Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Wymiana termostatu w silniku 2.0 ALT A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!! Proszę o pomoc w kwestii wymiany termostatu w silniku 2.0 ALT. Mam problem z temperaturą ;( i chciałbym się dowiedzieć gdzie znajduje się termostat w tej jednostce i co jest potrzebne do jego wymiany. Jeśli ktoś dysponuje zdjęciami lub opisem jak się do tego zabrać to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!! :hi:

PS. Używałem szukajki ale niestety nie znalazłem żadnych informacji dla tego silnika...

Opublikowano

witam, wymienialem sam termostat, teoretycznie byl ok, kupilem go bo temperatura skakala ale wyszlo ze to czujnik w kolanku z tylu, termostat w srodku juz sie sypal (plastik wydlubywalem paznokciem) z zewnatrz jak nowy, zdemontowalem kolektor dolotowy rozpinajac go na gumkach, dwie nakretki na dole, odkrecilem przepustnice i pewnie jakis przewod, nasadka 10 przegub przedluzka tylko 1/4 lub 3/8 bo nie podejdzie pod alternatorem,czesci: termostat(komplet:obudowa, termostat, czujnik, oring na styku z blokiem), oring na metalowa rurke, oring na gruby przewod do chlodnicy, ja odrazu dalem nowa odme bo byla zasyfiona w srodku

to jest bardzo ogulnikowe wiec jak macie pytania to piszcie

Opublikowano

:good:Dobrze sobie poradziles kolego, tylko po co zdejmowac dolot i przepustnice? :hi: :hi:

Well done.

Opublikowano
  • Autor

Witam!! Dzięki za odpowiedź ale czy możecie mi dokładniej określić gdzie jest termostat, w którym miejscu się znajduje?? Jak się do niego dobrać? Myślałem że termostat wody jest w kolanku przy chłodnicy na dole?? Pozdrawiam!!

Opublikowano

Grunt to zorganizowac robote. Kupic zamiennik, spuscic plyn chlodzacy, i dalej do dziela.

Dobrze miec w zapasie odpowiednie O-ringi na wymiane.

Termostat przykrecony do silnika:

http://i957.photobucket.com/albums/ae52/michasuk/001.jpg

Przygotowania do wymiany:

http://i957.photobucket.com/albums/ae52/michasuk/002.jpg

Termostat, czesc zamienna:

http://i957.photobucket.com/albums/ae52/michasuk/003.jpg

Powodzenia :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie koledzy!!:)

Mam jeszcze jedno pytanie...

Czy muszę wymieniać cały termostat czy mogę wymienić tylko sam wkład (zawór)?

Opublikowano

Nie polecam kolego - u mnie sam (termostat wlasciwy, byl przylutowany na stale, fabrycznie,

do drucikow prowadzacych do czujnika. I gdy pociagnalem w gore, aby go poprostu wyciagnac - owe druciki sie urwaly.

Z reguly wymienia sie termostat w obudowie (w niej jest rowniez fabrycznie zamocowany czujnik).

http://i957.photobucket.com/albums/ae52/michasuk/02.jpg

Dasz rade!

Do dziela! :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A jak dysponuje podnośnikiem to od dołu będzie altwiej sie do niego dostać??

Opublikowano
  • Autor

Nie tylko od góry.

Opublikowano

Koszt termostatu 300zł :gwizdanie:

Opublikowano

ja zaplacilem 280zl za Ori:D Czyli pozostaje albo wyjecie Altka lub kolektora:D

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam własnie będę wymieniał termostat w silniku 2.0 alt. Czy przy wymianę termostatu muszę spuścić płyn chłodniczy? bo nad alternatorem idzie rura do chłodnicy i muszę ją wyciągnąć tylko nie wiem gdzie spuszcza się płyn chłodniczy?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,  wiem, że trochę odgrzewam kotlet ale chyba nie ma sensu zakładać tematu o tym samym.
Czeka mnie wymiana termostatu w mojej b6 2.0 ALT. Czytałem, że polecacie ori z ASO ale dzisiaj powiedzieli mi cenę 530zł
W intercarsie termostat BEHR w katalogu widnieje za 313zł a na allegro niby to samo za 175
http://allegro.pl/behr-termostat-oryg-audi-a4-b6-b7-a6-c5-1-8t-2-0-i4937819413.html
Moje pytanie, czy ktoś już zamawiał z allegro i poleca? Na aukcji info, że to to samo co ori ale wolę zapytać bardziej doświadczonych i mądrzejszych w tym temacie. Różnica w kasie to nie dwie dychy, więc może gra warta świeczki.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja również przymierzam się do wymiany termostatu i zawiesiłem się śrubie, która trzyma metalową rurę a ta rura wchodzi w obudowę termostatu. Ktoś z kolegów na forum pisał, że nie trzeba zdejmować kolektora dolotowego, to jak odkręcić tę śrubę którą zaznaczyłem na zdjęciu. Próbowałem nasadką z przegubem cardana, czy komuś udało się odkręcić tę śrubę bez zdejmowania kolektora dolotowego ?

WP_20171024_007.jpg

WP_20171024_006.jpg

ettka.jpg

Opublikowano
W dniu 12.07.2017 o 14:41, thomasb2 napisał:

Witam,  wiem, że trochę odgrzewam kotlet ale chyba nie ma sensu zakładać tematu o tym samym.
Czeka mnie wymiana termostatu w mojej b6 2.0 ALT. Czytałem, że polecacie ori z ASO ale dzisiaj powiedzieli mi cenę 530zł
W intercarsie termostat BEHR w katalogu widnieje za 313zł a na allegro niby to samo za 175
http://allegro.pl/behr-termostat-oryg-audi-a4-b6-b7-a6-c5-1-8t-2-0-i4937819413.html
Moje pytanie, czy ktoś już zamawiał z allegro i poleca? Na aukcji info, że to to samo co ori ale wolę zapytać bardziej doświadczonych i mądrzejszych w tym temacie. Różnica w kasie to nie dwie dychy, więc może gra warta świeczki.

Ja własnie kupiłem z tej aukcji termostat, ale nie udało mi się go jeszcze założyć. Ma wytarte znaki "Audi i VW" ale wygląda tak samo jak oryginał, który mam obecnie w aucie.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witajcie  mam do wymiany termostat i tak się zastanawiam czy jest jakaś różnica między zieloną a niebieską kostką która jest na termostacie?