Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jaki intercooler pod FMIC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ten intercooler bedzie idealnie pasowal do B6 http://www.allegro.pl/item962455899_intercooler_550x140x65mm_do_350km_tuning_fmic_pl.html i czy sie nada ?? Czy moze lepiej od Outlandera http://www.allegro.pl/item953560381_nowy_intercooler_outlander_c_crosser_4007.html tylko wiadomo trzeba w nim przerobic doloty.

Opublikowano

Ten pierwszy przypasuje jak ulał. :good:

Opublikowano
  • Autor

Nie bedzie za dlugi ?? Nie chcialbym rezygnowac z halogenow

Opublikowano

Da rade bez wyciągania kratek i halogenów. :good:

Opublikowano

Tylko ten pierwszy ma małą wydajność. Do jakiej mocy to chcesz??

Opublikowano
  • Autor

narazie jest 164KM, z po paru modach moze sie zdecyduje pod 200KM

Opublikowano

chłopaki C-Crossera zakładają... chyba to samo co outlander...

Opublikowano

chłopaki C-Crossera zakładają... chyba to samo co outlander...

Tak to dokladnie to samo z Ccrossa jest czarny. I ten IC spokojnie starcza na 200Km. No i napewno jest dużo wydajniejszy od chinioli boma porządny rdzeń.

Opublikowano

Nie wiem czy jest sens płacić za ic z outlandera 300zl później motać się z mocowaniami.

Ja mam ten najmniejszy, przy doładowaniu 1.5 bar i temp 17st w dolocie miałem na maksa 38st.

Byly rogalowy na oko jakieś 3 razy większy przy doładowaniu 1.7bar i temp zew 10st w dolocie wynosiła około 30-35.

Wiec jezeli mówicie o wydajnosci poprosze o fakty,a nie mity.

Opublikowano

a ten pierwszy to P&P? bo nawet się nie orientowałem...

Opublikowano

a ten pierwszy to P&P? bo nawet się nie orientowałem...

tjaaa i też spoooookojnie starczy do 200km. z zapasem... :)

Opublikowano

Nie wiem czy jest sens płacić za ic z outlandera 300zl później motać się z mocowaniami.

Ja mam ten najmniejszy, przy doładowaniu 1.5 bar i temp 17st w dolocie miałem na maksa 38st.

Byly rogalowy na oko jakieś 3 razy większy przy doładowaniu 1.7bar i temp zew 10st w dolocie wynosiła około 30-35.

No to cieńko to chłodzi u mnie na tym z outalndra przy doladowaniu 1,65bara przy temperaturze zewnętrznej 15 stopni w dolocie mam przy pałowaniu 27-28 stopni przy jździe na autostadzie z predkością 150km/h temp w dolocie nie przekracza 20 stopni.

To ponad 10 stopni mniej niz u ciebie i to przy wiekszym doładowaniu.

Opublikowano

A podasz jakie delta P (różnicę ciśnienia przed i za) miałeś na tym małym coolerze? Tak samo prosiłbym delta T przy np. zewnętrznych 15C i objętość przepływającego powietrza. Dopiero ten komplet danych daje pojęcie o skuteczności coolera.

Ten 14 cm FMIC stawia duży opór przepływu przy dużych objętościach pompowanego powietrza.

Opublikowano

A podasz jakie delta P (różnicę ciśnienia przed i za) miałeś na tym małym coolerze? Tak samo prosiłbym delta T i objętość przepływającego powietrza. Dopiero ten komplet danych daje pojęcie o skuteczności coolera.

Ten 14 cm FMIC stawia duży opór przepływu przy dużych objętościach pompowanego powietrza.

zawsze musisz wszystko popsuć :bicz2:

a miało być tak pięknie :wink4:

Opublikowano

Narazie nie widac tego w logach,wiec delta Wisły i amazonki mnie nie interesuje.

Delta t sam sobie oblicz,masz pojemność i doładowanie.

