jarek3251 Opublikowano 3 Marca 2010 Opublikowano 3 Marca 2010 witam mam mała zagwozdkę mam nadzieje ze admin nie wywali tego wątku przed odpowiedzą na jakiej zasadzie działa taki bezpiecznik z tej aukcji???? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=939112717 potrzebuje takiego bezpiecznika który jest "odnawialny" tz. jeśli będzie przeciążenie to sie rozłączy i po pewnym okresie znów załączy czy ten będzie dobry???jest on trochę dziwny bo zamknięty w metalowej jak by "kapsule" i nie wiem czy jest właśnie taki odnawialny stąd moje pytanie
bolo73 Opublikowano 3 Marca 2010 Opublikowano 3 Marca 2010 Ten bezpiecznik działa jako zabezpieczenie termiczne. Jeżeli przepływający prąd jest zbyt duży i bezpiecznik rozgrzeje się powyżej temperatury granicznej na jaką jest ustawiony, przerywa obwód a jak wystygnie załącza się z powrotem. Nie powinno się zastępować nim zwykłego bezpiecznika bo w przypadku zwarcia w obwodzie jego czas reakcji jest zbyt duży.
schumi2 Opublikowano 3 Marca 2010 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgadzam się z bolo73. Ze może wiecej popsuć niż pomóc...
jarek3251 Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Opublikowano 4 Marca 2010 no ale do elektrycznych szyb powinien być ok jako przeciążeniowy??? mam wpięty w szyby taki zwykły i zastanawiam sie czy taki tez jako przeciążeniowy nie dołożyć żeby na przykład jak ktoś zamyka szybę ( mam szyby dokładanie nie ori.) i przytrzyma dłużej jak zamknięta z wciśniętym guzikiem to żeby ten bezpiecznik zareagował wyłączając sie a potem załączając sie z powrotem. co myslicie panowie nada sie??
bin85 Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 To zależy przy jakim prądzie następuje wyłączenie tego bezpiecznika, a jaki prąd pobiera silnik w momencie gdy szyba jest już w skrajnym położeniu, po drugie jakie masz siłowniki niektóre mają już w sobie zabezpieczenie wbudowane w silnik ja tak miałem w cinquecento.
jarek3251 Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Opublikowano 4 Marca 2010 To zależy przy jakim prądzie następuje wyłączenie tego bezpiecznika, a jaki prąd pobiera silnik w momencie gdy szyba jest już w skrajnym położeniu, po drugie jakie masz siłowniki niektóre mają już w sobie zabezpieczenie wbudowane w silnik ja tak miałem w cinquecento. ja mam jakieś uniwersalne właśnie i nie maja niczego
Rekomendowane odpowiedzi