pisky Opublikowano 30 Czerwca 2007 Opublikowano 30 Czerwca 2007 Witam, Czy sadzicie ze mozna zmienic olej polsyntetyczny na pelensyntetyk bez zadnych kosekwencji. Mechanik w servisie wlal mi polsyntetyk nie wiedzac ze dotychczas jezdzilem na syntetyku. Wedlog mnie po wymianie oleju silnik zaczal glosniej pracowac Silnik przejechane ma tylko 60tys, wiec na polsyntetyk jest jeszcze duuuzo za wczesnie. Czy w tym przypadku moge zamienic polsynyetyk olejem syntetycznym bez zadnych konsekwencji? Dzieki
cayenne Opublikowano 1 Lipca 2007 Opublikowano 1 Lipca 2007 Tak,tylko zrób to jak najszybciej,nie czekaj do następnej wymiany. Zasada jest taka,że nie powinno się wlewać oleju syntetycznego jeśli auto jeździło na półsyntetyku. Oleje syntetyczne mają właściwości myjące i wypłukują nagar z silnika,co może doprowadzić do rozszczelnienia jednostki.W Twoim przypadku jeśli jeździłeś cały czas na syntetyku i nie pokonałeś zbyt dużej ilości km to zmień na syntetyk,takiej klasy jak miałeś. A tak nawiasem zmień serwis,ten "mechanik" przede wszystkim powinien się Ciebie zapytać na jakim oleju jeździsz.
Dzo-Dzo Opublikowano 1 Lipca 2007 Opublikowano 1 Lipca 2007 Nie no zabił by chama - az mi sie gesia skorka zrobiła jak mozna byc takim imbecylem zeby do nowego auta z przebiegiem 60 tys nalac pol syntetyk co za paja kretyn i wogule cayenne3001 no nie wiem jak szybko on to zrobi tą wymiane ale jak juz przejechał z 1000 tys km to ja bym nie ruszał pozdrawiam
golab24 Opublikowano 1 Lipca 2007 Opublikowano 1 Lipca 2007 Co do wymywania silnika, to wydaje mi sie ze sam rodzaj oleju nie ma znaczenia a jedynie dodatki myjace ktore sa do niego dodawane. Istnieja przeciez i oleje mineralne z wlasciwosciami myjacymi. Ja osobiscie w autku ktore ma ponad 150kkm zmienilem olej z polsyntetycznego (lanego przez pare sezonow) na pelen syntetyk. Zadnych negatywnych zmian, zauwazylem jedynie poprawe osiagow. Tak wiec sadze ze mozesz spokojnie zmienic na pelen syntetyk, teraz albo przy nastepnej wymianie.
endriuu Opublikowano 1 Lipca 2007 Opublikowano 1 Lipca 2007 spokojnie możesz jezdzic na połsyntetyku do nastepnej wymiany. rozszczelnienie nastapiloby po zmianie z mineralnego i to tez przy wiekszym przebiegu.
pisky Opublikowano 1 Lipca 2007 Autor Opublikowano 1 Lipca 2007 Dzieki chlpaki, moge spac spokojnie. Moze juz w tym tygodniu zaleje moja niunie Mobilkiem 1 Pozdro
Gość MorgothV8 Opublikowano 3 Lipca 2007 Opublikowano 3 Lipca 2007 Tak będzie najlepiej, nie czekaj dłużej niż do następnej wymiany, ja bym zmienił juz teraz
Gość spedyt Opublikowano 3 Lipca 2007 Opublikowano 3 Lipca 2007 Silnik przejechane ma tylko 60tys, wiec na polsyntetyk jest jeszcze duuuzo za wczesnie. Nie ma określonego przeiegu zmiany na półsyntetyk, jeżeli producent zalewa silniki syntetykiem to każda wymiana powinna być na taki olej. Swoją drogą to nie wyjechałbym z serwisu po takim numerze. I jak najszybciej zmień olej i serwis
eMeM Opublikowano 5 Lipca 2007 Opublikowano 5 Lipca 2007 Ja osobiscie w autku ktore ma ponad 150kkm zmienilem olej z polsyntetycznego (lanego przez pare sezonow) na pelen syntetyk. Zadnych negatywnych zmian, zauwazylem jedynie poprawe osiagow. Tak wiec sadze ze mozesz spokojnie zmienic na pelen syntetyk, teraz albo przy nastepnej wymianie. mam podobna sytuacje, mam teraz na budziku 190 tys., od 4 tys. km latam na syntetyku 10W60, choc wczesniej przez 40 tys. km do silnika lany byl polsyntetyk 10W40. Przez te 4 tys. km nie wzial ani kropelki, a oszczedzany to on nie jest. Tak wiec spokojnie jezdzij te ~10 tys. km do nastepnej wymiany i spowrotem zalej syntetyk ..... aha i zmien mechanika
Rekomendowane odpowiedzi