Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Bierze olej , zabrudzony zbiornik wywównawczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was Kochani ja mam taki problem, po przejechaniu 1500 km wział mi ok 1l oleju była to trasa Angia-Polska przy czym dodam nigdy wcześniej nie dolewałam oleju a przejechałam od momentu zakupu ok 5000km zauwarzyłam też dziwny osad w zbiorniczku wyrównawczym. Czy to morze oznaczać że przedostaje się olej do układu chłodzenia. Jeśli tak to jaka jest tego przyczyna? Bardzo prosze o pomoc.

Opublikowano

w takiej sytuacji przeważnie uszkodzeniu ulego uszczelka głowicy, zdarzą się też pęknięcie głowicy, bloku :wink4:

szykuj się na wymiane uszczelki

Opublikowano

Uszkodzona uszczelka głowicy spowoduje dostanie się oleju do zbiornika wyrównawczego? W jaki sposób?

Opublikowano
  • Autor

A gdyby uszelka głowicy była uszkodzona to olej wydostawał by się na zewnątrz? bo silniczek jest czyściutki i suchutki ,no i jak by się okazało że to uszczelka głowicy to jakie są koszta wymiany?

Opublikowano

kolego Bogumił, radzę poczytać poradnik Uszczelki głowicy silnika Szymona Węgiela, rozdział 6 Przecieki oleju i płynu chłodzącego tam jest wszystko fajnie opisane

zależnie od uszkodzenia uszczelki może olej przedostawać się do układu chłodzenia jak i odwrotnie

Opublikowano

Uszkodzona uszczelka głowicy spowoduje dostanie się oleju do zbiornika wyrównawczego? W jaki sposób?

W głowicy i bloku silnika są kanały olejowe i kanały wodne. Jak uszczelka puści pomiędzy tymi kanałami to olej dostanie się do układu chłodzenia.
Opublikowano

Swiete slowa koledzy, uszczelka pod lupe! A nie kopci Ci silniczek na bialo? Jest jakis osad na korku wlewu oleju?

Albo samemu, albo u mechanika test cisnienia robic i wszystko wyjdzie na jaw.

Nie slyszalem, zeby ktos w UK robil uszczelke pod glowica, zatem nie wiem jakie to koszta.

Powodzenia :hi:

Opublikowano

Kolego a jakiej konsystencji jest ten osad w zbioriczku?

Jak masz maź pod korkiem oleju to płyn chłodniczy dostaje sie do oleju.

Jak masz jakieś szlamy w zbiorniczku wyrównawczym to może wypłukało syf po dłuższej trasie. Może czas wymienić płyn i przepłukać układ. Są ślady oleju w zbiorniczku?

Te silniki bardzo lubią łyknąc olej i może na trasie cisnąłeś i tak wyszło? Jak wczęsnaiej użytkowałes auto? może sama miasto i małe prędkości z niewielkim obciązeniem silnika do 3 tyś obr/min a trasa jedank wymagała większego wytężenia od silnika.

Opublikowano

Kolego soltys85, te silniki lubia ale wypluc olej, rzadziej lyknac.

Z doswiadczenia wiem, ze czesto uszkodzona odma oraz uszczelniacz walu (tylny i przedni), czasem ucieka przez uszczelnienie miski olejowej, tedy sie olej wydostaje w tych modelach.

Glownie na trasie - wiadmo, inna temperatura pracy, wyzsze obroty, inne obciazenie... :mysli:

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki panowie za wsystkie rady ale myśle że sołtys85 ma racje myśle ze w trasie wypłukało cały syf i stąd ten osad. Pod korkiem,na bagnecie nie ma żadnych osadów zmienie płyn chłodniczy i mam nadzieje że będzie OK :good:

Opublikowano

Kolego soltys85, te silniki lubia ale wypluc olej, rzadziej lyknac.

Z doswiadczenia wiem, ze czesto uszkodzona odma oraz uszczelniacz walu (tylny i przedni), czasem ucieka przez uszczelnienie miski olejowej, tedy sie olej wydostaje w tych modelach.

Glownie na trasie - wiad0momo, inna temperatura pracy, inne obciazenie... :mysli:

Pozdrawiam :hi:

Co prawda nigdy nie miałem takiego silnika ale z tego co czytałem to użytkownicy srasznie narzekają na te jednostki ze wzgledu na zużycie oleju. Z licznych tematów na forum wynika, że nie jest to akurat przypadek odosobniony.

Sprawdz chłodniczkę oleju jak coś takiego masz bo w 1,8t często leci.

Opublikowano

"Co prawda nigdy nie miałem takiego silnika ale z tego co czytałem to użytkownicy srasznie narzekają na te jednostki ze wzgledu na zużycie oleju."

Niestety tak jest, jakkolwiek by nie patrzec...oleju ubywa, hehe :>

Opublikowano

ja mam taki silnik i oczywiście koledzy auto bierze olej ...

dolewam 1L na 2-3tys. km syntetyku 5w40

wiec w przypadku sandra316 nie ma sie czym martwic ...

producent usprawiedliwia to faktem rzekomego dosmarowywania się silnika (długa żywotność) ...

Zwróć uwagę na odmę ( wymiana 170zł ASO)

oraz świece i cewki ...

Jeśli chodzi o płyn chłodniczy to zalecany jest g12

Proponuje poczytać (całość)

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_alt_zapalajaca_sie_kontrolka_poziomu_oleju-t72049.0.html