danielm21 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Witam mam taka sytuacje i nie wiem czy jechać z tym juz do mechanika!!!! na zimnym silniku( na cieplnym tego nie słychać) słychać głośno jakaś rolkę ... rozrząd ma 30tys max nie wiem co jeszcze może być winne ... wydaje mi sie tez ze przepuszcza mi zimering na wałku rozrządu może to mieć wpływ na cos?? dzięki za każde info
mily Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Tez to miałem. U mnie napinacz paska piszczał (napęd alternatora), okazało się że z paska w momencie wymiany (ok 2 miesięcy jeździłem z tym piskiem) zostało tylko połowa paska. Więc zainteresuj się dokładnie który z nich piszczy, powinno być widać po pasku (będzie go szarpać).
MRoger Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Olej silnikowy bardzo źle wpływa na paski... rozpuszcza lepiej to dokładnie sprawdzić.
andriu23 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Ja mam podobnie, wymieniłem już napinacz bo był prze koszony i zostało mi jeszcze sprzęgiełko na alternatorze, radził bym sprawdzić bo ono robi dużo zamieszania, jak zdejmiesz pasek, sprawdź czy nie ma luzu i czy nie jest zablokowane (ma napędzać alternator w jedną stronę). Ja mam na nim luz wzdłużny i czasami popiskuję. Powodzenia w naprawie! Daj znać jak już się z tym uporasz.
danielm21 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2010 koledzy nie zakladam nowego watku prosilbym o podpowiedz co nalezy wymienic przy wymianie paska od alternatora?? sa jakies napinacze??
pawel1985 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 napinacz paska wielorowkowego, no i czasem warto wymienić sprzegielko alternatora ale to sie wymienia generalnie jak padnie
Gość Prometeo Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Posprawdzaj najpierw rolkę napinacza przy alternatorze jak i sam alternator. U siebie wymieniłem samą rolkę napinacza, który co prawda nie miał jakichś specjalnych luzów, ale swoje lata miał. Czeka mnie jeszcze wymiana łożysk w alternatorze - dość mocno hałasują. Orientuje się ktoś jakie tam idą łożyska ?
Rekomendowane odpowiedzi