JackoJG Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Witam wszystkich klubowiczów !!! Mam dziwny problem z klimatronikiem. Panel wyświetla prawidłowo przy temp. 19 stopni lub 21. Przy innych temperaturach jest nieczytelny (podświetlone są różne jego części). Panel staje się nieczytelny również po załączeniu klimatyzacji lub obiegu wewnętrznego. Klimatyzacja i ogrzewanie oraz nawiew działa, ale po załączeniu sprężarki pojawia się warczący hałas w okolicy wiatraka chłodnicy klimy, którego wcześniej nie było. Proszę o poradę od czego zacząć poszukiwanie przyczyn. Zgłoszę się z problemem do warsztatu, ponieważ nie mam czasu i umiejętności, ale chciałbym uniknąć wielu kosztownych prób naprawy. Zrobić raz, a dobrze !!! Samochód mam od dwóch miesięcy i w okresie zimy oraz przy zakupie wszystko działało prawidłowo. Faktem jest, że wcześniej stał kilka miesięcy na placu komisowym i nie był używany - może to jest przyczyną problemów. Ogólnie zastanawiam się, czy niski poziom freonu lub jakieś usterki w układzie klimatyzacji (sprężarka, osuszacz, chłodnica oraz wiatrak itp.) mogę mięć wpływ na dziwne zachowanie wyświetlacza ? Może znacie dobry warsztat specjalizujący się w klimatyzacji na terenie Poznania lub Jeleniej Góry ?
darkopolo Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Prwdopodobnie wyświetlacz kończy żywot,w grę wchodzi wymiana całośći albo naprawa samego wyświetlacza.Ale najlepszym wyjśćiem było by podpiąć auto pod VAG-a i zobaczyć jakie błędy są na klimie( i nie tylko).A co do wiatraka klimy to być może łożysko.sprawdź luzy.
JackoJG Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Dzięki za poradę. Właśnie skontaktowałem się z gościem, który na allegro oferuje naprawę samego sterownika (za 70 zł). Na razie wysłałem mu zdjęcia wyświetlacza i objawów. Też twierdzi, że raczej będzie to sterownik klimatronika, ale przed wysłaniem chciał zobaczyć objawy. Na allegro chwali się, że naprawia ten sprzęt od kilku lat i zapewnia, że nie warto szukać używanych paneli, ponieważ można je spokojnie naprawiać (ma kilkaset pozytywnych opinii). A tak na marginesie podjechałem do pierwszego lepszego warsztatu od klimy i gość bez zastanowienia powiedział, że klimatroniki Audi od 95 r. do 99 r. wcześniej, czy później padają. Zaoferował naprawę za 250 zł ,ale wspomniał też o allegro z tą tylko różnicą, że według niego na allegro kosztuje to 200 zł. Jak widać można nic nie robić i też zarobić. Swoją drogą mam drugą taką A4 i jeśli dalej będą wątpliwości to wygospodaruję trochę czasu i przełożę panel sterowania klimą aby się przekonać, czy tylko w nim tkwi przyczyna. Jeszcze raz dzięki z tym VAG-iem masz rację.
Rekomendowane odpowiedzi