chciał silnik zaskoczyć, więc kolega psiknął w dolot jakimś starter motorem gdy kręciłem i silnik odpalił.

Czy to psikadło mogło uszkodzić czujnik doładowania?

Psikane było w turbinę od strony filtra powietrza.

Opublikowano

A czy mogę zamienić do testu N75 z N18?

Zawór ERG mam odcięty, więc N18 się nudzi...

mozesz podmienić

Opublikowano

Psikanie plakiem czy też innym specyfikiem nie ma żadnego wpływu ani znaczenia na Twoje objawy, dodam, że z powodzeniem w silniku AFN możesz te elektrozawory podmienić miejscami, odrębnym natomiast problemem będzie problem z uruchomieniem silnika - jeśli zauażysz (przy nieudanej próbie jego uruchomienia), że w tym samym czasie nie zapala się nawet na moment kontrolka świec żarowych silnika to nawet go nie kręć dalej bo szkoda aku - w tym momencie masz do sprawdzenia przekaźnik zasilający zestyk "30". W Twoim przypadku zapewne chodzi o przekaźnik o oznaczeniu na obudowie numerem 109 - znajdziesz o nim wiele moich (i nie tylko postów, w A4 taką samą rolę pełni przekaźnik o oznaczeniu 219 więc musisz się najpierw upewnić - sam jeżdżę Golfem więc w kwestii samych oznaczeń przekaźników mogę się mylić).