Vienio Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 Od jakiegoś czasu w aucie pojawił się taki problem, że podczas hamowania gdy już prawie samochód się zatrzymuje, pod pedałem hamulca coś jakby skrzypi (krrr, krrr ) robi się taka delikatna "przerwa" (po pedałem), co to może być?
xxxWIELKIxxx Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 mam ten sam problem pod koniec hamowania pedal strasznie twardnieje i a to ze skacze to chyba normalne przy abs-ie
sisi1977 Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 normalne ale przy silnym hamowaniu,lub mocnym.może panowie macie zapowietrzone hamulce
Vienio Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Opublikowano 8 Lipca 2007 a drgawki na pedale odczuwalne? tak są takie delikatne drgawki na pedale? slyszalem też że może być to wina abs, czy to prawdopodobne? badanie Vagiem nic niby nie pokazało.
sisi1977 Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 jak mówiłem przy ostrym hamowaniu jest to normalne ale przy spokojnym takim zeby nie doprowadzić do blokowania kół jast to nie normalne.
Hincó Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 Hmm, a u mnie niezależnie jak sie hamuje to szarpie całą budą równomiernie(coraz wolniej wraz z zwalnianiem), niezależnie od prędkości.. czy to pokrzywione tarcze ?
cayenne Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 Najprawdopodobniej tak,masz krzywe tarcze,ale toak na odległość to nie da sięwyczuć. Jeśli obstawiasz tarcze,bo dzieje się tak tylko przy hamowaniu to podjedz do mechaniora,on powie Ci od razu. A co do ABS'u, wymieniałeś coś ostatnio w zawiasie? Być może czujnik sie przestawił.
Hincó Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 Najprawdopodobniej tak,masz krzywe tarcze,ale toak na odległość to nie da sięwyczuć. Jeśli obstawiasz tarcze,bo dzieje się tak tylko przy hamowaniu to podjedz do mechaniora,on powie Ci od razu. Trzeba tak zrobić, jaki rozmiar do 1.6? i 15 calowych felg max? A co do ABS'u, wymieniałeś coś ostatnio w zawiasie? Być może czujnik sie przestawił. Chyba nie do mnie, ale niedawno były zmieniane elementy zawiasu i teraz jak abs zacznie działać to auto tak jakby przyspieszało a nie hamowało, już raz sie nie zmieściłem w brame..
Vienio Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Opublikowano 8 Lipca 2007 A co do ABS'u, wymieniałeś coś ostatnio w zawiasie? Być może czujnik sie przestawił. wymieniany był wahacz górny, ale to już przed wymianą tak było. Kolega powiedział mi żebym przeczyścił przy każdy kole wężyk od ABS bo jego zdaniem to właśnie ABS wariuje...
xxxWIELKIxxx Opublikowano 8 Lipca 2007 Opublikowano 8 Lipca 2007 atak wogole jak odpowietrzyc hamulce w naszych ?? u mnie wlasnie przy gwaltownym hamowaniu tak sie dzieje
gadi Opublikowano 9 Lipca 2007 Opublikowano 9 Lipca 2007 cayenne3001 Chyba coś Ci się pomyliło z tym odpowietrzaniem.
cayenne Opublikowano 9 Lipca 2007 Opublikowano 9 Lipca 2007 cayenne3001 Chyba coś Ci się pomyliło z tym odpowietrzaniem. Dlaczego? Kolega pyta jak odpowietrzyć układ hamulcowy, a tam po lewej jest wszystko napisane...jeśli nie popraw mnie
gadi Opublikowano 10 Lipca 2007 Opublikowano 10 Lipca 2007 Przepraszam miałeś rację, zle przeczytałem.
Hincó Opublikowano 14 Lipca 2007 Opublikowano 14 Lipca 2007 No i problem szarpania przy hamowaniu zażegnany, krzywe tarcze chyba. Za zmiane klocków,toczenie wszystkich tarcz, wymiane płynów i załozenie wszystkiego dałem 270(refundowane z budżetu ojca:P). Jak ręką odjął, super sprawa, i abs działa jak powinien! Więc ludkowie, uważajcie na swoje tarcze BTW, dlaczego po wymianie klocków nie mogłem przez dwa dni ręcznego zaciagać, mechanik tak kazał bo ' tam jest taki i owaki mechanizm no i tak ma być' ?
Rekomendowane odpowiedzi