Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Problem z uruchomieniem auta-szczotki w rozruszniku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam następujący problem z moim autem...mniej wiecej raz na miesiąc przekręcam kluczyk w starcyjce gasna wszystkie kontrolki (czyli jak zwykle) przekrecam dalej kluczyk do rozruchu i nic kompletnie sie nie dzieje...nie slychac pracy rozrusznika itp. Czasem wystarczy odczekac jakis czas i auto odpala normalnie. Jednak ostatnio czekalem 30 min i niestety musialem odpalic z pychu(pozniej bez problemu auto dopala z kluczyka). Czy to sa objawy wieszajacych sie szczotek w rozruszniku? Czy moze cos ze stacyjka/ kostkami etc? Nie ma reguly...czasem sie to dzieje jak jest sucho, czasem jak zimno czy b. wilgotno :rolleyes:

Opublikowano

Według mnie to szczotki,ale następnym razem jak nie będzie chciał odpalić to weź klucz do kół i przy wyłączonym zapłonie uderz w niego, uważaj tylko na przewody żeby nie zrobić zwarcia. To wyeliminuje szczotki. Jeśli to pomoże to je wymień.

Opublikowano

Oki klucz do kół ostatnio stał sie mi bardzo potrzebny przy odpalaniu, widocznie zawieszaja sie szczotki :gwizdanie: Byłem u elektryka mówił, że mój rozrusznik jest Valeo i jest nierozbieralny, nalezy go wymienic na inny...to prawda?

Dodatkowo powiedział mi, że na rozrusznik cieknie skądś olej i to wlasnie go zalatwilo...czy to tez moze byc prawda? Dodam, ze faktycznie silnik zapocony i oleju ubywa mi gdzieś 0.1-0.2 l na 1000km.

Opublikowano

:gwizdanie: :gwizdanie: według ETKI tak