Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Na zimnym silniku wyłącza się turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytalem juz nie jednego posta w tym temacie tylko ze tu dochodzi problem zimnego silnika. Pewnego razu na 3 biegu przy okolo 3tys obrotow stracilem nagle moc kompletna zamula silnik mial okolo 40stopni po przejechaniu 6km. w szoku dojechalem do pracy i zostawilem gdy wsiadlem wszystko bylo ok ale zeby sprawdzic dalem mu w dupe i znowu to samo zgasilem i znowu wporzadku, wiec zasiadlem na forum i zaczalem czytac. poczynajac od kierownic turbin, zaworka n75 , n71 , dziurawych wezy, przeplywki itp. Filtry oleje sa wyminione. Po powrocie do domu okolo 100razy pociagnalem za ciegno od kierownic turbiny potem jeszcze z wd40 i jeszcze 100razy i tak rozruszalem je ze chodzilo bardzo plynnie, i wezyc bez porblemu na wolnyh obrotach poruszl nim w gore i dol. Pojechalem na probe i zeby dobrze sprawdzic go skaczylem na obwodnice pilowalem go ze 30 min od jedynki do 4 biegu i tak w kolko i ani razu nie padl, zadowolony worcilem do domu. Gdy samochod wystygl po 4godz wyjechalem nim i po 2km dalem mu w dupe i turbina znowu sie wylaczyla, czyli okazalo sie ze gdy mial te 70-90stopni silnik to turbo sie nie wylaczalo a na zminym i owszem praktycznie odrazu, niechodzi o to zebym go katowal na zimnym ale chcialbym miec swiadomosc ze dziala poprawnie a nie po przejechaniu dystansu 10km. Wiec uznaje ze jakby turbo bylo popsute to nie dzialalo by wogole a nie raz tak raz nie, wezyki musza byc szczelne z tego samego powodu, kierownice turbin raczej tez, zaworek tez no bo dzialal bez problemu przy rozgrzanym. I tak zadaje Wam pytanie drodzy klubowicze jak oceniacie co moze byc powodem na zimnym odrazu po przekroczeniu na trojce 3tys obr. odlacza turbo a nie ciplym git droga dedukcji doszedlem do takich wniskow, na desce rozdzielczej bledow zadnych nie wyswietla, jesli chodzi o sprawe logow zamierzam zakupic kabelek, wiec chcialem wstrzymac sie z sprawdzeniem logow. pozdr :decayed:

Opublikowano

po 1 turbo sie nie wyłącza tylko autko ci przechodzi w tryb awaryjny z powodu zbyt dużego ciśń w dolocie - ze względów bezp. żebyś nie rozsadził turbiny, reset następuje po wył zapłonu

po 2 auto na vaga jakie błędy i wtedy można coś powiedzieć dalej

najczęstszą przyczyną są zapieczone łopatki i turbine by trza było wyczyścić, może też szaleć czujnik ciśn doł G71 albo N75...

Opublikowano
  • Autor

no tak tylko dlaczego na cipelym silniku turbina sie nie przeladowuje, czyli tak jak by wszystko bylo sprawne.

Opublikowano

dlatego obstawiam na zasyfione turbo - w niskiej temp ten syf ma inną konsystencje niz na gorącym

Opublikowano

Poczytaj 10 przykazań dla diesla.

Zimny silnik traktujemy łagodnie :bicz:. Dopiero jak wskazówka ruszy od temperatury w okolic 60-70 stopni można dołożyć.

