Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Samoistne skręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś po założeniu w końcu letnich kapci, tj 235/45 R17 (wcześniej, zimowo było 195/65 R15), podczas jazdy, samochód sam zaczyna skręcać w lewo. Problem w tym że wcześniej (rano) na zimowych się to nie działo. Czy ktoś może wiedzieć o co chodzi? Źle dokręcone koło/a? Help :notworthy:

Opublikowano

Pewnie masz mocno skrzywioną którąś felgę i dlatego ściąga, zbierzność odpada jak na zimówkach było siur.

W każdym kole masz takie same ciśnienie??? Opcji jest dużo.

Pozdrawiam!

Opublikowano

zobacz czy na oponie nie zrobił sie "kartofel" widoczne wybrzuszenie...(jak miałeś przechowywane w zimie kapcie?)

Opublikowano
  • Autor

Nie czuje żadnych wibracji. Ciśnienie sprawdzone, było rzędu 2.4 bar'a spuściłem do 2.2 i bez zmian. Jednakże podczas wyważania gostek zwrócił uwagę na większą krzywiznę jednej z felg w porównaniu do pozostałych trzech. Może faktycznie to jest to. Tyle że jak opona jest na prawym tyle, znosiło by w lewo? Dzięki za podpowiedź.

Co do zbieżności to nie chciało mi się myśleć o tym, zwłaszcza że zimą śmigało się i to miło. Tarcia też nie czułem, ani wibracji więc tą krzywiznę odrzuciłem (za wcześnie jak widać). Raczej myślałem o jakimś dupnym montażu kół.

Dzięki raz jeszcze, pojadę z felgą i ją wyprostuję. Zobaczymy jak będzie.

Nowe opony/felgi kur... :wallbash: Nigdy więcej nie kupię w necie.

zobacz czy na oponie nie zrobił sie "kartofel" widoczne wybrzuszenie...

nic nie było widać, tylko tą lekką jajowatość na wewnętrznym rancie. Ale nie była aż taka duża.

(jak miałeś przechowywane w zimie kapcie?)

Nówki, więc odpada

Opublikowano
(jak miałeś przechowywane w zimie kapcie?)

Nówki, więc odpada

pytałem o to jak miałeś je położone,leżały na płasko czy stały jedna obok drugiej,bo to tez ma znaczenie,ale jak juz wiesz ze fela to po sprawie :wink4:

czy nówki to sprawdz po dacie bitej na oponie,,,czasami ludzie kupuja jako NEW a okazuje sie ze guma ma juz 2a latka :tongue4:

Opublikowano

Zamień opony tył z przodem.

Założyłes je tak samo jak w zeszłym roku? czy przypadkowo?

Opublikowano
  • Autor

Opony są nowe. Felgi też. Podjadę do warsztatu co mi zmieniał opony i zamienię je stronami (prawe na lewą). Przynajmniej wykluczy to (ewnetualnie) problem z zawieszeniem i trzeba będzie walczyć z oponami / felgami.

Opublikowano

Mozliwie ze fabrycznie felga jakas wadliwa, reklamuj tymbardziej ze sa to RONAL-e , ewentualnie przeloz z przodu na tyl i zobacz, powinno zniknac :good: W wrzuc fotki :>

Co do powietrza to 2.2-2.3 sobie zostaw, bo bedzie twardo jak bedzie wiecej

Opublikowano
  • Autor

Nie mogę się dodzwonić więc wysłałem im mail'a. Zobaczymy co powiedzą. Czy w ogóle przyjmą reklamację. Pobawię się w przekładanie ale felgę i tak wyprostuję ;)

Co do fotek, to wolałem się wstrzymać bo fura nie wypucowana :P

DSC_3341.JPG

DSC_3342.JPG

DSC_3344.JPG

DSC_3345.JPG

DSC_3349.JPG

DSC_3350.JPG

DSC_3353.JPG

DSC_3356.JPG

Opublikowano

Hehe no troche brudna :decayed: Jakies takie male wygladaja na fotce :tongue4: Fajna furka , az sie lezka zakrecila ;( Musze wreszcie ja zobaczyc na zywo

Opublikowano

ja mam stalówki niestety, ale mnie ściągało przez wadę opony... ale to już koledzy wcześniej napisali!!!!

Opublikowano
  • Autor

Wracam na zimówki :wallbash: Nowy objaw doszedł. Pomimo trzymania kierownicy i trzymania jej prosto samochód skręca w lewo!!! Pierd.ole, jak na zimówkach dalej będzie to będzie ostra wymiana słów z warsztatem. Tak więc Franpol, Wrocław pomimo polecenia przez mojego ojca szczerze odradzam (mieli rację żeby podjechać na geometrię komputerową :good: ) :thumbdown:

Opublikowano

No to kicha, ze takie rzeczy sie dzieja, ja kupowalem nowki 17 i 18 repliki i takich rzeczy nie bylo :shocked:

Opublikowano
  • Autor

Okej zwraca Franpol'owi honor. Nie ich wina. Po zamianie opon na krzyż (LP -> PT; PP -> LT), znoszenie nie ustało.

Zawiecha chyba nie była dostosowana do takich opon. Sama geometria była mocno nie w normie. Mam wydruki których czytać nie umiem, ale strzałki i czerwone kolorki mówią mi że było źle, prawie wszystkie strzałki (przy Przedniej zbieżności sumarycznej, Odchyleniu toru jazdy oraz przy Kącie znoszenia) było mocno na lewo, jedynie Tylna zbieżność sumaryczna była w normie.

Geometrię robiłem w Speed Auto Service na Małopanewskiej i w zasadzie to był jedyny warsztat w tej części miasta który mógł mi to zrobić od ręki. W sumie dwie godzinki i furacz prowadzi się teraz po staremu :naughty:

Tak czy siak, dzień stracony, ale chociaż wiadomo że laczki w porządku.

Opublikowano

Dziwne, a wymieniales moze cos w zawieszeniu, wczesniej ustawiales geometrie ?? Dobrze ze jezdzi ok :good:

Opublikowano
  • Autor

Może podczas wymiany tarcz coś pogrzebali, ale zimówki śmigały cacy. Tak czy siak, fura wypas, ale jeździ się całkowicie inaczej jak skodziną na 165/70 czy niuńką na 195/65 :przebiegly:

Opublikowano

Trzeba bardziej uwazac na tych naszych drogach :gwizdanie: