Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

System Homelink – otwieranie bramy wjazdowej i garażowej w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opublikowano
  • Autor

Niby dla sterowników ze zmiennym kodem też jest sposób na zaprogramowanie. Oprócz tego oczywiście mogą się pojawić problemy z podłaczeniem się do nowszych systemów - muszę sprawdzić czy dało by radę podmienić sterownik na ten z B8 (wersja softu 7.0) lub ewentualnie zaktualizować starszy sterownik do nowszej wersji...

HomeLinkstr4.jpg

Poniżej aktualna lista zgodności modułu instalowanego m.in. w B8 z systemami konkretnych marek...

http://www.eurohomelink.com/_uk/download/KompList_Komplett.pdf

Opublikowano

Bart

Masz może rozpiskę kostki która wychodzi ze slonecznika?

thx

Opublikowano
  • Autor

Masz na schematach - T6m:

T6m/pin1 - styk lampki podświetlającej lusterko do makijażu

T6m/pin2 - styk lampki podświetlającej lusterko do makijażu

T6m/pin3 - połączenie ze sterownikiem Homelink w zderzaku

T6m/pin4 - zasilanie panelu w słoneczniku (bezpiecznik S16 5A)

T6m/pin5 - sygnał do sterownika w drzwiach kierowcy (nie wiem na cholerę to ale w schemacie jest)

T6m/pin6 - połączenie z zegarami (bodajże zasilanie diód w panelu słonecznika, ale nie jestem pewien)

Opublikowano

Masz na schematach - T6m:

T6m/pin1 - styk lampki podświetlającej lusterko do makijażu

T6m/pin2 - styk lampki podświetlającej lusterko do makijażu

T6m/pin3 - połączenie ze sterownikiem Homelink w zderzaku

T6m/pin4 - zasilanie panelu w słoneczniku (bezpiecznik S16 5A)

T6m/pin5 - sygnał do sterownika w drzwiach kierowcy (nie wiem na cholerę to ale w schemacie jest)

T6m/pin6 - połączenie z zegarami (bodajże zasilanie diód w panelu słonecznika, ale nie jestem pewien)

Dopiero ogarniam te schematy i Twoja powyższa instrukcja jest bardzo pomocna. :hi:[br]Dopisany: 31 Marzec 2010, 16:43_________________________________________________Bartek

Co to za sterownik 8E0 909 511 A ?

Opublikowano
  • Autor

Przeznaczony dla aut do Mexico - nie wiem czym dokładnie różni się od zwykłej wersji bez A. Najprawdopodbniej pracą w innym zakresie MHz...

Opublikowano

Bartek

Pls o potwierdzenie, bo jak pisałem wcześniej, na razie nie ogarniam schemetów. Pin 6 ze sloneczka laczy sie z pinem 17 przy liczniku na kostce T32?

Jeśli chodzi o sterownik J530, to pin 3 ze słoneczka łączy się z 10 w sterowniku, pin 9 w sterowniku laczy sie z zasilaniem, a pin ??? z masą(jeśli brak opisu to znaczy ze sterownik musi byc przykrecony do masy).

Opublikowano
  • Autor

Sterownik ma tylko 4 piny. T10x które pomyliłeś z wejściami sterownika to kostka kończąca wiązkę adaptera w przedziale silnika - chodzi o to:

PDC_6x0.JPG

Jeśli nie masz PDC z przodu to najlepiej pominąć tę kostkę i ciągnąć kabel bezpośrednio do sterownika HL.

Rozpiska przedstawia się następująco:

słonecznk/pin1 -> lampka makijażu/pin2

słonecznik/pin2 -> masa lampki makijażu i panelu HL (źródło dowolne, dobierz coś z wiązki dachowej)

słonecznik/pin3 -> ciemnobrązowa kostka 17-pin na słupku A/pin12 -> niebieska kostka 10-pin na słupku A -> czarna 10-pin kostka w zderzaku -> sterownik HL/pin2

słonecznik/pin4 -> ciemnobrązowa kostka 17-pin na słupku A/pin11 -> bezpiecznik S16 5A

słonecznik/pin5 -> ciemnobrązowa kostka 17-pin na słupku A/pin13 -> czarna 20-pin kostka wiązki drzwi schowana w słupku A/pin17 -> czarna 10-pin kostka w sterowniku drzwi kierowcy/pin9

słonecznik/pin6 -> pomarańczowa kostka 17-pin na słupku A/pin 1 -> zielona 32-pinowa kostka w zegarach (prawa strona)/pin 17

Jeśli nie macie pakietu oświetlenie nie podłączasz pinu 1 słonecznika (pin 2 czyli masę trzeba zapiąć ze względu na panel HL). Jeśli dokładacie pakiet oświetlenie pin 1 lampki trzeba podpiąć do modułu komfortu wg. następującej rozpiski:

pin 1 lampki -> pomarańczowa kostka 17-pin na słupku A/pin 15 -> moduł komforu, czarna kostka 12pin/pin4

Jeśli auto posiadało wcześniej pakiet oświetlenie - wystarczy przełożyć czerwono/szary kabelek z lampki makijażu do pinu nr 1 w 6-pinowej kostce słonecznika i resztę podpiąć zgodnie z powyższym schematem.

