Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKN] Wibracje wału

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam wibracje wału ( tak mi sie wydaje) na pełnym ogniu najbardziej na 4 czy 5 biegu przy max Nm , objaw jest dość popularny w dłubanych silnikach i teraz pytanko czy można to jakoś zdiagnozować czy to na pewno podpora , czy da sie kupić osobno podpore bez wału , niestety w ASO występuje jako komplet cena ponad 3 tyś , oglądałem na Allegro ale karwa nic nie kumam .

Opublikowano

aby prawidłowo okreslic osiowość oraz bicie wału korbowego należało by wyciągnąć silnik i na stole z wykorzystaniem czujnika określić prawidłowa osiowość.

Jeśli chodzi o podporę to pozostaje tylko allegro. w ASO zawsze sprzedawany jest wał z kompletem podpór. Zakładając nowa podporę należy również sprawdzić osiowość.

Ogólnie diagnoza i naprawa dość skomplikowana i potrzebujesz do tego dobrego "szpenia" od szlifów

Opublikowano

Oniak przeciez Ty nie masz walu..Ty masz FWD ;p

Opublikowano
  • Autor

Tyyyy faktycznie, to pewnie kołpaki mi biją .

Opublikowano

august mowi o wale korobwym a oniak o napedowym :kox:

podpore mozesz dopasowac od transita podobno. podobno. podobno tez problem polega na zbyt miekkiej gumie ktora sie ugina za mocno.

problem moze byc tez w ktoryms przegubie , jak sie usztywnia to szarpie.

ale moze warto zaczac od sprawdzenia wywazenia walu. ja swoj wal robilem (pelna regeneracja bo padly przeguby) wlasnie w warszawie.

nie pamietam tylko jak sie ten warsztat nazywal ale zajmuja sie quattro, bo wiekszosc firm od walow to tylko ciezarowe robi.

choc samo wywazenie powinni Ci zrobic z roznych miejscach...

Opublikowano

august mowi o wale korobwym a oniak o napedowym :kox:

podpore mozesz dopasowac od transita podobno. podobno. podobno tez problem polega na zbyt miekkiej gumie ktora sie ugina za mocno.

problem moze byc tez w ktoryms przegubie , jak sie usztywnia to szarpie.

ale moze warto zaczac od sprawdzenia wywazenia walu. ja swoj wal robilem (pelna regeneracja bo padly przeguby) wlasnie w warszawie.

nie pamietam tylko jak sie ten warsztat nazywal ale zajmuja sie quattro, bo wiekszosc firm od walow to tylko ciezarowe robi.

choc samo wywazenie powinni Ci zrobic z roznych miejscach...

upss... sorki ... :kox: na ale dla potomnych jeśli chodzi o wał w silniku.

co do sprawdzenia włau napędowego to wyjmujemy wal i sprawdzamy bicie na czujniku. Przy wymianie podpory warto sprawdzić caly komplet pod kątem bicia.

Taj jak pisze OLO_GDA warto zrobić całą regenerację wału wraz z przegłubami i podporą. Koszt napewno duży ale spokoj na lata

Opublikowano

Ono, a jesteś pewny, że to od wału? U mnie objawy były identyczne jak u Ciebie. Na początku też podejrzewałem podporę wału, ale okazało się że to jednak dwumas.

Opublikowano
  • Autor

Pewien nie jestem , ale jak sie zdejmie troche KM / Nm wibracje ustają , wątpie żeby to dwumas tak reagował , zresztą w tej A4 wymieniałem 2 czy 3 dwumasy więc jakby znam efekty z doświadczenia. No nic ,zobaczymy jak wymienie podpore, jak sie ogarne to już niebawem.

Opublikowano

Objawy masz identyczne. U mnie pojawia się od 3 lub 4 biegu jak daje pełny piec. Lekkie zdjęcie nogi z gazu, ale tak, że auto dalej nieźle przyspiesza powoduje ustanie drgań. Sprawdzałem podporę wału i sam wał i wszystko jest ok. Do tego u mnie pojawia się już charakterystyczny odgłos przy gaszeniu silnika.

• 3 lata później...
Opublikowano
  • Autor

Po długich poszukiwaniach : wymieniłem dwumas ( dalej to samo ) , poduszkę pod skrzynią ( dalej to samo ) , poduszki pod silnikiem ( dalej to samo ) okazało się że to wewnętrzna przednia lewa półoś :D

Opublikowano

Jakie koszta z wymiana?

Opublikowano
  • Autor

500 . Po wymianie poduszek pod silnikiem ( brak błędu na vagu ) bryka zaczęła chodzić jak masełko , zero wibracji na wolnych , kompletnie nie czuć silnika . :)

Opublikowano

Jak to zdiagnozwales??

Loteria??

Tez mam wibracje tyle,ze w przedziale 60-120 km/h.

Wał wymienilem, ale dalej to wystepuje.

Opublikowano
  • Autor

Pojechałem do firmy Wał Car , kolesie od 30 lat zajmują sie wibracjami , w Audi mi tego szukali i nic , paru mechaników i też nic , a koleś z Wał Car wsiadł i po 10 sekundach powiedział że przednia lewa półoś :D

Koła sprawdzałeś ? Na luzie przy tych prędkościach też masz wibracje czy tylko na pipie ? Na wszystkich biegach ?

Opublikowano

Cały czas jest.

Koła teraz wyważałem i niby było ok.

Czekam na lepsza pogoda,aby założyć idealne letnie koła do sprawdzenia.

Do tego na hamowni przy okolo 3tys obrotow bylo lekkie drgniecie w napedzie. Powtarzalne w kazdym pomiarze.

Opublikowano
  • Autor

To bardzo możliwe że właśnie półoś , sprawdź w zakrętach w tych prędkościach , jak jest np rozwalona lewa półoś to w lewym zakręcie wibracje lekko ustają , bo jest odciążona .

Opublikowano

ul.Piłsudskiego 156 róg ul.Skrajnej

Warszawa - Ząbki

To to??

Bede w wawie to podjade.

Opublikowano
  • Autor

Tak dokładnie , kolesie ogarniaja temat :) daj znać !

Opublikowano

Onaniak to powiedz mi jeszcze czy od reki dzialaja?

W drodze do Bukowiny odwiedzilbym ich.

Opublikowano
  • Autor

Musisz zadzwonić i sie umówić bo czasem maja dużo bryk.