Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Problem z parktronic.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam problem z parktronic tył avant mianowicie mam czujniki w zderzaku oraz wiazke elektryczna która wchodzi do auta zakonczona kostka 12 pinową i tyle!!! niema modułu i co jeszcze tam powinno byc zeby to chodzilo.Z góry dziekuje za podpowiedz.

Opublikowano

A moze autko było pukniete w pupcie i po wymianie zderzaka ktos założył z parktronikiem którego wcześniej nie było?? Pomalował zderzak, przeciągnął kable i na tym sie skończyło

Opublikowano
  • Autor

No własnie niebyło na 100% jest całe ori.I tu jest ból bo niewiem co tam brakuje bo chciałem to uruchomic zeby smigało.

Opublikowano

Jeśli pozwolisz również dołączę się do tematu. U mnie też nie ma modułu, ale mój był trafiony z lewej strony w pupę i napędowi nawigacji też się oberwało. :)

Również chciałbym to uruchomić.

Opublikowano

Sprawdźcie wlepkę serwisową w swoich autach (w książce serwisowej - wewnętrzna strona okładki, pod kanapą - avant, wnęka koła zapasowego - sedan). Szukacie:

7X0 - bez PDC

7X1 - PDC tył

7X2 - PDC tył + przód

kodywyp.JPG

Wyjścia widzę 2:

- fabrycznie nie było PDC, auto walone i przekładany zderzak (z bonusem)

- ktoś wam podpierdzielił sterownik (to akurat dobra wiadomość, wystarczy dokupić moduł za 100zł na allegro - wiązka już jest więc wystarczy zapiąć)

Opis instalacji PDC na tył znajdziecie na końcu tego poradnika...

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_upgrade_systemu_pdc_parktronic_czujniki_z_przodu_zdalne_zalaczanie-t111331.0.html

Opublikowano

:hi:

U mnie jest 7X1 :gwizdanie:

Posprawdzam jeszcze ile i jakie wiązki czy wtyczki są w tamtym rejonie w bagażniku :) Powinno być 3 tak?

A czy w środku w samochodzie powinien być jakiś przycisk lub kontrolka od parktronica?

Opublikowano

A czy w środku w samochodzie powinien być jakiś przycisk lub kontrolka od parktronica?

pierwszy z prawej :wink4:

KEY_LED.JPG

Opublikowano

Cinek - jeśli ma 7X1 to tego przycisku nie będzie :) Siedzi tam tylko przy 7X2.

Posprawdzam jeszcze ile i jakie wiązki czy wtyczki są w tamtym rejonie w bagażniku :) Powinno być 3 tak?

Luzem powinieneś mieć 2 kostki - 12-pinową czarną od wiązki PDC i 16-pinową brązową (zasilanie i sygnały do sterownika). Trzecia kostka byłaby gdyby w aucie siedział PDC z czujnikami z przodu.

Opublikowano

Bartek to przy tylko tylnych czujkach nie ma możliwości wyłączenia tej piszczały :?:

Nie gniewaj się za zdjęcie :embarrassed:

Opublikowano

Cinek - jeśli ma 7X1 to tego przycisku nie będzie :) Siedzi tam tylko przy 7X2.

Luzem powinieneś mieć 2 kostki - 12-pinową czarną od wiązki PDC i 16-pinową brązową (zasilanie i sygnały do sterownika). Trzecia kostka byłaby gdyby w aucie siedział PDC z czujnikami z przodu.

Właśnie sprawdziłem i mam 2, czarną i brązową :)

I żadnego przycisku w desce. [br]Dopisany: 29 Kwiecień 2010, 18:38_________________________________________________A jaki powinien być jego numer bo wg etki z 2003 roku (bo tylko do tego roku mam podgląd) jest 8Z0 919 283 A a w Twoim opisie jest 8Z0 927 283 A.

Auto mam z 2004 roku.

Podejdzie?

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem i mam 2, czarną i brązową :)

I żadnego przycisku w desce. [br]Dopisany: 29 Kwiecień 2010, 18:38_________________________________________________A jaki powinien być jego numer bo wg etki z 2003 roku (bo tylko do tego roku mam podgląd) jest 8Z0 919 283 A a w Twoim opisie jest 8Z0 927 283 A.

Auto mam z 2004 roku.

Podejdzie?

Prawidłowy numer to 8Z0 919 283 A - musiałem walnąć się przy wklepywaniu oznaczenia (zaraz poprawię). Szukaj modułu na allegro - kupuj, podłącz i ciesz się, że nie musiałeś rozbierać pół auta :decayed: Do zamocowania sterownika będziesz potrzebował jeszcze 2 śruby N 104 128 01 (do kupienia za grosze w ASO).

Bartek to przy tylko tylnych czujkach nie ma możliwości wyłączenia tej piszczały :?:

Nie gniewaj się za zdjęcie :embarrassed:

Niestety nie da rady. PDC włącza i wyłącza się automatycznie (wsteczny bieg). Dopiero przy instalacji w której są też czujniki z przodu - dodano przycisk i tym samym dodatkową diagnostykę (dioda w przycisku która oprócz załączenia PDC może sygnalizować także jego usterkę) i możliwość zdalnego włączenia/wyłączenia systemu.

O fotkę się nie gniewam (ja nie z tych co się kłócą o takie pierdoły). Chciałeś pomóć więc dobrze zrobiłeś :good:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

czesc mam problem z parktronik tylne sensory {tylko te sa} mianowicie przy wlaczeniu wstecznego mam dwa krutkie sygnaly parktronika i zaczyna sie ciagly ,w ksiazsce pisze ze to problem parktronika ,samochod podlanczalem pod vag i wogule nie widzi parktronika jak by go wogole nie bylo a jest na pewno orginalny zamontowany wiem bo zmieniany byl jeden sensor u dilera audi gdy auto bylo jeszcze na gwarancji.dzieki

Opublikowano

W takim razie możliwe, że padł sterownik lub coś nie tak z jego wiązką. Załatw sobie taki sam moduł na podmiankę - wtedy sprawdzisz.

Opublikowano

Dzisiaj podpiąłem moduł i po włączeniu wstecznego powyło i wypluło 2 błędy z 2 czujników. :)

Posłuchałem je i 2 pykają a dwa nie.

Moje pytanie jest takie: jak wyciągnąć czujniki ze zderzaka?

Da się je wyjąć bez ściągania zderzaka?

• 9 lat później...
Opublikowano

Witam. Umnie parktronic włącza się tylko na wstecznym R w automacie. Nie da się włączyć ani wyłączyć przyciskiem. Co może być powodem?