Jeżeli chcesz bezproblemowo jeździć na zimnym silniku obroty 2,5 tyś max

Pozdrawiam, :quattro:

Opublikowano
  • Autor

No tak to sie zgadza ze na zimnym silniku wogole nie powinno sie deptac do takich obortow diesla, co nie zmiania faktu ze dzialac i tak powinno. Przyczyna mozliwa moze byc opinia kolegi bish, chcialbym jednak ominac wujmowanie turbawki, i czy naprawe te syfy az tak spowodowaly by jej przeladowanie na zimnym. :wallbash:

Opublikowano

moja rada - wyciąg turbo do czyszczenia (bo inaczej tego dobrze nie zrobisz) , wypruj kata bo to on moze być przyczyną syfienia turbo zwłaszcza w 13 letnim aucie - fura dostanie lepszego kopa a i flaki z kata też mozesz pogonić, przynajmniej jakis koszt ci sie zwroci

Opublikowano

moja rada - wyciąg turbo do czyszczenia (bo inaczej tego dobrze nie zrobisz) , wypruj kata bo to on moze być przyczyną syfienia turbo zwłaszcza w 13 letnim aucie - fura dostanie lepszego kopa a i flaki z kata też mozesz pogonić, przynajmniej jakis koszt ci sie zwroci

Ja też mam właśnie to zrobić kat out i turbo na stół tylko czekam aż będzie cieplej. Co do notlaufa ja u siebie jak katuje auto do wyższych obrotów to też mi go nie łapie a jak zamulam to często zdarza się odcięcie. Podmieniałem n75 n18 i dalej było to samo a na vagu wyszło błąd czujnika ciśnienia doładowania :decayed:

Opublikowano

Witam serdecznie

U mnie podobny problem jak silnik jest zimny niestety często turbina wskakuje w tryb awaryjny, a auto jest zamulone... ostatnio zauważyłem, że jak jest silnik gorący tego problemu nie mam... nie wiem co robić czy czyścić turbinę czy co?? byłem w serwisie i komputer VAS5051B pokazał błąd 16618 P0234 regulacja ciśnienia doładowania - przekroczona granica regulacji Co o tym myślicie co muszę zrobić ?? za 10 dni jadę w długą trasę ok. 3500 km w tydzień Proszę i info

Opublikowano

Witam serdecznie

U mnie podobny problem jak silnik jest zimny niestety często turbina wskakuje w tryb awaryjny, a auto jest zamulone... ostatnio zauważyłem, że jak jest silnik gorący tego problemu nie mam... nie wiem co robić czy czyścić turbinę czy co?? byłem w serwisie i komputer VAS5051B pokazał błąd 16618 P0234 regulacja ciśnienia doładowania - przekroczona granica regulacji Co o tym myślicie co muszę zrobić ?? za 10 dni jadę w długą trasę ok. 3500 km w tydzień Proszę i info

To znaczy, że będziesz miał okazję przegonić auto po trasie. Jeżeli zrobisz 3500km po autostradach to samo przejdzie.

Opublikowano

są opinie że da sie to rozjezdzić

u mnie niestety po usilnych staraniach to nie zadziałało i musiałem turbo rozbierać

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

to prawda że da się to rozjeździć. Ja przesunąłem moment przejścia w tryb awaryjny z 2500tyś obr/min do 4000tyś obr/min. wymaga to ostrego deptania i ujmowania gazu w zakresie +- 500 obr/min przy granicy odcięcia turbiny :evil: . Ale i tak nie da się uzyskać 100% mocy :no:. Więc lepiej oszczędzić katorgi sobie i silnikowi i wyczyścić turbinę ręcznie. Tylko moje pytanie jak to zrobić samemu. Czy to skomplikowana i delikatna "operacja", czy ktoś z drygiem do mechaniki i zręcznymi palcami sobie poradzi? :mysli:

Opublikowano

Nie jest to trudne. Lecz jak to w życiu możesz natrafić na niespodzianki. U mnie były wyrobione nakrętki na które nie pasował już żaden klucz. Widocznie ktoś przede mną dobierał się nie udolnie do czyszczenia i zepsuł nakrętki. Dlatego dodatkowo musiałem odkręcić kolektor dolotowy i wydechowy. Poza tym wszystko zapieczone. Musisz mieć dobry zestaw kluczy i przedłużek.