Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czy założyć łożysko FAG? Podobno oryginał montowany w Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teza mojego mechaniora.jeśli skręcając w którąś ze stron łożysko cichnie lub huczy głośniej to jest to wina łożysk na TYLNEJ osi.w Escorcie i Audi 80 sie sprawdzało.w a4 jeszcze nie wymieniałem.ale pewnie niedługo będe bo coś delikatnie zaczyna hałasować :thumbdown:

Opublikowano

teza mojego mechaniora.jeśli skręcając w którąś ze stron łożysko cichnie lub huczy głośniej to jest to wina łożysk na TYLNEJ osi.w Escorcie i Audi 80 sie sprawdzało.w a4 jeszcze nie wymieniałem.ale pewnie niedługo będe bo coś delikatnie zaczyna hałasować :thumbdown:

Ale wyrażnie słychać buczenie z przodu. A może po dłuższej trasie jest możliwość sprawdzenia buczącego łożyska - dotykając piastę ?? Czy nie powinna być duża bardziej gorąca od piast pozostałych ??

Opublikowano

Oryginalne były również SKF.

Opublikowano

Jednak okazało się, że uszkodzone było łożysko w prawym przednim kole wbrew teorii, że skoro buczy głośniej przy skręcie łukiem w prawo to napewno padnięte powinno być łożysko w lewym kole. Czasami jest odwrotnie.

Opublikowano

Witam... :hi:

Z tym buczeniem łożyska to jest Panowie różnie ..

Teoria teorią a rzeczywistość jest czasem inna ..

Mnie też coś buczało od prędkości 40k/h w Górę i to przy jeździe na wprost..

Nic nie wskazywało na to ze to może buczeć łożysko , zero grzania ,zero luzu nawet przewiozłem mechanika samochodowego który sam powiedział ze to bardzo dziwne buczenie ,nie spotkał sie z takimi objawami nigdy..a pracuje już sporo lat ...

Posprawdzaliśmy wszystko ,nawet zmieniałem koła z oponami ma inne by wykluczyć opony...i zostały tylko łożyska ....

Zadecydowałem ze wymieniamy obydwa od razu ..no i bingo ..jednak łożysko ..

No i buczenie z głowy ..i jazda pewna na jakiś czas nie muszę sie martwić ze znowu mi moze buczeć drugie łożysko ..

Opublikowano

Jednak okazało się, że uszkodzone było łożysko w prawym przednim kole wbrew teorii, że skoro buczy głośniej przy skręcie łukiem w prawo to napewno padnięte powinno być łożysko w lewym kole. Czasami jest odwrotnie.

:embarrassed: Przykro mi, że kierując się między innymi moją radą niepotrzebnie wymieniłeś łożysko w lewym kole. A czy po podniesienu przodu samochodu i obróceniu najpierw jednym, póżniej drugim kołem nie było słychać różnicy w odgłosach? W moim poprzednim samochodzie wymieniałem łożyska w obu kołach (w odstępie roku) i w obu przypadkach do wymiany było to łożysko które było mocniej obciążone w zakręcie, a potwierdzało się to po obróceniu kołem w podniesionym samochodzie.

Opublikowano

:embarrassed: Przykro mi, że kierując się między innymi moją radą niepotrzebnie wymieniłeś łożysko w lewym kole. A czy po podniesienu przodu samochodu i obróceniu najpierw jednym, póżniej drugim kołem nie było słychać różnicy w odgłosach? W moim poprzednim samochodzie wymieniałem łożyska w obu kołach (w odstępie roku) i w obu przypadkach do wymiany było to łożysko które było mocniej obciążone w zakręcie, a potwierdzało się to po obróceniu kołem w podniesionym samochodzie.

Ale nie żałuję bo wkońcu i tak kupiłem komplet ( 2szt) łożysk więc teraz na jakiś czas powinienem mieć spokój. Jakbym odrazu wymienił to felerne to i tak za jakiś czas odezwało by się to drugie przy moim przebiegu 157 kkm.