Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Czy ktoś przerabiał temat jednomasowego koła do B7 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanko , czy ktos z was przerabial moze temat jednomasowego kola do 2.0 TDI , np : Valeo Kit 4P

http://www.valeoservice.com/actualites.php?wid=772218024486CDD27860AB&lang=pl

Niestety Valeo nie robi go do 2.0 TDI.

Szukam czegos podobnego slyszal ktos moze o czyms takiem lub moze ktos przerabia dwumasy na zwykle kola ?

Opublikowano

Sprawdź czy robią do AVF.

Opublikowano
  • Autor

nie robia z tabelki wynika ze na razie tylko do B5 lub Golfy V , Octavia II , Leon II

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

ale to sa tylko tarcze i dociski ;([br]Dopisany: 09 Marzec 2010, 14:57_________________________________________________Oooo do A3 BMN juz maja .....[br]Dopisany: 09 Marzec 2010, 15:17_________________________________________________

Sprawdź czy robią do AVF.

a czemu ? AVF ma juz 240mm zamiast 228 mm ?

Opublikowano

240mm :naughty:

Opublikowano
  • Autor

no to teraz pytanie za 200 ptk. czy jest jakis cien szansy ze kolo dwumasowe ze sprzeglem od 2,0 TFSI ( A4 ) pasowalo by do 2,0 TDI ? :decayed:[br]Dopisany: 21 Marzec 2010, 23:12_________________________________________________poszperalem troche po necie i ETCE i ciekawych rzeczy sie dokopalem. :naughty:

Wspomniany AVF z 6 biegowa skrzynia dzieli wspolny docisk wlasnie z 2.0 TFSI ( maja dokladnie ten sam nr czesci )

co lepsza kolo dwumasowe dzieli rowniez AVF z BLB,BPW,BRE ( rowniez ten sam nr. czesci )

a to znaczy ze wspomniany docisk z 2.0 TFSI przypasi tez do tych kol , 2.0 TDI jaki i 2.0 TFSI maja ta sama liczbe zebow ( 117 ) czyli wyglada na to ze tak kolo i sprzelo z 2.0 TFSI da sie zalozyc do 2.0 TDI ( kolo z TFSI bedzie miec troszke inna mase )

tylko co mi to daje :naughty: to nic ale znalazme w necie producenta lekkich jednomasowych kol do 2.0 TFSI a to juz otwiera pewne mozliwosci w pogoni za jednomasem do 2.0 TDI :naughty:

Opublikowano

wypowiedź Rogallotti'ego z 6 sieprnia 2008 na forum racingu:

"Ja mam lżejsze i jednomasowe w 2.0TDi wink.gif

Ale takie przeróbki zostawiłbym na końcu listy rzeczy które trzeba zmodyfikować.

Pozdrawiam. "

:hi:[br]Dopisany: 22 Marzec 2010, 08:45_________________________________________________http://www.valeoservice.com/data/master/webfile/6960040074A28D1C7D8C9A.pdf?rnd=239

pozycja 835012 ale to chyba awx...

Opublikowano
  • Autor

GRazny ale tu nie chodzi o modyfikacje w celu poprawienia osiągów ale o wyeliminowanie jego wad.

Miałem w ręce dwa nowe kola dwumasowe i śmiem twierdzić ze jak ono ma nie powodować wibracji jak powierzchnia przylgni tarczy sprzęgła ma luz osiowy i goni jak Żyd po pustym sklepie :wink4:[br]Dopisany: 22 Marzec 2010, 09:16_________________________________________________

no wlasnie problem w tym ze tego Valeo nie ma jeszcze w wymiarze 240mm jest tylko 228mm

Opublikowano

Wspomniany AVF z 6 biegowa skrzynia dzieli wspolny docisk wlasnie z 2.0 TFSI ( maja dokladnie ten sam nr czesci )

co lepsza kolo dwumasowe dzieli rowniez AVF z BLB,BPW,BRE ( rowniez ten sam nr. czesci )

a to znaczy ze wspomniany docisk z 2.0 TFSI przypasi tez do tych kol , 2.0 TDI

Pewny jesteś co do dwumasu? Z tego co wiem, a mogę się mylić oczywiście, to z TFSI jest podobnie jak w VR6 - koło zamachowe montowane jest do wału korbowego 8 śrubami (dla przypomnienia w TDI 6). Dlatego tarcza i docisk od VR pasowały do 1Z, ale zamach nie. Dalej 1Z, G60 i VR6 miały ten sam docisk, a G60 i 1Z te same zamachy :wink4:

Docisk i tarcza od TFSI wyglądają na identyczne jak z 2.0 TDI, ale dwumas jest inny.

Co do AVF i 2.0 TDI. Te pojazdy mają inne sprzęgła. AVF ma 6 małych sprężyn w tarczy, BLB 4 duże. Dociski są takie same, dwumasy inne - ten z BLB ma mniejszą wysokość by weszły większe sprężyny z tarczy. Więc da się założyć do dwumasu BLB tarczę AVF, ale nie odwrotnie.

Za to cały komplet z AVF (tarcza, docisk, dwumas) pasuje do BLB P&P (mam taki komplet u siebie i wszystko elegancko hula), a odwrotnie cały komplet z BLB idelanie chodzi w 1,9 TDI 6 biegów (tak ma założone mój ojciec).

Opublikowano
  • Autor

Co do AVF i 2.0 TDI. Te pojazdy mają inne sprzęgła. AVF ma 6 małych sprężyn w tarczy, BLB 4 duże. Dociski są takie same, dwumasy inne - ten z BLB ma mniejszą wysokość by weszły większe sprężyny z tarczy. Więc da się założyć do dwumasu BLB tarczę AVF, ale nie odwrotnie.

Za to cały komplet z AVF (tarcza, docisk, dwumas) pasuje do BLB P&P (mam taki komplet u siebie i wszystko elegancko hula), a odwrotnie cały komplet z BLB idelanie chodzi w 1,9 TDI 6 biegów (tak ma założone mój ojciec).

co to tego to chyba masz racje aczkolwiek te same nr. czesci byly do pewnych nr. nadwozia w BLB ( tak mowi ETKA )

Pewny jesteś co do dwumasu? Z tego co wiem, a mogę się mylić oczywiście, to z TFSI jest podobnie jak w VR6 - koło zamachowe montowane jest do wału korbowego 8 śrubami (dla przypomnienia w TDI 6). Dlatego tarcza i docisk od VR pasowały do 1Z, ale zamach nie. Dalej 1Z, G60 i VR6 miały ten sam docisk, a G60 i 1Z te same zamachy

Docisk i tarcza od TFSI wyglądają na identyczne jak z 2.0 TDI, ale dwumas jest inny.

co do 2.0 TFSI to tego pewny nie bede dopuki nie zamontuje i sprawdze , ale wierzac zdjecia z allegro wyglada na to ze kola sa prawie "identyczne" plaszczyzna przylgni docisku jest taka sama , jak i wyglda na to ze ilosc otorow mocowania do walu tez jest taka sama.

zestawieniesprzegiel.jpg

http://img709.imageshack.us/img709/4939/zestawieniesprzegiel.jpg

w kazdym razie jest jakis punkt zaczepienia , bo niestety Radzikowski powiedzial ze nie przerobi dwumasa na jednomas :thumbdown: