Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKE] Nie wyłączający się sygnalizator nie zapięcia pasów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiegoś czasu mam problem z kontrolką niezapięcia pasów. Po zapięciu pasów kontrolka nie wyłącza się i cały czas sygnalizuje, że nie są zapięte. Podaję, że nie jest to zjawisko "stałe" tzn. czasami jest wszystko w porządku (kontrolka gaśnie), czasami w trakcie jazdy zapala się (+sygn.dźwiękowa) potem gaśnie, czasami w ogóle nie gaśnie i świeci się co jakiś czas (sygn. dźwiękowy gaśnie - tak jak przy nie zapięciu pasów). Początkowo "zjawisko" to było sporadyczne, tzn. raz na jakiś czas podczas jazdy na chwilkę zapała się kontrolka + sygnał. trwało to kilka sekund i potem wszystko było ok. Czy może ktoś wie, w czym jest problem i jak temu zaradzić. ??

Z góry dzięki.

Opublikowano

Być może problem tkwi w zamku pasa bezapeczeństwa

Opublikowano
  • Autor

Mógłbyś rozwinąć temat ??

Opublikowano

Czujnik pasów znajduje się w zapięciu. Z tego co widzę jest to częsta przypadłość w B7.

Zapięcie jest nierozbieralne. Pozostaje Ci wymienić na nowe, wyłączyć sygnalizację VAGiem lub rozpiąć wtyczkę tego czujnika pod siedzeniem (ja tak zrobiłem).

Opublikowano

Miałem to samo, wymiana na nowe zapięcie i po problemie. Mi udało się kupić nowe zapięcie na allegro za 80zł, niestety w

ASO wołali ok. 230zł :shocked:

Sama wymiana jest banalnie prosta i zajmuje w domowych warunkach ok. 30-40min(ja zdemontowałem fotel, aby było wygodniej).

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi! Najprawdopodobniej macie rację z tym zapięciem, gdyż jak nim poruszam, bywa, że kontrolna na chwilę gaśnie.

Pozdr.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

kubast

czy możesz powiedzieć którą wtyczkę trzeba rozpiąć- żona w ciąży jeździ bez pasów i ogólnie irytuje mnie pas zapięty za jej plecami

Opublikowano

mam to samo od niedawna u siebie i to jest coś ze stykiem... bo ostatnio mi znajomy psiknął preparatem do czyszczenia styków (wykorzystuje go do doprowadzenia telefonów do porządku po "kąpieli" i wszystko było pięknie przez ok 3-4 dni i bo auto stało w garażu... gdy tylko wyjechałem na upały wszystko wyparowało i jest jak było... :gwizdanie: najgorsze jest tylko to, że czasami przez 100 km zapali się raz czy dwa i dopchnięcie :kox: pomaga, a czasami od razu wyje i nie ma szans na wyłączenie kontrolki :disgust:

Opublikowano

Jeśli nie macie VAGa - wystarczy rozłączyć wtyczkę pod fotelem. Jest to czarna 2-pinowa płaska wtyczka - wymacajcie przewód który idzie od zapinki pasów i po nim dojdziecie do konektora. Trochę tam ciasno więc przyda się odkręcenie fotela (4 śruby, gwiazdka 12-ramienna).