Jeśli auto nie ma systemu PDC na przód więc nie posiadacie fabrycznej wiązki adaptera - teoretycznie nie trzeba zakładać całego układu tak jak zrobiłem to dla PDC. Wystarczy w dowolny sposób przeciągnąć do przedziału silnika 3 przewody, które połaczymy ze sterownikiem Homelink.

Rozpiska dla sterownika HL:

pin 2 - sygnał z panelu słonecznika (opisany wcześniej - łączymy z pinem 3 w 6-pinowej kostce osłony przeciwsłonecznej)

pin 3 - masa (źródło dowolne)

pin 4 - zasilanie sterownika (wspólne z zasilaniem panelu słonecznika, bezpiecznik S16 5A)

Bezpiecznika w pozycji "16" fabrycznie nie posiadamy - trzeba go dołożyć i oprócz doprowadzenia wiązki od HL podłaczyć go także do stacyjki (wtyczka 15-pin/pin 6 - będzie już obsadzony czarnym kabelkiem o przekroju 4.0mm).

To chyba wszystko ;)

Opublikowano

Dzięki

nie zamierzam az tak ingerować. Myślałem żeby sterownik umieścić gdzieś w podszybiu. Żeby nie rozbierać przodu auta :cool1:

Opublikowano

hehe - J23 znowu nadaje :)

Ja mam u siebie homelinka, ale na 6 bram do których mam dostep zadzialal tylko z jedna :) Oczywiscie pod ta "jedna" podjezdzam max. 3 razy w roku, podczas gdy po pozostale kilka razy dziennie :)

Po kilku rozmowach z "fachowcami" z hormana i nice odpuscilem dalsze sledztwa i woze pilota w podlokietniku ;)

Opublikowano

2 pytania:

1. czemu pin6 w sloneczniku trzeba polaczyc z licznikiem? Mozna to pominac?

2. "wtyczka 15-pin/pin 6" - czy jest to zasilanie po przekreceniu kluczyka, ktore ma byc wyslane na S16?

Opublikowano
  • Autor

Wtyczka 15-pin/pin-6 to stacyjka - dokładnie na pin 4 w kostce słonecznika oraz pin 4 w sterowniku HL zostanie podane zasilanie w momencie przekręcenia zapłonu...

Pin 6 w słoneczniku to iluminacja przycisków panelu HL - pin 17 w zielonej kostce w zegarach załącza wszystkie iluminacje przycisków i przełączników w aucie po włączeniu świateł drogowych. Jeśli nie chcesz ciągnąć się do zegarów można podpiąć się do panelu podsufitki (iluminacja włącznika oświetlenia głównego).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

To jest driver opisany jako MEX - zadziała ale nie wiem jak z obsługą naszych bram. Możliwe, że Meksyk na coś pokombinowane z częstotliwościami... Jednym słowem - niewiadoma.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
hldrv.JPG
Opublikowano

nie pokaze wam co zrobilem z oslona daszkiem przeciwslonecznym :disgust:

tylko to mi zostalo i zastanawiam sie gdzie umiescic pilot do Homelink

473e8e36c0efd1a3med.jpg

bede mial do przetestowania dwa sterowniki , jeden z B6 z koncowka A i od B8

zobaczymy czy beda wspolpracowac :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Oglądałem sterowniki z B8 na ebay - wyglądają tak samo. Na oko gniazdo drivera też ma 4 piny więc chyba podejdzie...

Ale ale... coś ty zrobił ze słonecznikiem HL????

Opublikowano

dobrze ze uratowalem pilota do bramy ;(

poprostu pewnie go nie bedzie w daszku :kwasny: gdzies go wcisne jeszcze nie wiem gdzie :wallbash:

moze tu pasuje jak z fabryki :gwizdanie:

a54975619cbe0cb3med.jpg

Opublikowano

Bart-S

Pokaz zdjecie przycisków od dolu? Jak to wyciagnac ze sloneczka?