Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Głośny mechanizm przednich wycieraczek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Mam mały problem z wycieraczkami szyby przedniej. Problem w tym iż mechanizm wycieraczek strasznie hałasuje. Prawdę mówiąc nie wiem czy wycieraczki pracują z normalną prędkością czy tez nie bo od kupna auta tak już robiły. Czytałem troszkę o tym no i podobno w tych modelach mechanizm lubi się zacierać no i ciekawi mnie jaka jest wasza(stałych użytkowników) opinia. Czy zaciera się na sworzniach czy może na ślimaku na trybach. Dźwięk ten przypomina chrobotanie czy coś takiego w każdym razie nie powinno tak robić.proszę o pomoc.

Opublikowano

Jest na forum wątek jak to rozłożyć na części pierwsze i dobrze naprawić.

Ale można też użyć smaru w sprayu, jak ja, i mieć spokój od ponad roku :tongue4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wczoraj zajrzałem pod maskę no i włączyłem wycieraczki. Dźwięk ten wydobywa się tak jakby z silnika wycieraczek. Czy może miał któryś z was taki problem?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Wczoraj zajrzałem pod maskę no i włączyłem wycieraczki. Dźwięk ten wydobywa się tak jakby z silnika wycieraczek. Czy może miał któryś z was taki problem?

Mi podczas uruchomienia wycieraczek jak sa w pozycji pionowej, to wydobywa sie stuk. Zaglądnełem pod maskę i okazało się że śruba która napędza wycieraczki podczas obrotu unosi sie i opada i to wydobywa dzwiek stuku. Wie ktoś jak to naprawić czy trzeba cały mechanizm wymieniać?? Jeszcze tego nie rozbierałem także nie mam pojecia z czym to sie je :confused4:

Opublikowano

Chyba będziesz musiał go jednak wymienić.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Dopiszę coś do wątku, bo właśnie jestem po demontażu i naprawie tegoż mechanizmu. Zdjęć nie posiadam... bo się nie przygotowałem pod tym względem - to miały być jedynie ogólne oględziny, a wyszło tak jak zwykle, się wqrwiłem i wytargałem całość, a jak już wytargałem to i naprawiłem.

Objawy u mnie to widoczne spowolnienie działania wycieraczek, stopniowe aż do momentu gdy na suchej szybie zatrzymały się w połowie szyby.

Czynności po kolei do wymontowania: zdjąć zaślepki z ramion wycieraczek ( podważyć śrubowkrętem płaskim ); odkręcić nakretki zaciskające ramiona na tulejkach napędowych; zdjąć ramiona wycieraczek ( u mnie jedno poszło ręcznie na zasadzie 'obruszania' ramiona, niestety drugie potrzebowało ściągacza do łożysk ); teraz bez problemu zdejmujemy plastikową osłonę - wystarczy prawa strona, lewej nie trzeba ruszać ( pamiętaj że oprócz zamków na śrubowkręt są jeszcze dwie metalowe spinki trzymające plastik - jedna po prawo, druga po środku ); do odkręcenie teraz są trzy wkręty na których trzyma się cały mechanizm ( po jednym z lewej i prawej strony mechanizmu oraz jedna przy obudowie z silniczkiem ) - i w tym miejscu na naszym forum zdania są różne - jedni twierdzą że da się wyciągnąć całość na raz a inni że nie - i ja należę do tej drugiej grupy, nie ma możliwości wyciągnięcia całych flaków na raz nie psując czegoś przy okazji, należy oddzielić silniczek od obudowy z cięgnami - kolejność: odkręcić górną część obudowy komputera ( ta czarna puszka po prawej ), zdjąć górną pokrywę i teraz uważać co się robi nad odsłonietym modułem komputera, następnie odkręcić trzy nakrętki trzymające osłonę do silniczka oraz jedną nakretkę łączącą mechanizm z silniczkiem ( metoda dowolna ) i teraz bez żadnych kłopotów wyciagamy najpierw mechanizm a nastepnie silniczek ( odłączyć najpierw wtykę zasilającą silniczek ). Mamy już wszystko na wierzchu. Teraz sprawdzić co jest przyczyną awarii i usunąć ją. U mnie były zatarte tulejki. Naprawa jest łatwa. Po kolei: wypiąć zabezpieczenie od strony wieloklinu; zdjąć podkładkę, wyjąć gumowy oring zabezpieczający ( najprawdopodobniej będzie do wymiany ), wypiąć przeguby kulowe mechanizmu żeby nam nie przeszkadzały cięgna ( ja zrobiłem to poprostu rękoma, ale płaski śrubokręt też się może przydać jako dźwignia ); teraz nakręcić nakretkę na gwint wieloklinu, całość na warsztat ( imadło lub inna podpórka ), młotek i wybić drania z tulei, ostrożnie ale zdecydowanie ( i tu może pomóc wd40 ), po ruszeniu się sworznia wykręć nakrętkę i dalej pobijakiem aż do końca - uwaga na gwint. Po wybiciu sworznia z tulei pozostaje wyczyścić go z nalotu ( ten wżer po środku to normalka ponieważ tam nie ma w tulei brązu w celu zmagazynowania smaru - wyczyść również ten wżer, ale nie przesadzaj bo nie ma sensu go czyścić na zupełne czysto, następnie przeczyścić delikatnie tulejkę w środku ( ale rozważnie bo tam są tulejki z brązu i łatwo z nich zrobić jajo ). Po wszystkim obie części przesmarować smarem ( żadnym wd40 czy coś podobnego - tylko smarem), złożyć wszystko do kupy ( pamietaj o podkładkach dystansowych - jedna na dole a druga na górze trzpienia - one muszą być żeby zmniejszyć tarcie tulejki o elementy stałe.

Montaż wsztstkiego do audi w odwrotnej kolejności do demontażu. Ostatnim ważnym momentem jest prawidłowe ustawienie startu mechanizmu żeby wycieraczki nie robiły wariackich ruchów na szybie - należy cięgno łączące mechanizm z silniczkiem ustawić w lewo wzdłuż silniczka - oczywiście opisując tu "lewo i prawo" mam na myśli stojąc przed silnikiem. Zawsze jak nie ma takiej potrzeby żeby była zdjęta to zakładaj pokrywę na komputer. I tyle. U mnie teraz działa jak nowe. Całość zajęła mi dwie godzinki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

N cóż ja jestem po naprawie wadliwego mechanizmu wycieraczek. Jak się okazało sam mechanizm jest OK natomiast silnik dał d*py. Najprawdopodobniej się rozszczelnił, do środka silnika dostała się woda i jasny szlag trafił łożysko wirnika niemal całkowicie w środku zardzewiał. No cóż po wymianie jest OK.