marek85 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 witam, mam problem z klimatyzacja, otóż po "nabiciu" klimatyzacji dalej nie da sie jej załaczyc, kolega który mi to robił (pracuje w serwisie) stwierdził ze prawdopodobnie padł elektrozawór na sprężarce, spowrotem ściągnął czynnik i pojechałem do domu bo było juz późno, nie dało mi to jednak spokoju. Na kanale sprawdziłem sprężarke, nie jest zatarta, podałem również napięcie na elektrozawór z prostownika, coś tam w nim tyka ... i tu właśnie pada moje pytanie, czy jak cos tam w nim tyka to znaczy ze ten zawór jest sprawny? niestety nie moge teraz sprawdzic czy napięcie dochodzi bo nie ma czynnika i swieci sie e con.. dodam jeszcze ze najpierw był bład niskiego ciśnienia, po nabiciu nie było żadnych innych błedów, e con zgasł. ps, może jest taka możliwość że sama cewka jako tak działa a mechanicznie zaciął sie sam zawór?
majkel_majki Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 spowrotem ściągnął czynnik i pojechałem do domu bo było juz późno, nie dało mi to jednak spokoju. Karygodny błąd, przy tych sprężarkach się takich rzeczy nie robi, to najprostsza droga do zatarcia. Te zawory często pomimo że są elektrycznie sprawne to mają pozacierane iglice i przestają działać. Najlepiej byłoby zdobyć identyczny i podmienić.
marek85 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2010 racja, ale musze go troche obronić, sciągnął czynnik po to zeby włąsnie wymienić ten zawór, a nie chcieliśmy tego robić na warsztacie bo pewnie nieźle by mnie skasowali i jutro mamy u mnie to zmienić, tylko włąsnie zastanawiał mnie fakt że cewka niby pracuje. jeszcze jedno pytanie, czy gdyby ten zawór nie był sprawny elektrycznie, to vag by to wykrył?
majkel_majki Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Obyś nie pisał później Kolego, że masz problemy ze sprężarką, naprawdę ci tego nie życzę bo zatarcie oznacza duże koszty. Niesprawny elektrycznie zawór VAG wykryje, ale to się rzadko zdarza.
Rekomendowane odpowiedzi