Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Gdzie znajduje się miejsce podłączenia do nabijania klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no jak jest zawór to tak :)

Opublikowano
  • Autor

może faktycznie jest pod tym czujnikiem. jutro to sprawdze. pozdro

jednak nie wytrzymałem i polazłem, mcm chyba miałeś racje:D po odkręceniu tego czujnika był tam chyba ten zaworek?!przy odkrecaniu lekko psiknelo i trochy czegoś zielonego poleciało. wygladało to jak śruba a w środku był dzyndelek, po wciśnięciu tego tak jak by powietrze z wentyla sie spuszczało. to będzie ten zaworek ??

Opublikowano

Tak, to ten zaworek. :)

Opublikowano
  • Autor

no to ciesze sie bardzo ze sie znalazł:) mam jeszcze jedno pytanie. jak nacisnołem ten zaworek to polecialo z niego powietrze, nie za mocno i nie słabo. to oznacza że nie mam już freonu? nie powinna jakaś ciecz tam lecieć?

Opublikowano

powinirn polecieć czynnik z zielonym barwnikiem :wink4:

Opublikowano
  • Autor

to jak tak to nie mam już :confused4: trudno trza bedzie nabic. a powiedzcie mi jeszcze jedną sprawe, czy jest możliwość by nabić np w 1/3 czy trzeba w całości nabijać?! wielkie dzięki za pomoc! pozdrawiam :>

Opublikowano

A po co w jednej trzeciej jak nabicie klimy kosztuje od 50 do 100 zł? :kox:

Opublikowano
  • Autor

bo autko idzie na sprzedaż i chce by tylko dzialało. u mnie w regionie z tego co sie orientuje nabicie kosztuje w granicach 150-200 zł

Opublikowano

co do cen to różnie sobie licza, jedni liczą za usługę jakąś tam z góry określoną kwotę, inni zaś liczą za ilośc dobitego czynnika :wink4:

Opublikowano

bo autko idzie na sprzedaż i chce by tylko dzialało. u mnie w regionie z tego co sie orientuje nabicie kosztuje w granicach 150-200 zł

Taka postawa to szkoda gadać, dla paru złotych chcesz kogoś wpakować w koszta np. zatarcie sprężarki :bicz3:? Sorry Kolego, ale to jest nie przebierając w słowach k**estwo. Na marginesie, żaden normalny serwisant klimy nie nabije ci np 200 gram czynnika bo mniej- więcej tyle wynosi 1/3 pojemności układu i nie ma czegoś takiego jak dobijanie czynnika.

Opublikowano

Taka postawa to szkoda gadać, dla paru złotych chcesz kogoś wpakować w koszta np. zatarcie sprężarki :bicz3:? Sorry Kolego, ale to jest nie przebierając w słowach k**estwo. Na marginesie, żaden normalny serwisant klimy nie nabije ci np 200 gram czynnika bo mniej- więcej tyle wynosi 1/3 pojemności układu i nie ma czegoś takiego jak dobijanie czynnika.

dokladnie, popieram. albo nabij do konca albo wcale tego nie ruszaj

Opublikowano
  • Autor

a dlaczego ja mam komuś robić przysługe, nawet gdy bym nie nabił to nie uwierzy nikt ze nie ma czynnika i bedzie myslał ze chce go w konia zrobić i że pewnie padła sprężarka. ale mniejsza o to. jak sie okazało mam klime starego typu i takiej już nie da rady nabić, musiał bym przerabiać instalacje, wiec d*pa blada. dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

To nie jest żadna przysługa tylko normalne, zdrowe podejście- albo nabijasz, albo zostawiasz jak jest i informujesz kupującego, a czy on ma na wszystko chore teorie to już inna sprawa. Klimę masz jakąś posztukowaną, w starszym typie nie było zaworków na podszybiu, tylko jeden na chłodnicy, więc jeżeli auto jest po waleniu albo miało wymienioną chłodnicę na nowszą to zaworka próżno na niej szukać.

Opublikowano
  • Autor

jednak znalazł się na podszybiu, tylko jest tam gwintowane podłączenie i nigdzie nie mogli mi podłączyć i w jednym serwisie powiedzieli mi że to jest starego typu bodajże r12

Opublikowano

Nie może być na r-12, nie stosowano go w nowych autach bodajże od 1993 roku. Jeżeli nawet jest gniazdo pod r-12 to są do tego przejściówki, coś mało kompetentne te warsztaty.

Opublikowano
  • Autor

no widać ze mało kompetentne. a ma ktoś może namiary na fachowców z okolic szczecina lub szczecina co mają takie przejsciówki?

Opublikowano

wez zmien warsztat!!! jedz najlepiej do jakiegos chłodniarza a nie do paprochów co pokupowali sobie maszyny do nabijanie a o klimach pojecia nie maja! wystarczy przejsciowka na 410 i spokojnie po wykreceniu cisnieniowki naladujesz (doladujesz) uklad, a z tym r12 to dali rade (no comment :polew:)

Opublikowano
  • Autor

co najlepsze w 3 byłem i dzwoniłem do jednego zakładu chyba jednego z większych w zachodniopomorskim zajmujących się chłodnictwem i tam tez powiedzieli że nie możliwe;/ co za czasy. czyli te połączenie gwintowane to nepewno r-12 i wystarczy tylko przejściówka, i na 100% w roczniku 95 było już r134a?!

Opublikowano

co najlepsze w 3 byłem i dzwoniłem do jednego zakładu chyba jednego z większych w zachodniopomorskim zajmujących się chłodnictwem i tam tez powiedzieli że nie możliwe;/ co za czasy. czyli te połączenie gwintowane to nepewno r-12 i wystarczy tylko przejściówka, i na 100% w roczniku 95 było już r134a?!

no ja u siebie w 95 mam 134a i raczej nic innego tam nie paklowali :naughty:, jak masz problem z przejsciowka to podjec do firmy/serwisu co zakladaja klimatyzacje, bo sporo klim chodzi na 410 a tam jest wlasnie taki gwint, ja tak pakowalem do swojego auta, dodatkowo jak jest jakas lepsza firma to raczej tez bedz mieli wage, nie wspomne juz o 134....... odmierza ci te 650 (juz niepamietam dokladnie ile tam wchodzi jak cos zle napisalem to prosze poprawcie) zreszta pisze na tabliczce , +/- cos tam na weze, wrzuca to i bedzie oki