No to cieńko to chlodzi u mnie na tym z outalndra przy doladowaniu 1,65bara przy tem zewnętrznej 15 stopni w dolocie mam przy palowaniu 27-28 stopni przy jździe na autostadzie z predkością 150km/h temp w dolocie nie przekracza 20 stopni.

To ponad 10 stopni mniej niz u ciebie i to przy wiekszym doładowaniu.

Zdecydowałem się na mały bo najłatwiej go upchać.

Rogal miał coś większego,jeździ teraz w passacie Majcina i temp wynosi:

Opublikowano

Narazie nie widac tego w logach.Wiec delta Wisły i amazonki mnie nie interesuje.

A gdzie masz mappsensor?

Delta t sam sobie oblicz,masz pojemność i doładowanie.

Delta T mierzona przy założonych warunkach brzegowych, np. jaką masę powietrza schładzasz o jakie delta T - to pozawala obliczyć MOC CIEPLNĄ emitowaną przez FMIC.

Z całym szcunkiem, ale pływasz w temacie. Swoją drogą Rogalowy FMIC miał sens przy 280 KM, a nie przy popierdułkowatych 210 i zderzaku seryjnym z B5 FL ;)

Ile masz teraz mocy u siebie?

Z tego co pamiętam, to przekrój wewnętrzych kanałów w 14 cm FMIC jest mniejszy jak rury 42 albo 45 mm (liczyłem to kiedyś dokładniej)

Opublikowano

Rogal miał coś większego,jeździ teraz w passacie Majcina i temp wynosi:

A jak był zamontowany?? Bo wiele osób montuje duzy IC który w połowie jest zasłoniety przez belke i zderzak. U mnie IC jest w 100% odsłoniety dlatego ma dużą wydajność.

Opublikowano

Z tego co pamiętam, to przekrój wewnętrzych kanałów w 14 cm FMIC jest mniejszy jak rury 42 albo 45 mm (liczyłem to kiedyś dokładniej)

Policzmy wiec:

Maly ic ma 7 żeberek,żeberko wysokie na 8mm szerokie na 65mm

8mm x 65mm x 7 = 3649mm

rura na zewnątrz 57 w środku jakieś 50

25x25x3.14= 1962mm

Seryjny 14 żeberek,żeberko 65 szerokie wysokie na 6

= 5460

Pod 200KM brałbym większy.

Ile masz teraz mocy u siebie?

Kumpel ma 165 :decayed:

A jak był zamontowany?? Bo wiele osób montuje duzy IC który w połowie jest zasłoniety przez belke i zderzak. U mnie IC jest w 100% odsłoniety dlatego ma dużą wydajność.

W Passacie nie ma raczej możliwości zamontować to inaczej

Opublikowano

8mm x 65mm x 7 = 3649mm

Jakoś to źle mierzysz chyba po stronie zewnętrznej. Mały chiniol ma 7 kanałów o wysokości niecałe 5mm i szerokości koło 58mm czyli 7x5x58=2030 z tego musisz jeszce odjąć około 20-30%, czyli wychodzi że ten mały IC ma około 1600 a to sporo mniej niż rura o średnicy wewnętrznej 50mm.

Opublikowano

Policzmy wiec:

8mm x 65mm x 7 = 3649mm

Z matematyką u Kolegi cienko, lub stosujemy matematykę wg. potrzeb :cool1:

7 żeberek ok, ale wymiary wewnętrzne każdego żeberka to ok. 6 - 6.5 x 60-62 mm (podaje z głowy, bo nie mam FMIC przy sobie), do tego masz wewnątrz kanałów żebra, co powoduję, że do przepływy pozostaje ok. 75-80% przekroju kanału.

Więc liczymy:

6,5x62x7x0,8 = 2257 mm2

6x60x7x0,75 = 1890 mm2

Do tego dolicz turbulencje wewnętrzne, tarcie w warstwie przyściennej przy przepływie, ... :cool1:

Nie spojrzałem co pisał Jarol powyżej i ma on całkowitą rację!!!